Orestes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Orestes jages af furierne

Orestes var i den græske legende søn af Agamemnon og Klytaimnestra.

Ifølge Homer var Orestes ikke i Mykene, da hans fader kom hjem fra den Trojanske Krig og blev myrdet af sin kones elsker Aigisthos. Otte år senere blev Orestes som 20-årig beordret af det Delfiske orakel dvs. Apollon til at vende tilbage fra Athen for at hævne sin fader.

Ifølge tragediedigteren Aischylos mødte han sin søster Elektra foran Agamemnons grav, og de genkendte hinanden. De planlagde hævnen sammen:

Efter at have dræbt både sin moder og Aigisthos (nogle siger med Elektras hjælp) blev Orestes jaget af erinyerne, hvis pligt det er at straffe forbrydelser mod blodbeslægtede. Orestes søgte ly i Delfis tempel, delvis drevet til vanvid, men selv om Apollon havde beordret gerningen, kan han ikke hjælpe mod konsekvenserne. Til sidst greb Athene ind og nedsatte en ret på Akropolis i Athen med 12 attiske dommere. Efter bedømmelsen er seks dommerne for og seks imod, hvorefter Athene kaster den afgørende stemme for frikendelse. Orestes rejste derefter et alter til Athenes ære.

Jean-Paul Sartre har gendigtet myten i teaterstykket Fluerne.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
MytologiStub
Denne artikel om mytologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.