Anton Dorph

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anton Dorph 1866
Foto: Georg Rosenkilde
Vandringen til Emmaus i Emmauskirken

Anton Laurids Johannes Dorph eller Anton Dorph (15. februar 1831 i Horsens12. januar 1914 i København) var en dansk maler og titulær professor.

Anton Dorph var søn af professor Niels Vinding Dorph. Anton Dorph opgav studeringerne for at blive maler og fik 1845 plads i Kunstakademiets tegneskole og på Eckersbergs malerstue. Senere malede han et par år hos Marstrand (1849-50). Samtidig med at han vandt Akademiets sølvmedaljer, begyndte han at udstille portrætter og lidt senere også genrebilleder. Hans portræt af C.N. Rosenkilde (1856) til teatrets foyer vakte opmærksomhed lige som hans portræt i hel figur af billedhugger Evens, hvilket året efter fik den Neuhausenske Præmie. Samme år begyndte den række større og mindre billeder, som oftest af sjællandsk fiskerliv, som han nu i over en menneskealder, uden at trættes i valg af motiver, har udstillet. I ligeløbende linje med disse og en talrig række tiltalende portrætter går i årenes løb et ikke ringe tal af store altertavler, udmærkede ved en jævn og sikker udførelse og en mild-alvorlig religiøs stemning. Kun medens han med Akademiets rejseunderstøttelse var i Italien 1859-61, malede han optrin af italiensk folkeliv. Det største og mest fremtrædende af disse billeder var Fiskere i Sorrent, Sommeraften ved Solnedgang, udstillet 1860. Det fredelige familieliv under den glødende italienske aftenhimmel var lige så karakteristisk for kunstnerens hele livsopfattelse som for det folkeliv, der skildredes deri.

Af hans alterbilleder har især Jesus hos Martha og Marie (1863) i Tyrstrup Kirke, et religiøst livsbillede, hvor inderlighed i følelsen mødes med maleriske minder fra Syden, vundet mange hjerter og gemmes i fotografiske gengivelser i mange hjem. Hans største religiøse maleri, med en rig og smukt følt gruppering, er Christus lader de smaa Børn komme til sig, der smykker dåbsrummet i Holmens Kirke (1877). En egen sydlandsk naturstemning hviler også over Vandringen til Emmaus (1878). Blandt hans figurbilleder må fremhæves det idylliske Fiskerens unge Hustru, der venter Manden hjem (1867), stukket som medlemsblad til kunstforeningen, Børn i Klitterne (1868, kongelige malerisamling), optaget blandt Billeder efter danske Malere, Hornfiskeri med Drivvaad, tidlig Morgen (1880, sammesteds) og fiskeren, der sejler, i legemsstørrelse.

Dorph ægtede i 1866 sin kusine Christine Louise Dorph og blev i 1871 medlem af Kunstakademiet. Han blev Ridder af Dannebrog 1879.

Kilder[redigér | redigér wikikode]