Eline Heger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Eline Heger
Eline Heger i en af sine glansroller, som Dyveke, malet af Herman Koefoed.
Personlig information
Født Ellen Maria Smidth Rediger på Wikidata
13. december 1774 Rediger på Wikidata
Død 6. juni 1842 (67 år) Rediger på Wikidata
Taarbæk, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Lyngby Gamle Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Ægtefælle Stephan Heger Rediger på Wikidata
Barn Elise Holst Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skuespiller, balletdanser Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ellen (kaldet Eline) Maria Heger (født Smidth 13. december 1774, død 7. juni 1842 i Tårbæk) var en dansk skuespillerinde, gift med Stephan Heger, mor til Elise Holst.

Eline Heger var opvokset i et fattigt småborgerhjem og blev som barn elev på teatrets balletskole, hvor hendes blide væsen og stilfærdige gratie vakte opmærksomhed. Instrueret af Mad. Rosing debuterede hun 26. november 1793 som Lucette i Den gode Moder og brød kort tid efter igennem som Lessings Emilie Galotti.

Hegers sceniske område var ikke stort, og hendes kunstneriske individualitet vedblev at være den samme: hun gav sig umiddelbart hen og betog tilskuerne ved sit poetisk tungsindige, stille sværmende væsen, sin hellige Jomfruelighed, som Baggesen kaldte hendes fremtoning.

Til held for kunsten var Adam Oehlenschläger blandt de unge digtere, der sværmede for hendes navnkundige fremstilling af Samsøes Dyveke. Hun blev det kvindeideal, der senere foresvævede ham, da han digtede Thora i Hakon Jarl og Valborg i Axel og Valborg.

I den sceniske gengivelse af disse skikkelser kom Hegers åndelige og legemlige evner til fuld udvikling. Efter 13. januar 1832 at have spillet Sophie i Magt og List blev hun ramt af et apoplektisk slag, der for bestandig berøvede hende mælet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]