Hermann Carmiencke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Hermann Carmiencke
Den danske guldalder
Personlig information
Fødselsdato 2. september 1810Rediger på Wikidata
Fødested HamborgRediger på Wikidata
Dødsdato 15. juni 1867 (56 år)Rediger på Wikidata
Dødssted BrooklynRediger på Wikidata
Statsborger USARediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af J.C. Dahl, C.W. EckersbergRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Landscape, Hyde Park, New York. 1859 af Hermann Carmiencke

Johann Hermann Carmiencke (9. februar 1810 i Hamborg15. juni 1867 i Brooklyn, New York) var en dansk/tysk landskabsmaler.

Carmiencke var tysk af fødsel, søn af en fattig arbejdsmand i kongeriget Hannover. Han kom i malerlære hos en ældre bror i Hamborg, gik der fra med Johan Mohr til Dresden for at uddanne sig til landskabsmaler hos nordmanden J.C. Dahl og tog rimeligvis efter hans råd 1834 til København for at studere ved Kunstakademiet der. Han synes dog allerede ret udviklet i sit fag, thi året efter udstillede han to landskaber, hvoraf det ene, Et Skovparti, blev indkøbt til Den Kongelige Malerisamling, og gjorde sine første forsøg som raderer. I 1837 var han i besøg i Tyskland, men kom tilbage til Danmark og ægtede Marie Vilhelmine Caroline Klein (død 4. april 1882). Efter at have opnået naturalisationspatent fik han i 1845 og 1846 Akademiets rejseunderstøttelse og opholdt sig to år i Italien. Uagtet han i 1847 vendte tilbage til Danmark, følte han sig under krigsårene mindre til pas i sit nye fædreland og udvandrede derfor i 1851 med sin familie til New York, hvor han blev medstifter af kunstakademiet i Brooklyn og døde 15. juni 1867. Han udstillede her i landet kun til 1851, men han nød anseelse for sine, i nutidens øjne vel konventionelle, billeder og solgte i alt seks billeder til Den Kongelige Malerisamling; dog var hans ry langt større i Nordamerika. Da han arbejdede med stor lethed, er tallet af hans billeder meget betydeligt (på Charlottenborg-Udstillingerne 50 billeder). Længst vil hans navn dog mindes ved hans raderinger (35 blade), der navnlig fra 1847 udmærkede sig ved lethed og frihed i behandlingen. Kunstforeningen udgav nogle af disse blade (1850-51).


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 3. bind, side 384, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]