J.C. Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
J.C. Dahl
Carl Christian Vogel von Vogelstein - Johan Christian Clausen Dahl.jpg
Johan Christian Dahl, portræt af Carl Christian Vogel von Vogelstein 1823.
Fødselsdato Rediger på Wikidata 24. februar 1788
Fødested Rediger på Wikidata Bergen
Dødsdag Rediger på Wikidata 14. oktober 1857
Dødssted Rediger på Wikidata Dresden
Statsborger i Rediger på Wikidata Norge Norge
Bopæl Rediger på Wikidata Dresden, Bergen
Børn Rediger på Wikidata Johannes Siegvald Dahl
Uddannelsessted
(alma mater)
Rediger på Wikidata Det Kongelige Danske Kunstakademi
Fagområde Rediger på Wikidata landskabsmaleri
Beskæftigelse Rediger på Wikidata kunstmaler, professor
Arbejdssted Rediger på Wikidata Dresden
Kendte værker Rediger på Wikidata Norwegian Mountain Landscape, View of Dresden by Moonlight
Nomineringer og priser
Hædersbevisninger Rediger på Wikidata Vasaordenen, Dannebrogordenen, Sankt Olavs Orden
Eksterne henvisninger
Hjemmeside Rediger på Wikidata
Noter
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.
J.C. Dahl, Københavns havn i måneskin, 1846, Metropolitan Museum of Art.
J.C. Dahl, Lyshornet ved Bergen, 1836, Nasjonalgalleriet.
J.C. Dahl, Et af de syv billeder fra Vesuv i udbrud, 1825, Städel.

Johan Christian Clausen Dahl (24. februar 178814. oktober 1857) var norsk landskabsmaler. Han anses for at være den første norske billedkunstner, som var på europæisk niveu inden for malerkunsten, og som en af grundlæggerne af den nationalromantiske kunst, som opstod i begyndelsen af 1800-tallet.

Virke[redigér | redigér wikikode]

Han lavede en del malerier der repræsenterede den tidshistorie hvor han levede, netop under romantikken. Et perfekt eksempel derpå er oliemaleriet Broen over Tryggevælde Å med udsigt til Køge fra 1815. Han var født i Bergen, og anses for at være "far til norsk landskabsmaleri". [1] Han dannede sin stil uden megen undervisning, blev i Bergen indtil han var fireogtyve, hvor han tog til København for at få undervisning, her lod han sig inspirere af hollandsk malerkunst fra 1600-tallet, som han studerede i samlingerne, men også af Jens Juels og C.W. Eckersbergs kunst. Hans lærer blev C.A. Lorentzen der også havde malet norske landskaber. Og i sidste ende afgøres hans stil i Dresden i 1818 og efter tilbagekomsten fra Italien i 1821, hvor han slår sig ned her. Og blev han meget påvirket af den store tyske romantiske maler Caspar David Friedrich. Han er normalt inkluderet i den tyske skole, selv om han var således tæt på fyrre år, når han til sidst tog hans bopæl i Dresden, hvor han hurtigt blev modtaget på Akademiet. Som medlem af Kunstakademiet i Dresden, har Dahl altid givet sin tid til unge kunstnere. I 1824 blev han udnævnt til ekstraordinær professor sammen med Friedrich. Blandt deres elever var Knud Baade, Peder Balke og Thomas Fearnley.

Under sit ophold i Rom knyttede Dahl sig til Bertel Thorvaldsen, der var begejstret for hans kunst og erhvervede italienske og norske landskaber til sin samling, samt desuden udførte han en buste af J.C. Dahl.

Tysk landskabsmaleri var ikke meget avanceret dengang, og Dahl har bidraget til at forbedre det. Han fortsatte med at opholde sig i Dresden, men han rejste ind i Tyrol, og i Italien, maleri mange billeder, en af hans bedste er, af udbrud af Vesuv fra 1820, han malede Vesuv i udbrud syv gange. Han var glad for ekstraordinære effekter, som ses i hans Vinter i München, og hans Dresden i måneskin; også i Københavns havn i måneskin, og Frederiksborg Slot i måneskin. I Dresden kan ses mange af hans værker, bl.a. et stort billede kaldes Norge, og Storm på havet.

Dahl-maleriet Frederiksborg Slot i måneskin[redigér | redigér wikikode]

I 1990 solgte auktionshuset Crawford, Nellemann & Thomsen et maleri, angiveligt af ukendt kunstner. Senere blev det identificeret som et ungdomsværk af Dahl, malet i 1817 under opholdet i København. Det blev herefter solgt for 6.5 millioner kr., dette maleri er i privateje i England.[2][3] Sælger fik senere tilkendt en erstatning på 300.000 kr. af konkursboets kuratorer.[4]

J.C.Dahl har malet flere versioner af Frederiksborg Slot i forskellige belysninger og stemninger, blandt andet i 1814, dog ikke i måneskin.[5]

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Dahl blev medlem af akademierne i Dresden (1820), København (1827), Stockholm (1832) og Berlin (1834), samt ridder af Vasaordenen (1839), Dannebrogordenen (1840) og Sankt Olavs Orden (1847).

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Fra Stalheim - et hovedværk i norsk nationalromantisk kunst, malet af J.C. Dahl i 1842

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Haverkamp, Frode. Hans Fredrik Gude: From National Romanticism to Realism in Landscape (på norsk). trans. Joan Fuglesang. 
  2. ^ Auktionshuset Nellemann & Thomsen er gået konkurs, Politiken 29. juli 2002
  3. ^ Stemning og landskaber', Berlingske Kultur, 29. september 2003
  4. ^ Politiken:Lille erstatning i malerisag, 7. januar 2004
  5. ^ kulturarv.dk 428352, kulturarv.dk 410133

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]