De eleusinske mysterier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

De eleusinske mysterier [elœu-] (kommer af det græske bynavn Eleusis). Det var en berømt mysteriereligion i det antikke Grækenland. Centret for de kultiske handlinger var den lille by Eleusis ikke langt fra Athen.

Kulten[redigér | redigér wikikode]

Selve kulthandlingerne i Eleusis var hemmelige, og man ved derfor i dag ikke med sikkerhed hvad de indebar. Ordet mysterium findes jo også på dansk og kommer af ordet my der på græsk betyder at lukke. Mysterion er således forbundet med det lukkede det hemmelige. Men selv om vi i dag ikke kender selve kulthandlingerne ved vi godt hvem der blev dyrket i Eleusis.

Demeterhymnen[redigér | redigér wikikode]

Et af vidnesbyrdene om det findes i Demeterhymnen der beretter hvordan gudinden Demeter søgte sin røvede datter Kore og hvordan hun i sorg over ikke at kunne finde hende slog sig ned i Eleusis forklædt som en gammel terne. Kore er, med Zeus' billigelse, blevet taget af Hades, dødsguden. Men da Demeter der er gudinde for agerbrug ikke længere passer sine pligter opstår der hungersnød blandt menneskene. Zeus griber nu ind og sørger for at forene mor og datter. Op fra underverdenen stiger Kore, men nu også med navnet Persefone, dødsgudinde. En ordning kommer i stand, og Kore tilbringer da hvert år en tredjedel af tiden hos Hades i underverdenen og resten på jorden. Demeter forlanger af kongen i Eleusis at han skal bygge et tempel for hende og hendes datter.

De eleusinske mysterier i historien[redigér | redigér wikikode]

Oprindelsen til de eleusinske mysterier ligger langt tilbage i tiden måske det 9. eller 8. århundrede f.Kr. hvorfra man har udgravet templer.

Links[redigér | redigér wikikode]

Indskrift fra templet i Eleusis


Mytologi Stub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.