Kerberos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Herakles truer Kerberos. Attisk amfora fra ca. 540 f.Kr. Staatliche Antikensammlungen (nr. 1493)
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler græsk mytologi. Opslagsordet har også en anden betydning, se Kerberos (protokol).

Kerberos (oldgræsk: Κέρβερος, også Cerberus[1]) er i græsk mytologi navnet på den trehovedede hund, med slangehale, som vogter indgangen til Hades. Kerberos står bundet på den bred af Styx, som vender mod dødsriget.

Den arbejder for Hades, og den tager imod folk, når de ankommer til Hades samt sørger for, at kun de døde kommer ind i dødsriget og at ingen døde kommer ud. Underverdenens vagthund, som den også bliver kaldt, er afkom efter uhyrerne Tyfon og Echidna. Dens søskende er Hydra og Chimaira. Det blev sagt, at den var så frygtelig at se på, at man blev til sten ved synet.

Kerberos kunne dog godt være venlig, hvilket den altid var over for dem, der ankom til dødsriget. Den boede i en hule, som vendte ud mod Styx, hvilket var perfekt for dens overblik.

Skummet, som dryppede fra Kerberos gab, var eftersøgt af jordiske hekse som gift.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.


Mytologi Stub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.