Jens Joel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Jens Joel
Jens Joel Nielsen.jpg
Medlem af Folketinget
valgt i Århus Østkreds
Folketingsmedlem 2011 - [1]
Ordførerskaber Klima- og energiordfører
Personlige detaljer
Født 12. maj 1978 (41 år)
Odense
Politisk parti Socialdemokratiet
Uddannelse Cand.scient.pol.
Links
jensjoel.dk

Jens Joel Sand (født Jens Joel Nielsen den 12. maj 1978 i Odense) er en dansk politiker, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2011. Jens Joel er socialdemokratiets spidskandidat i Århus Øst-kredsen[2], hvor han blev valgt som afløser efter Svend Aukens død i 2009. I 2011 blev han valgt i Folketinget for i Østjyllands Storkreds med 5.309 personlige stemmer[3], et stemmetal som steg til 7.191 personlige stemmer ved valget i 2015[4].

Jens Joel fik for alvor hans politiske gnist tændt da han i 1999 flyttede til Århus, hvor han mødte Svend Auken. Det var især Svend Aukens passion for det grønne område indenfor politik, som fik Jens Joel til at gå ind i politik. Herudover har Poul Nyrup Rasmussen også inspireret og formet Jens Joels politiske liv, også i kraft af at Jens Joel tidligere arbejdede som sekretariatsleder for Poul Nyrup Rasmussen i Europa-Parlamentet[5][6].

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Jens Joel er søn af sproglærer K. D. Joel Nielsen og skoleinspektør Dorthe Boe Nielsen og opvokset i Odense[2], men da forældrene blev skilt flyttede hans far til Århus, hvorfor Jens Joel ofte tilbragte tid i Århus. I 1999 flyttede han så permanent til Århus for at læse statskundskab på Aarhus Universitet, og i 2006 opnåede han således en kandidatgrad i Statskundskab. Foruden kandidatgraden i statskundskab har Jens Joel studeret socialvidenskab ved Humboldt Universitet i Berlin i 2004[2].

Udover hans politiske karriere har Jens Joel været udviklingskonsulent ved Arkitektskolen Aarhus fra 2010-2011 og underviser på Aarhus Universitet i 2010, mens han under hans studietid på Aarhus Universitet var studentermedhjælper ved LO Aarhus og filmoperatør i Øst for Paradis fra 2000-2004[2].

Jens Joels har desuden haft mange tillidshverv i Aarhus. Han blev medlem af bestyrelsen for Dalgas Skolen i Aarhus i 2010, var medlem af bestyrelsen for Djurslands Folkehøjskole fra 2013 til 2018, medlem af bestyrelsen for Brabrand Boligforening fra 2015-2017 og er medlem af bestyrelsen for Aarhus HF og VUC fra 2018[2].

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Jens Joel blev oprindeligt politisk aktiv da han mødte Svend Auken i den socialdemokratiske studenterbevægelse Frit Forum i Århus, hvor han selv var formand i 2002 indtil 2003[7].

Da Jens Joel blev valgt ind i Folketinget i 2011 blev han europaordfører for Socialdemokratiet, hvilket han var indtil 2013, hvor han blev miljøordfører for partiet. I 2014 blev han gjort til klima- og energiordfører. Han er for øjeblikket medlem af Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg, europaudvalget samt skatteudvalget[2] og har tidligere siddet i beskæftigelsesudvalget, miljøudvalget, boligudvalget og transportudvalget.

Som klima- og energiordfører var Jens Joel Socialdemokratiets hovedforhandler i forhandlingerne om den brede energiaftale fra sommeren 2018, som blandt andet indebar at etablere tre havvindmølleparker, øge midlerne til grøn forskning samt omstille den danske el- og varmeproduktion til vedvarende energi frem mod 2030[8].

Inden Jens Joel stillede op til Folketinget i 2011, arbejdede han som sekretariatsleder og politisk rådgiver for Dan Jørgensen og Poul Nyrup Rasmussen hos Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet i Bruxelles fra 2006 til 2010[7]. I denne periode blev især en ny kemilov, REACH fra 2006, en opsigtsvækkende lov. Denne lov forbedrer beskyttelsen af menneskers sundhed og miljøet mod de risici som kemikalier kan udgøre[9].

I forbindelse med vedtagelsen af REACH blev der lavet en dansk dokumentarfilm af Lars Feldballe Petersen, som følger Dan Jørgensen og Jens Joel samt to lobbyister i deres arbejde i vedtagelsesprocessen[10].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]