Skabelon:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Der findes nu over 55 millioner artikler på Wikipedia, hvoraf 265.080 er på dansk.
Emblem-star.svg
Ugens artikel
Dnepr i Kijev
Dnepr (på dansk også kendt som Dnjepr) er en flod i det østlige Europa. Dnepr udspringer på de sydlige skråninger af Valdajhøjderne i Smolensk oblast, Rusland, og udmunder i Dnepr-Buh flodmundingen ved Sortehavet. Områder i tre stater indgår i Dneprs afvandingsområde, den største del i Ukraine. De største af Dnepr-flodsystemets bifloder er Sozj, Desna, Psel, Bjarézina, Pripjat og Inhulets. Dnerpflodsystemet et et af de største afvandingsområder i Europa og er den tredje længste flod i Europa. (Læs mere..)
Seneste tre uger: KartoffelAlbanienHans af Danmark
Norway-sweden2.svg
Dagens skandinaviske artikel
Energiproduksjon i Moskva. Utslipp av karbondioksid og andre forbrennings­gasser bidrar til klima­pådriv på grunn av gassenes egen­skaper.

Klimapådriv er et samlebegrep for alle faktorer som kan medvirke til klimaendringer. Eksempler på slike påvirkninger er endringer av atmosfærens gassammensetning, forandringer i solstrålingen, vulkanutslipp og endringer av jordens bane rundt solen. Dette er endringer som påvirker jordens strålingsbalanse, og omtales som strålingspådriv.

Vår tids globale oppvarming har for en stor del sammenheng med utslipp av karbondioksid (CO2), den er dermed en endring av strålingspådrivet, og kommer i kategorien for et menneskeskapt ytre klimapådriv. Klimapådriv som ikke innbefatter endring av strålingspådrivet har å gjør med havets og luftens strømninger. Her er det tektoniske prosesser som påvirker jordoverflaten som spiller inn, da først og fremst ved oppbygging av fjellkjeder og endring av verdenshavene (kontinentenes plassering). Enda en kategori av klimapådriv har å gjøre med indre klimapådriv, slik som er tilfelle med sykluser som El Niño. Les mer her.
Dagens skandinaviske artikel er fra norsk (bokmål) Wikipedia
Office-calendar.svg
I dag
Colt-revolver

Den 25. februar:


Help-browser.svg
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Maria Wiik self-portrait.jpg
Gravestone icon2.svg
Nyligt afdøde
Mauro Bellugi
Image-x-generic.svg
Dagens billede
Alexandre Mackenzie Building, São Paulo, Brazil.jpg
Alexander Mackenzie-bygningen i centrum af São Paulo, Brasilien. Opførelsen blev afsluttet i 1929, og bygningen blev udvidet i 1941. Efter en grundig restaurering har bygningen siden 1999 huset et indkøbscenter.

Wikipedia-logo-v2.svg
Søsterprojekter

Wikipedia ejes af paraplyorganisationen Wikimedia Foundation, som driver flere flersproglige og frie projekter hvor alle kan bidrage.

Meta Wikimedia
Meta-Wiki
Om
Wikiprojekterne
Wiktionary
Wiktionary
Flersproget
ordbog
Wikiquote
Wikiquote
Citatsamling
 
Wikisource
Wikisource
Kildemateriale
 
Wikibooks
Wikibooks
Gratis bøger og
manualer
Wikiversity
Wikiversity
Fri læring
 
Wikispecies
Wikispecies
Videnskabelig
artsoversigt
Wikimedia Commons
Commons
Fildeling af
billeder og lyd
Wikinews
Wikinews
Nyhedstjeneste
 
Wikidata
Wikidata
Vidensdatabase
 
MediaWiki
MediaWiki
Wiki-software
 
Wikivoyage
Wikivoyage
Rejseguide
 

Preferences-desktop-locale.svg
Wikipedia på andre sprog

English | Føroyskt | Íslenska | Kalaallisut | Norsk (bokmål) | Nynorsk | Suomi | Davvisámegiella | Svenska

Wikimedia-logo.svg
Donationer

Moderselskabet Wikimedia Foundation er uafhængigt af alle interesser og behøver derfor økonomisk støtte fra læsere og brugere for at holde driften i gang. Giv et bidrag til Wikimedia og vær med til at sikre udbygningen af de servere, som Wikipedia og søsterprojekterne afvikles på.