F.M.E. Fabritius de Tengnagel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
F.M.E. Fabritius de Tengnagel
Den danske guldalder
Født 2. januar 1781 Rediger på Wikidata
Vejlegård, Danmark Rediger på Wikidata
Død 27. maj 1849 (68 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af J.P. Møller Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik Michael Ernst Fabritius de Tengnagel (2. januar 1781VejlegårdFyn27. maj 1849 i København) var en dansk kunstmaler og officer.

Han var søn af kammerherre Michael Fabritius de Tengnagel og Adolphine født Leth. Efter forældrenes ønske gik han den militære vej og tjente som officer ved de fynske lette dragoner, indtil han i 1813 tog sin afsked for ganske at hellige sig kunsten. Uagtet han var over 30 år, begyndte han at tage undervisning hos Jens Peter Møller. Han begyndte dog først at udstille i 1820. En lille udenlandsrejse til Tyskland i 1823, hvor han besøgte sin kammerat fra Møllers Malerstue, Landskabsmaleren J.C. Dahl, spores i de derefter udstillede billeder og gjorde ham det muligt, efter Akademiets regler, at blive agreeret 1827, hvorefter han 1828 blev medlem af Kunstakademiet på værket Et vinterlandskab fra Langeland. Han var uden fremragende talent, men havde sin specialitet i vinterstykker ved dagslys eller måneskin, for en del efter datidens skik "komponerede". Ved en vis farvevirkning og vistnok noget overfladisk stemning vandt de en yndest hos publikum, som hans andre arbejder ikke formåede at fremkalde. Han var 1823 blevet udnævnt til krigsråd og døde ugift 27. maj 1849.

Han er begravet på Vejlev Kirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.