Dansk (skriftsprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dansk (Skriftsprog))
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Dansk. (Se også artikler, som begynder med Dansk)
Merge-arrow.svgSammenskrivningsforslag
Artiklen Dansk (skriftsprog) er foreslået føjet ind i Dansk (sprog). (Siden april 2017)  Diskutér forslaget

Dansk er et skriftsprog, der er officielt i Danmark og Færøerne. Færøerne har foruden dansk også færøsk som officielt sprog. I Grønland kan dansk anvendes i offentlige forhold.[1] I Island underviser skolerne i dansk som obligatorisk fremmedsprog. Dansk skrives med det latinske alfabet blot med tilføjelse af tre ekstra bogstaver: Æ / æ, Ø / ø, og Å / å. Disse bogstaver optræder som de tre sidste bogstaver i det dansk-norske alfabet.

Ordforråd[redigér | redigér wikikode]

Det danske sprog indeholder færre ord end de store kultursprog, men flere end hovedparten af verdens ca. 2000 skriftsprog. Den største danske ordbog (ODS, ordnet@dk) indeholder ca. 250.000 ord, men de fleste ord benyttes ikke længere. Den største dansk-engelsk ordbog indeholder 170.000 danske opslagsord, mens Retskrivningsordbogen med de mest almindelige gloser kun rummer ca. 64.000 ord. Til sammenligning rummer Oxford Advanced Dictionary ca. 950.000 ord.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Grundtrækkene i dansk retskrivning har ligget fast siden midten af 1500-tallet, hvor Christiern Pedersen standardiserede det ifm. sin bibeloversættelse, men retskrivningen bliver løbende ændret. Den sidste større reform trådte i kraft 1. april 1948 med daværende undervisningsminister Hartvig Frisch som initiativtager. Den afskaffede stort forbogstav i navneord og ændrede formerne kunde, skulde og vilde til kunne, skulle og ville. Desuden erstattede bogstavet Å den hidtige stavemåde med dobbelt A (Aa/aa).

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Sprog og litteraturStub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.