Katharina 2. af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. sep 2014, 16:32 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Spring til navigation Spring til søgning
Katharina 2.
Catherine II by F.Rokotov after Roslin (c.1770, Hermitage).jpg
Katharina den Store
Kejserinde af Rusland
Kroning 12. september 1762
Regerede 9. juli 1762 - 17. november 1796
Forgænger Peter 3.
Efterfølger Paul 1.
Ægtefælle Peter 3. af Rusland
Børn
Paul 1. af Rusland
Far Christian August, Fyrste af Anhalt-Zerbst
Mor Johanna Elisabeth af Slesvig-Holsten-Gottorp
Født 21. april 1729
Stettin
Død 6. november 1796
Sankt Petersborg
Hvilested Peter og Paul Katedralen, Sankt Petersborg

Katharina 2. af Rusland (russisk: Екатерина II Алексеевна: Jekaterína II Alekséjevna), kendt som Katharina den Store, (21. april 17296. november 1796) regerede som kejserinde af Rusland fra 28. juni 1762 til sin død i 1796. Hun var født Sophie Augusta Fredericka af Anhalt-Zerbst.

Familie og barndom

Katarina var født i Stettin som datter af Fyrst Christian August af Anhalt-Zerbst af slægten Askanierne, der dengang beklædte stillingen som preussisk guvernør i Stettin. Hendes mor var Johanna Elisabeth af Slesvig-Holsten-Gottorp. Hun var kusine til Gustav 3. af Sverige og Karl 13. af Sverige.

Johanna havde gode forbindelse til det russiske hof.

Storfyrstinde af Rusland

Storfyrstinde Katharina i 1745.

I 1744 valgte kejserinde Elisabeth Katarina som gemalinde for sin nevø Peter den senere Peter 3. (sin fætter hertug Karl Peter Ulrich af Gottorp), som hun havde udvalgt til sin efterfølger. De blev gift 1745. Peter var tilbagestående for sin alder og Katarina var ham langt overlegen i både evner og dannelse. Ægteskabet var forholdsvis normalt de første år, men der opstod efterhånden en afstand mellem de to, og Katarina indså at hun aldrig ville elske sin mand. Allerede efter få år fik hun flere elskere. I de første år var det Sergej Saltykov, der var hendes elsker, og mange mener at han var den reelle far til hendes søn, den senere kejser Paul 1. af Rusland. Senere hen var Grigorij Orlov hendes elsker og han fik stor indflydelse.

Hoffet var på det tidspunkt præget af magtkampe og stridigheder, og Katarina blev indblandet i disse, selvom hun forsøgte at behage alle omkring hende. På et tidspunkt var der e reel fare for at kejserinde Elisabeth ville hjemsende Katarina, men det lykkedes Katarina at afværge sitiationen.

De sidste år af Elisabeths regeringstid var præget af usikkerhed på grund af hendes svigtende helbred og fordi det stod klart af den kommende kejser Peter var mentalt svagelig og ikke i stand til at regere. Flere og flere personer så derfor Katarina som en snarlig magtfaktor i russisk politik.

Kuppet

I december 1761 døde Elisabeth og Peter blev udråbt til kejser Peter 3. Tiden herefter var usikker for Katarina, da Peter ikke skjulte sit ønske om at skaffe hende af vejen. Allerede et halvt år efter at Peter havde overtaget magten i 1762, benyttede hun sig af den generelle misfornøjelse med ham til at overtage magten i landet. Det skete blandt andet ved hjælp af hendes loyale elsker Orlov og hans familie.

Kejserinde af Rusland

Katharina 2. af Rusland

Hun regerede klogt og handlekraftigt.

Inspireret af oplysningstidens ideer gennemførte hun reformer indenfor statsforvaltningen, retsvæsenet og uddannelsessystemet. Hun var også ivrig efter at forøge lærdommen i landet og grundlagde universitet og tilhørende biblioteker. Hun opkøbte derfor store bogsamlinger f.eks. Denis Diderots og Johann Albrecht Korffs. Katarina nationaliserede kirkegodset, moderniserede administrationen og forsøgte i det hele taget at virke som en oplyst monark. Udenrigspolitisk høstede Katarina store triumfer, og det russiske imperium blev væsentlig udvidet i hendes regeringstid.

Gennem en række krige udvidede hun Rusland betydeligt: I to krige mod tyrkerne (1763 -1774 og 17871792) vandt hun Ukraine og Krim. Ved Polens tre delinger (1772, 1793, 1795) vandt hun store områder mod vest.

Se også

Eksterne henvisninger

Foregående: Russiske zarer Efterfølgende:
Peter 3.
1741-1762
Paul 1. af Rusland
KroneStub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi