Otto Josias Nicolai Mørch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Otto Josias Nicolai Mørch (17. juli 1799 i Aalborg25. juli 1842 i København) var en dansk gartner og far til Otto Andreas Lowson Mørch og Jens Wilcken Mørch.

Gartner[redigér | redigér wikikode]

Mørch, hvis far, A. Lowson Mørch, var kapellan i Aalborg, senere sognepræst i Dronninglund, lærte gartneriet i Rosenborg Have og tog gartnereksamen 1820, eksamen i botanik og botanisk havedyrkning 1823. Efter at have opholdt sig tre år i Holland, hvor han arbejdede i I.V. Schoemachers gartneri, blev han 1826 gartner ved den botaniske have i Lund, og 1829 forflyttedes han til Den Botaniske Have i København. Samme år blev han udnævnt til medlem af gartner-eksamenskommissionen. 1835 foretog han en rejse til England og senere til Tyskland.

26. maj 1826 ægtede han Juliane Dorothea Sjøbeck (1805 – 1880), datter af bogbindermester Johannes Sjøbeck i Lund og Anna Louisa født Bergman. Efter Mørchs død, 25. juli 1842, oprettede enken et blomsterudsalg i København, som blev et af de første, der etableredes ved privat initiativ (det første oprettedes i København 1834 med understøttelse af det danske Landhusholdningsselskab, og endnu i 1866 var der kun fire blomsterudsalg i København).

Skribent[redigér | redigér wikikode]

Mørch har bl.a. skrevet Stedsegjældende Fortegnelse over Blomsterfrø (2. oplag 1838), Anvisning til at ordne Træer, Buske og urteagtige Planter efter Havekunstens Regler (1838), Om Mistbænkes og Mistbedes Anlæg (1841). End videre har han skrevet flere artikler til Havetidende, af hvilket tidsskrift han var medredaktør fra 1835-41.

Han blev begravet på Assistens Kirkegård, men graven blev 1880 flyttet til Garnisons Kirkegård.

Der fines et portrætmaleri af Mørch af en engelsk kunstner.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Leopold Helweg i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 111,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.