Herning: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
mNo edit summary
Linje 144: Linje 144:
[[nds:Herning]]
[[nds:Herning]]
[[nl:Herning (stad)]]
[[nl:Herning (stad)]]
[[frr:Herning]]
[[no:Herning]]
[[no:Herning]]
[[pl:Herning]]
[[pl:Herning]]

Versionen fra 6. dec. 2010, 01:48

Herning

Udsigt fra Knudmosebakken
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto "Hedens hovedstad", "Byen hvor trådene knyttes"
Borgmester Lars Krarup
Region Region Midtjylland
Kommune Herning Kommune
Grundlagt Midt-1800-tallet
Postnr. 7400 Herning
Demografi
Herning by 45.890 (2010)
Kommunen 85.548 (2010)
 - Areal 1.323,5 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.herning.dk
Oversigtskort
Herning ligger i Midtjylland
Herning
Herning
Hernings beliggenhed

Herning ligger i Vestjylland og er hovedby i Herning Kommune. Byen er den fjerdestørste i Region Midtjylland og har 45.890 indbyggere (2010) [1] inkl. Tjørring, Snejbjerg, Lind, Birk, Hammerum og Gjellerup, som via industrikvarterer er vokset sammen med selve købstaden. Herning er dermed Danmarks 12. største by.

Historie

Navnet kommer af det ældre Hørningh (horn, dvs. fremspringende bakke, og endelsen -ing).

Herregården Herningsholm blev opført i 1579. Med 21 indbyggere i 1840 var Herning langt fra at være en by. Opdyrkningen af heden i begyndelsen af 1800-tallet medførte stigende befolkningstal og Herning udviklede sig som handelscentrum for området. Noget atypisk for bydannelser opstod byen Herning omkring et tinghus og et apotek. Da landevejen mellem Ringkøbing og Silkeborg blev anlagt igennem den sparsomme bebyggelse i 1840'erne, begyndte landsbyen at vokse.

De tyndt befolkede og fattige heder i Midt- og Vestjylland havde fra gammel tid tradition for uldproduktion. Bønder og hyrder strikkede strømper og andet uldtøj som blev videresolgt af omvandrende hosekræmmere. Indbyggerne kaldes også uldjyder, i dag lettere spøgefuldt. Husfliden udviklede sig til en omfattende tekstilindustri i Herning, Ikast og Brande. I 1873 anlagdes et dampdrevet uldspinderi, som i 1876 blev til en klædefabrik. Året efter blev Herning endestation for jernbanen fra Skanderborg-Silkeborg. I 1887-89 blev den romanske middelalderkirke nedrevet og erstattet af den nuværende Herning Kirke. Flere bygninger fra perioden er Hotel Eyde fra 1893, Herning Tinghus fra samme år og Missionshuset Bethania fra 1898. Forfatteren Nis Petersens barndomshjem fra 1905 eksisterer stadig (Nygade 14). Omkring 1900 havde Herning ca. 4.000 indbyggere. Ved Torvet står Hedebanken fra 1912, som i dag regnes for en af byens smukkeste bygninger.

Herning blev købstad i 1913, en tid hvor udviklingen yderligere tog fart med mange nye tekstilvirksomheder og anden industri i området. I Hosebinderlaugets Hus fra 1919 mødtes tøjfabrikanterne og koordinerede deres trikotageindustri, og også jern-, metal- og møbelindustri udviklede sig mærkbart i det 20. århundrede. Herning fik gymnasium, centralsygehus, seminarium og et vist teater- og musikliv.

Fra 1941 oprettedes der i hele landet civilforsvarskorps. Den første kolonne fik til huse på Herningsholm, der blev indrettet til kaserne. I 1966 flyttede kolonnen til en egentlig kaserne i den nordvestlige del af byen. Afdelingen er i dag Beredskabsstyrelsen Midtjylland.[2]

I 1961 åbnede Herning Højskole med sit markante højhus i 16 etager i den østlige udkant af byen. Højskolen måtte lukke i 2007 af økonomiske årsager. I 1982 anlagdes et stort kraftvarmeværk syd for byen. Siden er adskillige høje bygninger skudt op i Herning. Torvet blev restaureret i 1996.

Herning er to gange blevet kåret som Årets By: i 1965 for at være en god by at leve i og i 2003 for at være en by med spræl i.

Herning har også vundet kampen om beliggenheden af et kommende supersygehus blandt i alt to i Region Midtjylland. Sygehuset er planlagt til at ligge i Gødstrup tæt ved Herning.

Geografi og trafik

Herning ligger som et vej- og jernbaneknudepunkt på den tyndt befolkede vestjyske hede, der i dag for størstedelen er opdyrket. De nærmeste nabobyer er Ikast (11 km mod øst), Brande (25 km mod syd), Ringkøbing (44 km mod vest), Holstebro (34 km mod nordvest) og Viborg (48 km mod nordøst). Længere bort er der 79 km til Århus, 66 kilometer til Vejle og 128 kilometer til Aalborg.

Jernbanerne Struer-Vejle (DSB) og Skjern-Århus (Arriva) krydser hinanden i Herning. IC-forbindelsen Struer-København betjener Herning i totimersdrift. Forbindelsen Herning-Århus betjenes i halvtimesdrift, og forbindelsen Herning-Skjern i timesdrift. Endvidere findes regionaltogsforbindelsen Struer-Fredericia som betjenes i totimersdrift. Herning ligger 25 km fra Karup Lufthavn og 57 km fra Billund Lufthavn. 5 km nordøst for byen ligger Herning Lufthavn, der ikke har fast rutetrafik. Jernbanen Herning-Viborg eksisterede fra 1906 til 1971 (godstrafik til 1977).

Flere hovedveje krydser Herning: rute 12, 15, 18 og 34. Endvidere er der opført flere motorveje: Rute 15 (Herningmotorvejen), fra Herning til Århus, åbnede i 2002 fra Herning til Bording. Efter fastlæggelsen af ruteføringen for den sidste etape af motorvejen - gennem det nordlige Silkeborg - forventes Herningmotorvejen at være færdiggjort i 2016.[3] I 2006 åbnede det første stykke af Rute 18 (Midtjyske Motorvej) øst om Herning, fra Sunds til Brande, hele strækningen Herning-Vejle forventes klar i 2014.[4]

Erhverv

Herning er kendt som kongres- og messeby på grund af Messecenter Herning. Den store multiarena, som er ved at blive bygget ved MCH Messecenter Herning, ser foreløbig ud til at blive Danmarks eneste. Den store arena med plads til 12- 15.000 tilskuere vil stå færdig i løbet af 2010 og skal tages i brug i forbindelse med europamesterskaberne i kvindehåndbold i december 2010. Den traditionelle tekstilindustri præger ikke Herning og nabobyerne på samme måde som tidligere, og mange af arbejdspladserne er flyttet til udlandet. I Herning ligger en stor Danish Crown-filial, et af Danmarks største svineslagterier.

Herning er i dag et væsentligt økonomisk center og en by i vækst, i modsætning til mere stagnerende områder i Midt- og Vestjylland. Dette skyldes især, at byrådet gennem mange år har haft en bevidst strategi om at tiltrække arbejdspladser og udbygge kulturlivet. Herning er kendt som en driftig handelsby med et stort udbud af både kædebutikker og specialbutikker. For at fastholde positionen som den førende handelsby i området blev HerningCentret udvidet i 2006 og igen i 2009, til i dag at rumme 75 butikker.

Blandt byens førende virksomheder er Egetæpper stiftet af Mads Eg Damgaard, Herning Tankskibsrederi, Bankernes EDB-Central og herreundertøjsproducenten JBS.

Kultur og seværdigheder

I det nordøstlige hjørne af byen ligger Blichermuseet på herregården Herningsholm. Her findes udstillinger om den berømte digter Steen Steensen Blicher, som skildrede hedeegnen.

Herning Museum er oprettet i 1892 og beretter om hedeboernes kulturhistorie; desuden er et lille frilandsmuseum med egnsbygninger tilknyttet.

I den østlige udkant af byen ligger Herning Kunstmuseum, der kendetegnes af arkitekten C.F. Møllers keramisk farvede bygning, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. Bygningen er fra 1976 og indeholder mere end 4.000 kunstværker af dette kunstnerægtepar. Den øvrige del af kunstmuseet er oprettet i en skjortefabrik fra 1965. I samme bydel står Elia, en 32 meter høj og 60 meter bred, sortmalet, fabrikslignende skulptur der udspyr en 8 meter høj stikflamme hvert 18. døgn. Skulpturen er skabt af Ingvar Cronhammar i 2001. Steven Holl præsenteret som manden der skulle tegne Hernings kommende kunstmuseum (Heart) som blev indvidet 09.09.2009 Herning har fået en fantastisk spændende bygning, der udover at huse kunstmuseet også bliver hjemsted for Socle du Monde biennalen og Ensemble MidtVest. Danmarks Fotomuseum skildrer fotografiets historie siden 1839. Baboon City er et indendørs forlystelsescenter for børn og voksne. Ved Haunstrup, 12 km vest for Herning, ligger dyreparken Jyllands Park Zoo.

I 1954 åbnede udstillingsbygningen Herning-Hallen, der senere voksede og blev til Messecenter Herning.

I 2004 indviedes SAS Arena, et fodboldstadion nær Messecentret med plads til 12.000 tilskuere og hjemsted for FC Midtjylland. I 2005-06 etableredes to nye badesøer, Fuglsang Sø og Holtbjerg Sø. Grøn Koncert er efter ti års fravær igen kommet til Herning. DGI bygger p.t. et wellness-center med et tilhørende 12-etagers højhus (heraf 9 etager til boliger) i Herning midtby.[5]

2007 blev Herning udpeget som nationalt industriminde af Kulturarvsstyrelsen.

Herning fra Knudmosebakken
:Image:Herning - udsigt mod nordøst.jpg
Herning fra Knudmosebakken

Uddannelsessteder

Eksterne henvisninger

Kilder