Esbjerg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 54: Linje 54:


I [[1874]] fik man [[jernbane]]forbindelse til [[Fredericia]] og [[Varde]], hvilket hurtigt fik byen til at udvikle sig. Allerede fire år tidligere havde man fået sin første byplan, der skulle sørge for, at den hastige vækst blev styret nogenlunde. I [[1899]] fik byen status af [[købstad]]. To år før var et af Esbjergs større vartegn, [[Esbjerg Vandtårn|Vandtårnet]], blevet bygget efter tysk forbillede.
I [[1874]] fik man [[jernbane]]forbindelse til [[Fredericia]] og [[Varde]], hvilket hurtigt fik byen til at udvikle sig. Allerede fire år tidligere havde man fået sin første byplan, der skulle sørge for, at den hastige vækst blev styret nogenlunde. I [[1899]] fik byen status af [[købstad]]. To år før var et af Esbjergs større vartegn, [[Esbjerg Vandtårn|Vandtårnet]], blevet bygget efter tysk forbillede.


Esbjerg er kendt for deres fiske industri. Der lugter fælt af laks, ål, ørred og torsk, den største torsk er dog Martin Falkenhøj.


== Havnen ==
== Havnen ==

Versionen fra 23. jun. 2011, 01:51

Denne artikel handler om selve byen Esbjerg. Ordet Esbjerg bruges ofte også som en kort betegnelse for Esbjerg Kommune.
Esbjerg

Esbjerg Havn set fra Esbjerg Vandtårn
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto "Rask må det gå"
Borgmester Johnny Søtrup
Region Region Syddanmark
Kommune Esbjerg Kommune
Grundlagt Havnen bygget i 1868
Demografi
Esbjerg by 71.576 (2011)
Kommunen 115.114 (2010)
 - Areal 742,5 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.esbjerg.dk
Oversigtskort
Esbjerg ligger i Region Syddanmark
Esbjerg
Esbjerg
Esbjergs beliggenhed

Esbjerg er Danmarks femtestørste by med 71.576 indbyggere (2011) [1] og er beliggende i Sydvestjylland.

Havnen er drivkraften i Esbjerg, og de mange offshore-aktiviteter udgør den største faktor. Desuden fungerer Esbjerg Havn som færgehavn og som udskibningshavn for leverancerne til Horns Rev Havmøllepark. Byen har engang været Danmarks største fiskerihavn, men det hører efterhånden en svunden tid til.

Nordøst for byen ligger Esbjerg Lufthavn.

Historie

Esbjerg omkring 1900

Esbjerg er opstået omkring den havn, som staten fra 1868 byggede som erstatning for havnen i Altona, der havde været det danske monarkis vigtigste nordsøhavn, men som var gået tabt i forbindelse med hertugdømmernes afståelse i 1864 ved afslutningen på 2. Slesvigske Krig. Før denne tid var området en øde og forladt egn. Man havde også set på Hjerting som en mulig ny havn.

I 1874 fik man jernbaneforbindelse til Fredericia og Varde, hvilket hurtigt fik byen til at udvikle sig. Allerede fire år tidligere havde man fået sin første byplan, der skulle sørge for, at den hastige vækst blev styret nogenlunde. I 1899 fik byen status af købstad. To år før var et af Esbjergs større vartegn, Vandtårnet, blevet bygget efter tysk forbillede.

Havnen

Uddybende Uddybende artikel: Esbjerg Havn

Om noget er byen Esbjerg knyttet til havnen, der er årsagen til, at byen gik fra at være ingenting i 1868 til at være Danmarks femtestørste i dag. Fiskeriet har tidligere haft en meget stor betydning for havnen og byen, men de senere år har havnearealerne skiftet funktion fra losning af fisk til lastning af dele til offshore aktiviteter. Vindmøllerne fylder i den sammenhæng rigtigt meget. Omkring havnen findes også faciliteterne for blandt andet Maersk Olie og Gas, samt en række andre offshore virksomheder, der understøtter olie- og gasproduktionen i Nordsøen.

Esbjerg fra syd.

Med havnen som drivende faktor er der i Esbjerg-området ca. 6.000 arbejdspladser inden for olie og gas og ca. 2.000 inden for alt lige fra design til installation og service af havvindmølleparker. Så alle aspekter af de største energiformer på havet er dækket ind af virksomheder i Esbjerg-området. Byen har over 500 rådgivende ingeniører med speciale i energi, og på uddannelsesområdet vokser antallet af bachelor- og kandidatuddannelser med fokus på både fossile og vedvarende energiformer.

Havnen bliver herudover stadig benyttet til godstransport primært via containere.

Fra Esbjerg sejler DFDS-færger til Harwich i England, som sejler med et moderne ro-pax skib med plads til mere end 600 passagere. [2]

Der går også mindre skibe til den nærliggende ø i Vadehavet, Fanø. Man kan desuden komme på havnerundfart eller opleve sæler på nærmeste hold med udflugtsbåde.

Årets by

1997

Esbjerg blev i 1997 kåret som "Årets By"[3], fordi der hersker et unikt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder, som blandt andet resulterede i opførelsen af Musikhuset, Svend Wiig Hansens statue "Mennesket ved havet" og ombygningen fra elværk til musikkonservatorium.

2006

Esbjerg blev kåret som "Årets By" i 2006 på grund af "byens samlede arbejde med unge talenter inden for idræt, musik og billedkunst".[4] Særligt nævneværdigt er projektet med eliteidrætsklasserne på Vestervangskolen. Projektet går i al sin enkelthed ud på, at eliteidræts udøvere på 7.-10. klassetrin får mulighed for at kombinere eliteidræt og skolegang på en forsvarlig måde.

Turisme

Det gamle vandtårn i Esbjerg

Attraktioner

Museer

Naturområder

Bygningsværker

Kultur

Uddannelse

Esbjerg har to universiteter:

Udover disse findes der følgende skoler og uddannelser:

Som noget unikt på uddannelsesområdet i Danmark huser Esbjerg landets første tværgående studenterorganisation for studerende på videregående uddannelser, nemlig Studenterforum Esbjerg.

Esbjergs Borgmestre siden 1898

  • 1898 - 1907: Jørgen Lyngbye
  • 1907 - 1921: Knud Holch
  • 1921 - 1925: A.P. Brandholt
  • 1925 - 1929: Niels Jørgen Jæger
  • 1929 - 1941: Morten Mortensen
  • 1941 - 1942: Rasmus Peder Nielsen Kock
  • 1942 - 1950: Laurits Høyer-Nielsen
  • 1950 - 1954: Hans Nissen
  • 1954 - 1958: Laurits Høyer-Nielsen
  • 1958 - 1959: Hans Nissen
  • 1959 - 1964: Laurits Høyer-Nielsen
  • 1964 - 1979: Henning Rasmussen
  • 1979 - 1989: Alfred Kristian Nielsen
  • 1990 - 1993: Flemming Bay-Jensen
  • 1994 - : Johnny Søtrup

Udvikling i folketal

Erhverv

Store virksomheder, der er beliggende i Esbjerg, er:

Venskabsby

Eksterne henvisninger

Kilder

BySpire
Denne artikel om en by er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump