Filoktetes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Filoktetes eller Filoktet var søn af Poias fra byen Meliboea i Thessalien, kendt fra skuespillet af samme navn skrevet af Sofokles og opført i 409 f.v.t. Var kendt som sin tids bedste bueskytte, hvilket nok også skyldtes at han ejede den døde Herakles' bue, der aldrig forfejlede sit mål. Han fik den i arv, efter at han ved Herakles' ligbål var dén, der ville påtage sig opgaven at tænde bålet.

På vej til den trojanske krig blev han bidt i foden af en giftslange. Stanken fra såret var så forfærdeligt, at de græske konger, specielt anført af Odysseus satte ham af på øen Lemnos. Her sad han fængslet i 10 år til Odysseus og Diomedes kom og hentede ham, fordi krigen ikke kunne vindes uden hans hjælp. Machaon helbredte ham for hans sår.

Under krigen dræbte Filoktetes mange trojanske helte, men den navnkundigste af dem var prins Paris. Filoktetes skød en forgiftet pil igennem et hul i den uigennemtrængelige trojanske mur og ramte Paris, Achilleus' drabsmand.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.