Carl Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Carl Dahl
Carl Dahl 1812-1865 by Kirchhoff.jpg
Carl Dahl
Fødselsdato 24. marts 1812
Fødselsted Faaborg
Død 7. april 1865
Dødssted 7. april 1865
Nationalitet dansk
Felt marinemaleri
Uddannelse Kunstakademiet
Hovedværker Slottet i Heidelberg
Inspireret af C.W. Eckersberg
Larsens Plads ved havneområdet i København malet af Carl Dahl i 1840.

Niels Carl Michaelius Flindt Dahl eller Niels Carl Michael Flindt Dahl (24. marts 1812 i Faaborg7. april 18657. april 1865) var en dansk marinemaler og var søn af kammerråd og toldinspektør Dahl i Faaborg.

Fra 1830 besøgte han Kunstakademiet, samtidig med at han hos C.W. Eckersberg uddannede sig til sømaler og med iver lagde sig efter perspektivets studium. Han begyndte at udstille 1837, og 1849 vandt han den Neuhausenske pengepræmie for Skibe, der ere passerede Kronborg. Han fik Akademiets rejseunderstøttelse i 2 ¨år og opholdt sig mest i Italien og ved Middelhavet. Med grundigt kendskab til skibenes udseende og perspektivets love forstod han ikke at forene sand malerisk frihed nok til ret at give hans billeder kunstnerisk værdi. Hans betydeligste arbejde Søtræfningen ved Helgoland i Den Kongelige Malerisamling, hans sidste større arbejde, tiltaler mere ved sin jævne troværdighed end ved liv og friskhed. Dahl blev 1844 gift med Pouline Birgitte Weber (d. 1850).


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 4. bind, side 141, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Carl DahlKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon