Kongens Lyngby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kgs. Lyngby)
Gå til: navigation, søg
Kongens Lyngby
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Kongens Lyngby
Postnr.: 2800 Kgs. Lyngby
Kommune: Lyngby-Taarbæk Kommune
Indbyggertal kommune: 54.237[1] (2014)
Indbyggertal bydel: 53.859[1] (2014)
Sogn(e): Kongens Lyngby Sogn
Lyngby Kirke
Lyngby Kirke
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg "Lyngby" omdirigeres hertil. For andre betydninger af Lyngby, se Lyngby (flertydig).

Kongens Lyngby, en nordlig bydel i Storkøbenhavn beliggende i Lyngby-Taarbæk Kommune,[2] i Region Hovedstaden.[2] Bydelen har postnr. 2800[3] med postdistriktet 'Kongens Lyngby',[3] eller i forkortet form 'Kgs. Lyngby'.

Kongens Lyngby var oprindeligt en landsby, og senere en stationsby. Siden folketællingen i 1935 er Kongens Lyngby sammen med resten af Lyngby-Taarbæk Kommune af Danmarks Statistik ved opgørelser over Danmarks byer regnet som en forstad til Danmarks Hovedstad, København, der består af Københavns -, Frederiksberg - og Gentofte Kommune.[4]

Geografisk ligger Kongens Lyngby ca. 11 kilometer nord for København Centrum.[5]

Til trods for at navnet Kongens Lyngby er det autoriserede stednavn,[2] fremgår det af den officielle hjemmeside for Lyngby-Taarbæk Kommune, at kommunen også kalder Kongens Lyngby for Lyngby.[6]

Foruden Kongens Lyngby ligger følgende bydele i Lyngby-Taarbæk Kommune: Virum, Brede, Lundtofte, Hjortekær, Ørholm, Sorgenfri og Taarbæk.[6]

Indbyggertallet i Kongens Lyngby er. 53.859 indbyggere (2014)[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historiske befolkningstal for Kongens Lyngby[7]
År Indb.
1801 890
1840 1.175
1860 1.751
1870 1.732
1880 2.221
1890 2.556
1901 3.701
1906 4.329
1911 5.240
1916 5.791
1921 6.530
1925 7.385
1930 8.724

Fund af stenredskaber ved Tordals Mose har vist, at der allerede for 8.500 år siden var bopladser ved Kgs. Lyngby. Selve byens navn indikerer, at den sandsynligvis er grundlagt i vikingetiden 8001050. Lyngby Kirke er fra ca. 1150, og byen er antagelig opstået omkring vadestedet over Mølleåen tæt ved kirken, hvor der var fine forhold for vandmøller. At byen er "Kongens" skal ses i sammenhæng med kirken og Kongens residens bolig, Sorgenfri Slot.

Bondebyen der ligger nordøst for kirken, stammer fra 1600-tallet. Nørregade 10 i dette kvarter er opført ca. 1775 og anses derfor for at være det ældste hus i Bondebyen.

Lyngby Hovedgade var udlagt som en del af Kongevejen og har været afspærret med bomme, nordligst ved Store Kro og sydligst ved Kroen "Holland". Kongevejen var offentlig mellem disse to bomme.

Efter at Jean Marmillod i 1767 anlagde den nuværende Kongevej, blev hele vejen tilgængelig. Der skulle dog betales bompenge, hvilket fortsatte helt frem til 1915.

I 1863 fik Kongens Lyngby togforbindelse til København H, hvilket medførte, at det rigere borgerskab fik mulighed for at flytte til Kgs. Lyngby i helårsboliger. Lyngby Hovedgade fik som det første sted i Danmark elektrisk belysning.

I 1890'erne blomstrede industrien langs Mølleåen, og der blev gennemført store udstykninger af villagrunde i Kgs. Lyngby (Digterkvarteret og Fuglevadskvarteret). Byens indbyggertal var i 1925 vokset til 7.385. [8] I 1930'erne byggedes Ulrikkenborgkvarteret i tidens funkis-stil.[9]

Det har været diskuteret i kommunalbestyrelsen, hvorvidt Kongens Lyngby skal oprette en decideret gågadeLyngby Hovedgade, med et caféliv og muligheder for shopping[Kilde mangler].

I 2013 solgte Lyngby-Taarbæk kommune grunden på Kanalvej overfor Lyngby Storcenter til Danica Pension. Danica Pension vil da over de kommende år udvikle området med et 40.000 kvadratmeter stort bolig- og erhvervsbyggeri til 1,2 milliard kroner. Danica Pension har udviklet projektet sammen med Henning Larsen Architects, COWI og Alectia. Microsoft Danmark og Microsoft Development Center Copenhagen vil flytte deres hovedsæde med 900 ansatte til den nye bebyggelse.[10]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Det centrale Kongens Lyngby er en forholdsvis mindre og tæt bebygget med købstadspræg og et trafikalt trafikknudepunkt. Der er cirka 250 butikker fordelt på cirka 120.000 kvadratmeter. Den mindre bydel på sydvestsiden af Lyngby Station kaldes for Ulrikkenborg.

Som postnummeret 2800 dækker Kongens Lyngby den centrale del af Lyngby-Taarbæk Kommune, omkring Lyngby Sø og til Furesøen, Lundtofte, Fortunen, Hjortekær og dele af Dyrehaven med Rådvad.[11] Postnummer 2830 Virum ligger nord for,[12] mens Taarbæk hører til 2930 Klampenborg.[13]

Som opstillingskreds til valg dækker Lyngbykredsen hele Lyngby-Taarbæk Kommune, før 1. januar 2007 tillige Søllerød Kommune. Kredsen er opdelt i 10 afstemningsområder, hvoraf "Lyngby Midt" er den centrale del af Lyngby med afstemning på Lyngby Rådhus.

Bygninger[redigér | redigér wikikode]

Nord for Sorgenfri Slot ved Kongevejen ligger Frilandsmuseet med en mængde gamle gårde og huse.

Lyngby søndre mølle fra 1903
G.F. Duckwitz boede på landstedet Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2, under og efter 2. verdenskrig.

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Lyngby er forbundet med Københavns Hovedbanegård og de fleste omkringliggende byer med både bus og S-tog. Både S-togslinjerne B og E har stop på Lyngby Station, hvorfra der også afgår S-busser mod Hvidovre, Ishøj og Hundige, samt busser til bl.a. Nørreport Station, Hillerød og Gentofte. Desuden kører Lokalbanen Nærumbanen fra Jægersborg til Nærum og stopper på både Lyngby Lokal Station og Nørgaardsvej Station.

Helsingørmotorvejen og Motorring 3 går tæt forbi Lyngby og forbinder den med landets øvrige motorvejsnet. Lyngbymotorvejen forbindet Kongevejen i Virum med Motorring 3 og går oven på Lyngby Station.

Der er cykelstier i store dele af byen, og der er ligeledes cykelstier til de omkringliggende byer. Byen har ingen egentlig gågade, men der findes flere pladser og stykker, hvor biler ikke kan køre som stykket mellem stationen og Lyngby Hovedgade, pladsen bag kulturhuset og Ulrikkenborg Plads bag stationen.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

COWI's hovedkontor i Lyngby.

Flere større virksomheder holder til i Kongens Lyngby. Danske Capital med 600 ansatte har kontorer på Parallelvej tæt ved Lyngby Station,[14] hvor også Danica Pension holder til. Realkreditinstituttet BRFkredit har til huse på Klampenborgvej[15] og ingeniørfirmaet COWI[16] og den internationale kontorkæde Regus[17] holder også til på Parallelvej. Kemivirksomheden Haldor Topsøe A/S har hovedkvarter på Nymøllevej længere nede ad Mølleåen.[18]

Retten i Lyngby har til huset på Lyngby Hovedgade 96.[19]

Byen har meget detailhandel, der er koncentreret om Lyngby Hovedgade, Lyngby Storcenter og Magasin. Desuden findes flere tørre butikker og varehuse som ILVA, der forhandler boligartikler og byggemarkedet Johannes Fog.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Kgs. Lyngby er hjemsted for flere uddannelsesinstitutioner. Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der uddanner ingeniører har deres campus på sletten ved Lundtofte og har knap 10.000 studerende, samt flere tusinde ansatte i forskning, administration og teknikafdelinger.

Medieskolen Lyngby er på Firskovvej uddanner unger under 25, der endnu ikke har taget en ungdomsuddannelse.[20] Lyngby Tekniske Gymnasium ligger på DTU campus og tilbyder eleverne en HTX,[21] mens Lyngby-afdelingen af Handelsskolen København Nord ligger ved siden af DTU. [22] Lyngby Tekniske Skole lå tidligere på Mortonvej.

Der er fire privatskoler i Lyngbys område: Billums Privatskole på Buddingevej, Lyngby private Skole på Lyngby Hovedgade, Lyngby Friskole på Gl. Bagsværdvej og den katolske Sankt Knud Lavard Skole på Toftebæksvej.[23][24] Lyngby private Skole har flere år ligget i toppen af landets skole på listen over karaktergennemsnit.[25]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Apostolsk Kirke på Toftevang i Kongens Lyngby.

Lyngby har flere kulturtilbud og adskillige foreninger.

Nationamuseets afdeling Frilansmuseet, er et frilandsmuseum, der ligger i den nordlige ende af byen på Kongevejen mod Virum. Museet besøges af over 300.000 gæster hvert år og har mere end 100 historiske bygninger, der er blevet flyttet til området. I bydelen Bondebyen tæt ved Lyngby Lokal Station findes også mange gamle bygninger.

I Lyngby Kulturhus findes flere restauranter og cafeer samt biografen Kinpalæet.

Spillestedet Templet, ved Lyngby Station har koncerter næsten hver weekend, og plads til over 200 gæster. Amatørorkestret Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester, der blev grundlagt i 1957, holder sædvanligvis deres prøver i Kuhlausalen i Lyngby Kulturhus.

Der ligger flere kirker i byen, hvoraf den ældste er Lyngby Kirke] fra ca. 1150. Derudover findes baptistkirke ligger på Odinsvej, egentlig i bydelen Ulrikkenborg og Apostolsk Kirke ligger på Toftevang ikke langt fra Lyngby Kirke, og et stenkast derfra ligger den katolske Sankt Knud Lavards Kirke.

I Lyngby Storcenter findes hotellet Scandic Erimitage der er en del af hotelkæden Scandic Hotels.

Idræt og sport[redigér | redigér wikikode]

Kgs. Lyngby har et foreningsliv, hvor kommunens politik er at støtte idræt og sport på motionsniveauet samt på eliteniveauet. I Kgs. Lyngby findes en række idræts- og sportsforeninger under Lyngby-Taarbæk Kommune.

Flertallet af klubberne nyder fællesskabet gennem motionen, men der eksisterer også klubber der gør sig inden for sportsmesterskaber på alle alderstrin. Eksempelvis har der været danske mestre i flere af sportsgrenene. Der kan nævnes Lyngby Boldklub og hockey Orient Lyngby. Internationalt har Lyngby Tennisklub markeret sig med Wimbledon-vinderen Frederik Løchte Nielsen.[26] Medlemmer af Lyngby Kanoklub har vundet olympiske medaljer og verdensmesterskaber. [27] Svømmeverdensmesteren og Årets sportsnavn 2011 Jeanette Ottesen kom fra Lyngby Svømmeklub, mens 2014's junior-verdensmester i udspring, Andreas Sargent Larsen, kommer fra Lyngby Udspringsklub.[28]

Lyngby Stadion findes bl.a. fodboldbaner, tennisbaner, Lyngby Svømmehal og mange sportsklubber fra byen holder til her.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 1,2 Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BEF44
 2. 2,0 2,1 2,2 Stednavneudvalget - autoriserede stednavne, side 686. Hentet den 14. august 2014.
 3. 3,0 3,1 Post Danmark - Søgning på Kongens Lyngby. Hentet den 14. august 2014.
 4. "Tabel 6". Folketal, areal og klima 1901-60. Statistiske undersøgelser Nr. 10. København: Det statistiske departement. 1964. pp. 56-57. http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/19249/folklim.pdf. 
 5. Afstande beregner.
 6. 6,0 6,1 Lyngby-Taarbæk Kommune - Nøgletal. Hentet den 14. august 2014.
 7. Kilde for 1801-1890: Statistik Årbog 1896. København: Statens Statiske Bureau. 1896. http://www.dst.dk/da/Statistik/Publikationer/VisPub.aspx?cid=12370. , for 1901-1930: Christian Wichmann Matthiessen (1985). Danske byers folketal 1801-1981. Statistiske undersøgelser nr. 42. Danmarks Statistik. http://www.dst.dk/da/Statistik/Publikationer/VisPub.aspx?cid=19910. 
 8. Lyngby i Christian Blangstrup, Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgaves supplement, 1930)
 9. Rastrup, J.A.C. "Nyere bydannelser i Lyngby-Taarbæk kommune" Bygningsteknik, side I-1 til I-8. Nr. 3, 11 Januar 1936.
 10. Steen Trolle (16. April 2013). "Her er planerne for Kanalvejsgrunden: Microsoft-hovedsæde, butikker og studieboliger". Det grønne område. http://lyngby-taarbaek.lokalavisen.dk/her-er-planerne-for-kanalvejsgrunden-microsoft-hovedsaede-butikker-og-studieboliger-/20130416/artikler/704169148/1795. 
 11. "Geoservicen Posternummer". http://geo.oiorest.dk/postnumre/2800/gr%C3%A6nse.html. 
 12. http://geo.oiorest.dk/postnumre/2830/gr%C3%A6nse.html
 13. http://geo.oiorest.dk/postnumre/2930/gr%C3%A6nse.html
 14. Grete Hansen (10. november 2011). "Investerer 600 milliarder kroner fra Lyngby". det grønne område. 
 15. BRFkredit
 16. COWI - COWI Group - Consultancy within Engineering, Environmental Science and Economics
 17. Regus. Regus. Hentet 15/9-2014
 18. Haldor Topsoe - Research | Technology | Catalysts
 19. domstol.dk - Retten i Lyngby
 20. Medieskolen Lyngby » Forside
 21. TEC - Lyngby Tekniske Gymnasium
 22. Home
 23. "Private skoler". Lyngby-Taarbæk Kommune. 27. november 2008. http://www.ltk.dk/composite%28412%29.htm. 
 24. "Profil og undervisning". Sankt Knud Lavard Skole. http://www.sanktknudlavard.dk/Infoweb/Designskabelon7/Rammeside.asp?Action=&Side=&Klasse=&Id=&Startside=&ForumID=. 
 25. Philip Dam (1. juni 2010). "Her går stræberne i privatskole". Berlingske. http://www.b.dk/danmark/her-gaar-straeberne-i-privatskole. 
 26. Pernille Borenhoff (12. juli 2012). "Wimbledonmester fejret på rådhuset". Det grønne område. http://lyngby-taarbaek.lokalavisen.dk/wimbledonmester-fejret-paa-raadhuset-/20120712/artikler/707129879/1010. 
 27. "Lyngby Kanoklub fylder 75 år". Det grønne område. 2. juli 2012. http://m.lyngby-taarbaek.lokalavisen.dk/singleFrontpage.pml?id=2012706029951&redirect=true. 
 28. Anne Vegeberg Hansen (11. september 2014). "Danmark har fået en junior-verdensmester i udspring". Dansk Svømmeunion. http://www.svoem.dk/Nyheder/Nyhed/?id=1815.