Carl Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Carl Dahl
Den danske guldalder
Carl Dahl 1812-1865 by Kirchhoff.jpg
Personlig information
Fødselsdato 24. marts 1812Rediger på Wikidata
Fødested FaaborgRediger på Wikidata
Dødsdato 7. april 1865 (53 år)Rediger på Wikidata
Dødssted Frederiksberg KommuneRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af J.P. Møller, C.W. Eckersberg, G.F. HetschRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, universitetslærerRediger på Wikidata
Hovedværker Slottet i HeidelbergRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Niels Carl Michaelius Flindt Dahl eller Niels Carl Michael Flindt Dahl (født 24. marts 1812 i Faaborg, død 7. april 18657. april 1865) var en dansk marinemaler og var søn af kammerråd og toldinspektør Dahl i Faaborg.

Fra 1830 besøgte han Kunstakademiet, samtidig med at han hos C.W. Eckersberg uddannede sig til sømaler og med iver lagde sig efter perspektivets studium. Han begyndte at udstille 1837, og 1849 vandt han den Neuhausenske pengepræmie for Skibe, der ere passerede Kronborg. Han fik Akademiets rejseunderstøttelse i 2 ¨år og opholdt sig mest i Italien og ved Middelhavet. Med grundigt kendskab til skibenes udseende og perspektivets love forstod han ikke at forene sand malerisk frihed nok til ret at give hans billeder kunstnerisk værdi. Hans betydeligste arbejde Søtræfningen ved Helgoland i Den Kongelige Malerisamling, hans sidste større arbejde, tiltaler mere ved sin jævne troværdighed end ved liv og friskhed. Dahl blev 1844 gift med Pouline Birgitte Weber (d. 1850).

Gallery[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 4. bind, side 141, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]