Adolph Friedrich Vollmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Adolph Friedrich Vollmer

Adolph Friedrich Vollmer (17. december 1806 i Hamborg12. februar 1875 på Sindssygehospitalet Friedrichberg sammesteds) var en tysk landskabsmaler og grafiker. Han og hans samtidige, maleren Christian Morgenstern,[1] var foregangsmænd i Hamborg for den tidlige realisme.[2]

Levnedsløb[redigér | redigér wikikode]

Tidligt selvportræt

Han var søn af en regnskabsfører hos en købmand i Hamborg, og han voksede op under ydmyge kår.[3] Han var fast besluttet på at blive maler på trods af sin fars ønsker.[4] Han blev elev hos Suhr-brødrene, som ejede en grafisk virksomhed, der producerede tryk med landskabsmotiver. Ligesom Christian Morgenstern rejste også Vollmer rundt i Tyskland i halvandet år sammen med en af brødrene, Cornelius Suhr. Kunsthandler Ernst Harzen introducerede ham i 1826 til den velhavende aristokrat Carl Friedrich von Rumohr, som støttede mange unge kunstnere i Hamborg, blandt dem Morgenstern og Otto Speckter.[1] Formodentlig efter råd fra von Rumohr [2] afsluttede Vollmer sine studier som elev under Christoffer Wilhelm EckersbergDet Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han flyttede herefter til München, hvorfra han var på rejser til Bodensøen, Centralalperne i Østrig og de Schweiziske Alper, Venedig, Le Havre og Holland.

I 1839 rejste Vollmer tilbage til Hamborg og bosatte sig her. Han mistede synet i 1866[5] og døde i Hamborg. En af hans sønner, Johannes Vollmer, var en anerkendt arkitekt, som tegnede protestantiske kirker og banegårde. Hans barnebarn Hans Vollmer var kunsthistoriker og redigerede i mange år Thieme-Becker kunstleksikon.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Hamborg Havn, 1840
Sepia over blyant, 21 x 26 cm

Vollmers landskaber og udsigter over Hamborgs Havn er hverken typiske vedutmalerier eller under indflydelse af romantikken; de er snarere i tråd med traditionen i de store hollandske landskabsmalere i det 17. århundrede, for eksempel Salomon van Ruysdael. I hans bedste malerier lykkedes det for ham, gennem omhyggeligt afbalancerede sammensætninger, at skabe en følelse af dybde og plads, på trods af et gennemgående lille format. Figurerne i hans tegninger og raderinger er ofte minutiøse, kun millimeter i størrelse, men alligevel, ved brug af meget fine linjer, er han i stand til at gengive levende skildringer af mennesker.

Hans arbejder findes blandt andet i samlingerne i Hamburger Kunsthalle og Altonaer Museum i Hamborg, Eremitagemuseet i Sankt Petersborg, Statens Museum for Kunst i København og British Museum i London. Philadelphia Museum of Art har et komplet sæt af hans kendte raderinger.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Andresen (1872) 3, 25.
  2. ^ a b Thieme-Becker (1940) 34, 527.
  3. ^ Kegel (1997) 83 (1) 345 og ref. 13.
  4. ^ Andresen (1872) 3, 24.
  5. ^ Andresen (1872) 3, 27.