Sophie Ørsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sophie Ørsted
Sophie Ørsted.jpg
Personlig information
Født 16. juli 1782Rediger på Wikidata
Frederiksberg SlotRediger på Wikidata
Død 9. februar 1818 (35 år)Rediger på Wikidata
Far Joachim Conrad OehlenschlägerRediger på Wikidata
Søskende Adam OehlenschlägerRediger på Wikidata
Ægtefælle Anders Sandøe ØrstedRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Muse, skribent, digterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sophie Wilhelmine Bertha Ørsted (født Oehlenschläger 16. juli 1782Frederiksberg Slot, død 9. februar 1818) var en dansk muse.

Sophie Oehlenschläger var Adam Oehlenschläger eneste søster, og hun var født 2½ år efter ham. I deres barndom spillede de komediespil sammen. Han lærte hende meget om skønlitteratur og kunst. Storebroderen blev uddannet af brødrene A.S. og H.C. Ørsted, og de blev derved hyppige gæster hos Oehlenschlägernes husstand. Således lærte Sophie Ørsted-brødrene at kende, og det endte med, at hun forlovede sig nu med den fire år ældre A.S. Ørsted, og de blev gift den 10. juli 1802.

Under Baggesens ophold i København i vinteren 1806-07 var han meget forelsket i hende og sang om og til hende under navn af Lilia eller Fru Cecilie v. X.; det var hende, der "omvendte ham til Goethe" og i det nævnte tidsrum beåndede ham til en mængde af hans betydeligere digtninger; hans digtsamling Heideblumen (1808), der blev udgivet i Amsterdam, blev tilegnet hende. Forholdet mellem de to endte dog med at Sophie stoppede kontakten, sandsynligvis som følge af Baggesens uvenskab med hendes bror. Sibbern var ligeledes stærkt forelsket i hende, og hun inspirerede ham til Gabrielis Breve. Hun inspirerede også sin egen broder, der sagde til hende: "Og som en Musa varmt og blidt begejstred Du Din Broder tidt."

Hun døde i februar 1818 i en alder af 36 år.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Sophie Ørsted kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.