Bellerofon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Relief fra Afrodisias af Bellerofon og Pegasus.

Bellerofon (græsk: Βελλεροφῶν eller Bellerophontes græsk: Βελλεροφόντης) var en helt i den græske mytologi, der var søn af den dødelige Eurynome og Glaucus (konge af Korinth) eller Poseidon. Han hed oprindelig Hipponous, men skiftede navn til Bellerofon, som betyder "Bellerus' morder". Navnet antyder at han dræbte en mand ved navn Bellerus, og det var nok grunden til at han var i landflygtighed. Han søgte tilflugt i Argos hos kong Proteus. Men dronningen, Stheneboea, gav ham problemer. Hun var vred over, at han afviste hendes gentagne tilnærmelser og beskyldte ham for voldtægtsforsøg. Proteus sendte ham til Lilleasien for at få ham dræbt, men kongen der frelste ham som tak for noget, Bellerofon havde gjort for ham.

Athene gav ham en magisk tøjle som hjalp ham med at tæmme bevingede hest, Pegasus. Ridende på den vingede hest overvinder han uhyret Chimaira og slår amazonerne.

Han forsøger at flyve op til Olympen, men Zeus får Pegasus til at kaste Bellerofon af, og han falder til jorden og bliver krøbling.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]