Emil Erslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Emil Erslev

Personlig information
Født 26. maj 1817 Rediger på Wikidata
Jægersborg, Danmark Rediger på Wikidata
Død 26. maj 1882 (65 år) Rediger på Wikidata
Søskende Jacob Erslev,
Edvard Erslev Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Frederiksborg Gymnasium og HF (til 1836) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Forlægger, forfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Emil Erslev (26. maj 1817 i Jægersborg26. maj 1882) var en dansk musikalsk forfatter og musikhandler, broder til Jacob og Edvard Erslev.

Faderen, der allerede 1799 omtales i biskop N.E. Balles visitatsbog som en dygtig pædagog, havde tillige stor kærlighed til musik, og begge disse egenskaber gik i arv til sønnen Emil, som, efter at han 1836 var blevet student fra Frederiksborg lærde Skole, bosatte sig i København som musiklærer. Her tog han ivrig del i det musikalske liv og var 1839 tillige med botanikeren Salomon Drejer og Lægen Rud. Fr. Pedersen stifter af Studenter-Sangforeningen. Hans organisatoriske talent og arbejdsdygtighed bevirkede, at han i 1846 blev optaget som kompagnon i den af Emil Horneman og C.W. de Meza 1844 oprettede musikhandel, hvoraf samtidig de Meza trådte ud.

1859 udkøbte han sin kompagnon Horneman og fortsatte herefter firmaet Horneman & Erslev alene, indtil han 1869 på grund af en tiltagende øjensvaghed afhændede det til S.A.E. Hagen. I Musikforeningen, af hvis administration han 1849 blev medlem, blev han ligeledes på grund af sin minutiøse flid og akkuratesse lidt efter lidt selvskreven forretningsfører og var i en lang årrække lige til sin død, sjælen i dens økonomiske liv, hvortil måske også hans forhold til N.W. Gade bidrog (Gades 2. hustru var en steddatter af Erslev).

Foruden nogle samlinger af sange til skolebrug har han udgivet en pianoskole, hvis 1. udgave udkom 1847, og som senere gennem en mængde oplag har opnået en efter forholdene her hjemme overordentlig stor udbredelse. Af det kendte månedsskrift Musikalsk Musæum, hvori de mere populære musikalske rørelser i årenes løb ligesom har afspejlet sig, var han fra 1846 sammen med Horneman redaktør og fra 1859-69 eneudgiver. I Nordisk Konversationslexikon 2. udg. er de musikalske artikler affattede af ham. 1850 ægtede han enken efter kaptajn og regimentskvartermester Stæger, Maria Juliana Frederica f. Brieghel, der overlevede ham.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.