Asmus Kaufmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Asmus Kaufmann
Den danske guldalder
Født 6. oktober 1806Rediger på Wikidata
HaderslevRediger på Wikidata
Død 24. juni 1890 (83 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Gravsted Assistens KirkegårdRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af J.L. LundRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, litografRediger på Wikidata
Arbejdssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Genre LandskabsmaleriRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Asmus Kaufmann (6. oktober 1806 i nærheden af Haderslev24. juni 1890 i København) var en dansk landskabsmaler.

Asmus Kaufmann var søn af mølleejer og kornhandler Philip Kaufmann og Cecilie født Frederiksen. Han kom i malerlære i Haderslev og uddannede sig tillige til dekorationsmaler, således at han senere i København kunne deltage i udsmykningen af dronningens apartementssal på Amalienborg. Han gik omtrent samtidig Kunstakademiets skoler igennem og vandt 1828 dets lille sølvmedalje; men da han ikke fandt tilstrækkeligt livsophold som maler, lagde han sig efter litografien og udførte i kaptajn N.B. Krossings stentrykkeri en del portrætter. Med offentlig understøttelse rejste han 1836 til Tyskland, hvor han arbejdede som litograf i Dresden og München, men samtidig vendte tilbage til sit egentlige livsmål, landskabsmaleriet. I Tyskland ægtede han en dansk dame, hofsangerinde Laura Hass (død 1875). Efter hjemkomsten arbejdede han en kort tid som litograf for det bærentzenske institut, men udstillede ellers ret flittig som landskabsmaler (1842-72). Han vedblev samtidig at dyrke dekorationsmaleriet, havde et par gange understøttelse til rejser i dette fag, således for at lægge sig efter brugen af ”vandglas”. Han har ikke fremragende betydning som kunstner, men har gjort sig fortjent ved at testamentere Kunstakademiet sin formue (over 43.000 kr.) til anvendelse som rejselegat.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 9. bind, side 110,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]