Atlas (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Atlas.

Titanen Atlas var søn af Iapetos og havnymfen Klymene. Han blev dømt til at bære himlen på sine skuldre, fordi han deltog i krigen mod Zeus.

På det tidspunkt, hvor Herakles skulle hente hesperidernes æbler, kom han forbi Atlas, som tilbød at hente dem for ham, hvis han bare ville bære himlen, mens han var væk. Da Atlas kom tilbage med æblerne, foreslog han, at Herakles kunne blive ved med at bære himlen, da han var så god til det. Helten lod, som om han syntes, at det var en god ide og spurgte, om Atlas ikke kunne holde himlen, mens han strakte sine skuldre og narrede derved Atlas til at genoptage sin evige straf.

Nymfen Kalypso, der optræder i Homers Odysseen, er datter af Atlas.

Atlas siges desuden at være en af kongerne i sagnlandet Atlantis.

Atlas-figuren har været anvendt som logo af flere virksomheder, bl.a. den danske maskinfabrik Atlas A/S og ejendomsselskabet M. Goldschmidt Holding A/S. Sidstnævntes logo er baseret på en skulptur, Atlas bærende Himmelkuglen paa Skuldrene, som i 2010 blev opstillet i anlægget mellem Grønningen og Store Kongensgade i København foran firmaets hovedsæde.[1]

Denne skulptur blev udført 1899 af Nicolai Schmidt på bestilling af brygger Carl Jacobsen og stod oprindeligt på taget af Ny Carlsbergs marketenderibygning i Århusgade i Frihavnen. Inden den fik sin nuværende placering, udsmykkede den taget af Carlsbergs maskincentral i Valby.

ATLAS-statuen er fremstillet af billedhugger Johannes Mølgaard, efter bestilling af brygger Carl Jacobsen i 1898. Se bl.a.: Ill. Dansk Konversations Leksikon, Berl. Forlag 1935, Dansk Biografisk Leksikon 1939, Vor Tids Konversations-Leksikon 1948, Aschehough København 1942, Gyldendals etbinds Leksikon 1948, Allgemeines Lexikon, Leipzig, 1931, etc .

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]