N.P. Holbech

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
N.P. Holbech
Den danske guldalder
Portræt af N.P. Holbech malet ca. 1830 af Wilhelm Bendz. Fuglsang Kunstmuseum
Personlig information
Født 14. september 1804 Rediger på Wikidata
Hollandsk Ostindien, Forenede Nederlande/Kongeriget Nederlandene Rediger på Wikidata
Død 11. januar 1889 (84 år) Rediger på Wikidata
Karlshamn, Sverige Rediger på Wikidata
Barn Ursula Dahlerup Rediger på Wikidata
Familie Anders Gamborg (svigerfar) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af Christian August Lorentzen, C.W. Eckersberg Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, litograf Rediger på Wikidata
Arbejdssted København, Rom, Torino Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Peter Holbech (14. september 1804 på skibet Maria Constantia på vej fra Kolkata (tidligere Calcutta) til København11. januar 1889 i Karlshamn, Sverige) var en dansk maler.

Holbech blev født på rejsen fra Ostindien til Danmark, idet faderen, Peter Nielsen Holbech, var skibsfører; moderen hed Marie født Thayssen (død 4. marts 1850). På en senere sørejse med forældrene blev skibet opbragt af englænderne, og han måtte som barn være krigsfange i to år.

Som 15-årig kom han på Kunstakademiet i København og blev 1824 elev af Modelskolen. Til maler havde han uddannet sig først hos Christian August Lorentzen, senere hos Christoffer Wilhelm Eckersberg, men efter faderens ønske havde han også lært håndværket og var blevet malersvend. Den herværende engelske statsafsending A. Forster rev ham imidlertid bort fra hans studier ved i 1824 at tage ham med som privatsekretær, først til England, senere til Italien, hvor Forster var blevet afsending i Turin. Endelig i 1830 tog Holbech til Rom og begyndte at male igen. Trods en anbefaling af Bertel Thorvaldsen fik han, efter at Akademiet havde set nogle portrætter som prøve, ikke nogen rejseunderstøttelse. I 1834 kom han tilbage til København og fik da tilladelse til at oprette en tegneskole; men han nedlagde den snart efter, da han fik nok at gøre som portrætmaler. Han var gift med Caroline Louise Amalie født Gamborg og døde under et ophold i Karlshamn. Han udstillede kun sjældent, mest portrætter i mindre størrelse.

Der findes to selvportrætter, det ene fra 1834 (Frederiksborgmuseet). Der findes desuden et portræt af N.P. Holbech malet ca. 1830 af Wilhelm Bendz (Fuglsang Kunstmuseum, tidligere Johan Hansens samling) og Nordiska museet[1] i Stockholm.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 7. bind, side 518, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]