Spring til indhold

Juliane Marie Jessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Juliane Marie Jessen
Personlig information
Født11. februar 1760 Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Død6. oktober 1832 (72 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
FarNicolai Jacob Jessen Rediger på Wikidata
SøskendeCarl Wilhelm Jessen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseOversætter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Juliane Marie Jessen (født 11. februar 1760 i København, død 6. oktober 1832Frederiksberg) var en dansk forfatter, søster til Carl Wilhelm Jessen.

Hun var datter af etatsråd Nicolai Jacob Jessen og Marie Christine Jacobi.

Fra 1787 var hun lektrice (oplæserske) hos enkedronning Juliane Marie, en stilling hun måtte opgive efter tre år på grund af en sygdom, der lænkede hende til sengen i år. Hun oversatte og udgav i 1800 Johann Gottwert Müllers Selim den lykkelige.

I 1815 kom lystspillet Ei blot til Lyst og satiren Hinketudse. I 1817 stillede hun sig på Jens Baggesens side i dennes fejde med Adam Oehlenschläger. I 1819 udsendte hun Smaae Mark-Violer plantede i Danmarks Digterhauge.

Også i 1819 vandt hun en konkurrence udskrevet af Selskabet til de skønne Videnskabers Fremme om en dansk nationalsang med digtet Dannemark! Dannemark! – hellige Lyd som C.E.F. Weyse satte musik til. Hendes sang slog dog ikke an. I forbindelse med konkurrencen skrev Adam Oehlenschläger Der er et yndigt land.

Juliane Jessen boede i Smallegade, hvor hun omgikkes flere af tidens kendte kunstnere. Hun tog flere plejedøtre til sig og opdrog dem omhyggeligt og hun blev ved sin død omtalt som et ædelt og kærligt menneske.

Juliana Marie Jessen blev portrætteret af Constantin Hansen omkring 1830.

Hun er begravet på Sankt Petri Kirkegård. Der findes et portrætmaleri fra ca. 1830 af Constantin Hansen (Statens Museum for Kunst). Desuden silhouet af C. Limprecht fra ca. 1781.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]