Edwardiansk korset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Det Edwardianske korset er et korset, som var på mode i tiden 1900 til 1908. Tilsvarende korsetter blev brugt o. 1830, i 1875 og igen fra c. 1893 til o. 1913.

Navnet[redigér | redigér wikikode]

Typen er opkaldt efter den engelske kong Edvard 7. (19011910). Typen kaldes også for Straight-front på engelsk og Corset droit devant på fransk som begge betyder lige forside. Men denne betegnelse bruges om alle korsetter frem til en gang i 1930erne.

Forskel til Victoriansk korset[redigér | redigér wikikode]

Det var en stor forandring da det Edwardianske korset kom på mode, for nu blev taljen skrå, hvor den i den ellers havde været vandret, i mere end hundret år.

Forskel før og efter 1908-9[redigér | redigér wikikode]

Den tynde talje forsvinder inden på 1909. Men har været i en gradvis udvikling over flere år, og forskellen imellem moden i 1908 og 1909 er sådan set kun at tajlens tværsnit ændre sig fra rund til mere flad.

Det S-formede korset (omkring 1900)[redigér | redigér wikikode]

Der blev opfundet et træningskorset, som resulterede i at brystkassen kunne løftes mere. Derved blev lændesvajet større, hvilket ikke var moderigtig på dette tidspunkt. Dette betød, at det blev nødvendigt at flytte lændesvajet opad, så taljen fik en svag hældning fremad, og til sidst var helt skrå. Det S-formede korset var dermed opstået.

Det krævede former at udfylde det S-formede korset, så i mange tilfælde blev de lavet med fyld.

Straightfront-korsettet (1903 – 1912)[redigér | redigér wikikode]

Denne type eksisterede næsten samtidig med det S-formede. Forskellen mellem de to skyldes, at nogen mente, at træningskorsettet trykkede for meget fremad på ribbenene, så pigerne blev nødt til at svaje mere i lænden. Det har ikke været brugt i Danmark.

Det s-formede korset krævede en flot, men meget overdreven kvindelig figur, så som modreaktion opstod "the Straightfront corsets" med helt lige forside, som gav den skrå talje en skarp kant foran, som gik ned i spids på maven. Kanterne på denne spids skar sig ind i nyrerne, og det unaturligt høje lændesvaj betød, at det ikke var muligt at bevæge rygraden ret meget, når man trak vejret krafigt.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: