Knud Danaást

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Knud Danaást
Knud-Danaast-ved-Dannevirke-sammen-med-sin-mor-og-bror(udsnit).jpg
Knud Danaást som dreng gengivet i Lorenz Frølichs streg fra 1855
Personlig information
Død 17. oktober 962 Rediger på Wikidata
Far Gorm den Gamle Rediger på Wikidata
Mor Thyra Dannebod Rediger på Wikidata
Søskende Harald Blåtand,
Gunhild Kongemor,
Toke Gormsen Rediger på Wikidata
Ægtefælle Tove af Danmark Rediger på Wikidata
Barn Guldharald Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Markeringen der viser placeringen af kammergraven i Jelling Kirke, der af flere bedømmes at kunne rumme de jordiske rester af Knud Danaást.

Knud Danaást (ofte blot Knud Danaast) eller Knud Gormsen var ældste søn af Gorm den Gamle og Thyra Danebod. Tilnavnet danaást betød "elsket af danerne". (Norrønt åst betød "kærlighed".)[1] Hans yngre brødre var Harald og Toke.

Knud blev gjort til medkonge af Danmark i 947 sammen med sin far Gorm, og fungerede som sådan frem til sin død i 962.[2][3]

Der er blevet fremført formodning fra fleres side, at skelettet i kammergraven i Jelling Kirke faktisk er de jordiske rester af Knud Danaást.

Sagnet om Knuds død[redigér | rediger kildetekst]

Knud blev ifølge oplysningerne i forskellige sagaer dræbt under et vikingetogt til Irland. Sammen med sin bror Harald skal han have belejret Dublin. En aften han morede sig i våbenleg med sine mænd blev han dødeligt ramt af en pil fra en irsk bueskytte. Som sit sidste ønske bad han angiveligt sine mænd om at fortsætte legene som om ingenting var sket, så irerne ikke skulle forstå, at deres anfører var død, og dermed få indtryk af, at belejrerne var svækket. Dødsbudskabet nåede Thyra i Jelling, men hun turde først intet sige, for Gorm skal ifølge sagnet have svoret, at han ville slå den ihjel, som overbragte ham budskabet om Knuds død. I stedet for at sige noget hængte Thyra først sorte klæder for vinduerne og klædte sig i en gammel sæk. Da Gorm spurgte hende, om hun meldte ham Knuds død, svarede hun "Det melder du og ikke jeg." Tabet af sønnen fratog Gorm den sidste livsgnist, så Thyra, ifølge Saxo, "fulgte dem begge til graven med de samme tårer". I Saxos version sad Thyra tilbage som enke; men det passer ikke med de historiske fund. Thyra må være død før Gorm, for som enkemand rejste han den lille Jellingsten til minde om hende.[4]

Knuds søn Guldharald[redigér | rediger kildetekst]

Knuds ældste søn hed Harald, men blev kaldt Guldharald.
Denne søn kom senere i et modsætningsforhold til sin farbror Harald Blåtand, og det endte med at koste sønnen livet.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Glosbe: "åst i norsk bokmål"
  2. ^ Sven Rosborn & Tomas Sielski: Vikingakungens guldskatt, Malmö, 2021 (ss. 327-335)
  3. ^ Leif Baun - Vejle Amts Folkeblad, 5. juli 2021: "Kongerækken forlænges: Sensationel svensk bog om Danmarks vikingetid" (ss. 10-11)
  4. ^ Anders Olling og Hans Erik Havsteen: Kongerækken: Gorm den Gamle, Harald Blåtand & Svend Tveskæg, 2017