Nøgenhed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Evakostume)
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Nudister på en strand
Vilhelm Hammershøi,Nøgen kvindelig model, 1889, Statens Museum for Kunst.

Nøgenhed er det ikke at have tøj på. Det er en naturlig ting, som flere kulturer har stærke holdninger til.

Nøgenhedens idéhistorie[redigér | redigér wikikode]

I mange kulturer er nøgenhed i dagliglivet sædvanligt[kilde mangler]. I mange samfund er det almindeligt at børnene vokser op uden klæder, men begynder i puberteten at anvende de voksnes klædedragter. Der er oftest restriktioner omkring seksualiteten, som ikke forbindes med nøgenheden, men er et spørgsmål om familiedannelse.

En kultur, som fremmede nøgenhed, var antikkens Grækenland. I jødedommen er nøgenhed forbundet med seksualiteten i ægteskabet. Det samme findes også inden for kristendommens forskellige samfund. Tidligt tog jødedommen afstand fra de hedenske sammenslutninger, som af religiøse grunde fremhæver seksualiteten som en egeninteresse eller som et mål i sig selv. Seksualiteten kan dyrkes inden for ægteskabet og derved få en anden værdi. Det kan være skik, at en gæst ved hellige steder dækker nøgen hud for at vise at hun ikke er der for at fremvise sin krop. Islam har restriktioner mod nøgenhed. Der er stor variation mellem de forskellige retninger.

Fælles er at man skelner mellem offentlig nøgenhed og nøgenhed i hjemmet. Langt den største del af den religiøse modstand er mod den offentlige nøgenhed.

I den victorianske kultur i England var nøgenhed meget ildeset. Dog havde de præ-rafaelitiske kunstnere deres blomstringstid i netop denne tidsalder. De er kendt for deres meget romantiske afbildninger af kvinder i lette gevandter i mytologiske temaer.

Man skelner mellem nøgenhed og naturisme, pornografi, ekshibitionisme, erotik m.m.

Nøgenhed i kunsten[redigér | redigér wikikode]

Adam og Eva

Inden for kunsten er nøgenhed udbredt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]