Jazzhus Montmartre: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Amirobot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: eo:Jazzhus Montmartre
m Interwiki lenk to other language version of Wikipedia added
Linje 153: Linje 153:
[[en:Jazzhus Montmartre]]
[[en:Jazzhus Montmartre]]
[[eo:Jazzhus Montmartre]]
[[eo:Jazzhus Montmartre]]
[[no:Jazzhus Montmartre]]
[[pl:Jazzhus Montmartre]]
[[pl:Jazzhus Montmartre]]

Versionen fra 25. dec. 2011, 17:38

Jazzhus Montmartre, det tidligere Montmartre, som lå i Store Regnegade i det indre København, var fra 1959 til 1976 centrum for den moderne jazz i Europa og placerede med en række af jazzens mest prominente musikere på scenen København som jazzens hovedstad på kontinentet. Fra 1976 holdt Montmartre til i Nørregade 41 og ændrede gradvist musikprofil frem til 1989. Efter flere forskellige ejere lukkede Montmartre januar 1995.

I maj 2010 genåbnede Jazzhus Montmartre på initiativ fra den danske jazzpianist Niels Lan Doky og hans ven, mediemanden og iværksætteren Rune Bech, i de oprindelige lokaler i Store Regnegade 19A i København med en international musikprofil. En jazzcafé bliver drevet af holdet bag Michelin-restauranten Era Ora. Niels Lan Doky flytter hjem fra Paris for at være musikchef og udgiver i den forbindelse cd'en "Return to Denmark".

København tiltrak i 1960'erne og 1970'erne især de amerikanske jazzmusikere, der i Danmark fandt et pusterum fjernt fra den hverdag, de kendte i USA med racisme og dårlige arbejdsforhold. Blandt de mange legendariske amerikanske musikere, der optrådte på Jazzhus Montmartre, var Dexter Gordon, Ben Webster, Stan Getz, Bud Powell og Oscar Pettiford. Flere af musikerne bosatte sig i Danmark og fik en betydende indflydelse på udviklingen af den danske jazzscene.

Historie

Niels-Henning Ørsted Pedersen var en af de mange musikere, som spillede på Jazzhus Montmartre.

Montmartre startede som jazzklub i 1954, hvor Karl Emil Knudsen startede Club Montmartre. Den blev omdannet til café af arkitekten Anders Dyrup i februar 1959 hvor Stan Getz spillede sammen med Oscar Pettiford, Jan Johansson og William Schiøpffe. [1] Herluf Kamp Larsen åbnede Jazzhus Montmartre nytårsaften 1961. Det danske publikum tog godt imod musikken og gjorde hurtigt Jazzhus Montmartre til et af Københavns mest populære spillesteder. I begyndelsen blev der spillet traditionel dixieland-jazz. Men stilen ændredes og alle afskygninger af jazzen blev præsenteret. I en årrække havde Jazzhus Montmartre en fast rytmegruppe med Kenny Drew som pianist, Niels-Henning Ørsted Pedersenbas og Alex Riel bag trommerne til at bakke gæsterne op. Denne trio regnes stadig som et af Danmarks bedste jazzensembler.

Flere af koncerterne på Jazzhus Montmartre blev optaget og udgivet på plade.

Kay Sørensen (19381988), bedst kendt som JazzKay, genåbnede Jazzhus Montmartre 15. september 1976 i nye lokaler i Nørregade 41 i København og videreførte traditionen fra det gamle jazzhus med optræden af de største navne inden for jazzen. I begyndelsen i samarbejde med Arnvid Meyer fra Det Danske Jazzcenter. Men fra 1. december 1976 overtog musikchef Niels Christensen bookingen af musik.

Derfra åbnedes også en dør for såvel den mere eksperimentelle musik som for pop-, rock- og folkemusikken samt musik fra andre verdensdele end USA og Europa. Samtidig benyttedes lokalet i nattetimerne til det uhyre populære "Nat Diskotek", der var trendsættende i sit musikvalg. Indtægterne fra koncerter med pop-, rock- og folkemusik og fra udlejning til eksterne arrangører var med til at stabilisere Montmartres økonomi, så der blev råd til at videreføre traditionen med den etablerede jazz.

Kay Sørensen døde 14. august 1988 af en akut hjerneblødning. Hans regnskabschef Tina Brage og de to musikkonsulenter Niels Christensen og Lars Thorborg førte Montmartre videre i samme stil som hidtil. På grund af arveloven skulle Montmartre sælges, og da Montmartre 1. april 1989 fik nye ejere, forlod Tina Brage, Niels Christensen og Lars Thorborg spillestedet.

Montmartre blev videreført som decideret tradjazz-sted under ledelse af klarinetisten Ole Gohn og trommeslageren Søren Houlind og med musikchefer som Anders Chan-Tidemann, som afprøvede forskellige musikstile. Montmartre måtte på grund af manglende succes lukke i 1993, og Copenhagen Jazz House, der allerede havde åbnet 2. oktober 1991, blev Københavns spillested for jazzen.

Anne Linnet overtog Jazzhus Montmartre i 1993, men solgte det videre til en diskotekskæde.

Sangerinden Anne Linnet, som var en af Kay Sørensens venner i musiklivet, købte Montmartre i 1993. Efter en omfattende ombygning genåbnede stedet med en ny og opdateret musikprofil. Nu blev der, med Peter Torp som musikalsk leder, primært satset på rock, disco og de nye genrer, der var dukket op som bl.a. techno, house og hiphop. Publikum holdt sig imidlertid væk, og Anne Linnet kontaktede tidligere musikchef Niels Christensen, som tiltrådte august 1993. Efter en langsom start kom der stille og roligt gang i Montmartre igen. I forbindelse med intern uro fratrådte Niels Christensen i august 1994, og repræsentanter fra Roskilde Festival, forskellige københavnske bookingbureauer samt fra byens undergrunds- og festmiljø blev ansvarlige for booking af musik. Montmartre fik et generøst tilskud fra Københavns Kommune og linjen med den nyere, eksklusive og undergrundsprægede musik fortsatte. Men visionerne holdt ikke , og Nørregade-Montmartre drejede endeligt nøglen om januar 1995.

Anne Linnet solgte Montmartre til den jyske diskotekskæde Crasy Daisy, og efter flere ejerskifter huser adressen i foråret 2007 et diskotek Bombay.

Da Palle Mikkelborg i 2005 udgav dobbeltalbummet To Whom It May Concern: Greatest, var den ene cd Entrance – The Montmartre Recordings 1982 dediceret JazzKay for hans store indsats for den kreative jazz.

Men jazzen er her stadig. Copenhagen Jazz House, ledet af Lars Thorborg har videreført arven efter Montmartre, og hvert år er København vært for Copenhagen Jazz Festival. Flere af tresserens, halvfjerdsernes og firsernes faste jazzsteder er siden lukket, men mange er kommet til siden.

I 2004 genåbnede man i to dage Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, og flere af de gamle musikere fik lejlighed til at mødes, tale og frem for alt at spille med repræsentanter for jazzens yngre arvtagere. Den danske jazzmusiker Niels Lan Doky lavede ved den lejlighed den kritikerroste film Between a Smile and a Tear, der dokumenterede begivenheden.

I 2010 genåbner jazzpianisten Niels Lan Doky og hans ven entreprenøren Rune Bech Jazzhus Montmartre på den oprindelige adresse i Store Regnegade 19A. Niels flytter hjem fra Paris for at være musikchef, mens Rune Bech er direktør.

Udvalgte musikere

Udenlanske kunstnere der optrådte på Jazzhus Montmartre:

Herbie Hancock var blandt de kendte udenlandske navne på Jazzhus Montmartre.

Danske jazzmusikere:

På scenen i Nørregade :

Art Blakey nåede også at blive blandt de store navne, der spillede på Jazzhus Montmartre.

Film og bøger om Jazzhus Montmartre

  • 1997 – Erik Wiedemann: "Montmartre 1959–76: Historien om et jazzhus i København"
  • 1986 - Jens Jørn Gjedsted m.fl. "Montmartre gennem 10 år (1976-1986)
  • 2004 – "Between a Smile and a Tear", filmen om de to dage i 2004
  • 2008 - Frank Büchmann-Møller, Henrik Wolsgaard-Iversen: "Montmartre. Jazzhuset i St. Regnegade 19, Kbhvn K 1959-1976", Syddansk Universitetsforlag (University Press of Southern Denmark) Isbn: 978-87-7674-297-3
  • Udkommer 8. november 2010 - Niels Christensen, "Montmartre i Nørregade - Mig og Monten". En personlig beretning om perioden 1976 til 1989, People's Press. ISBN 978-87-7108-104-6

Udvalgte udgivelser

Dexter Gordon indspillede flere jazzalbum på Jazzhus Montmartre.
  • Adams/Pullen Quartet feat. John Scofield "Live at Montmartre (Timeless)
  • Blast: "Blast!" (Tuba)* Dollar Brand: African Piano
  • Dollar Brand: Ancient Africa
  • Don Byas: 30th anniversary album
  • Niels Lan Doky: Live a Montmartre (Storyville)
  • Bill Evans: Jazzhouse
  • Bill Evans: You're gonna hear from me
  • Maffy Falay & Sevda: Live at Jazzhus Montmartre
  • Stan Getz & Kenny Barron: People Time
  • Dexter Gordon: Body and soul
  • Dexter Gordon: Ladybird in Music
  • Dexter Gordon: Live at the Montmartre Jazzhus
  • Dexter Gordon: The Montmartre Collection vol. 1 & 2
  • Johnny Griffin: Live at Jazzhus Montmartre
  • Roland Kirk: Kirk in Copenhagen
  • Bob Rockwell: No Rush" (SteepleChase)
  • Kirk Roland: Live in Copenhagen 1963
  • Page One: "Beatin' Bop Live" (Stunt)
  • Oscar Pettiford: My little cello
  • Quest (David Liebman, Richie Beirach, Ron McClure, Billy Hart): "Midpoint"
  • Stuff Smith: Live at the Montmartre
  • Stuff Smith Quartet: Swingin' stuff
  • Clark Terry & Ernie Wilkins: Live At Montmartre Copenhagen 9 jun 1975
  • Cecil Taylor: Innovations
  • Cecil Taylor: What's new
  • Three Step: "Three Step" (Olufsen)
  • Ben Webster: Live At The Jazzhus Montmartre
  • Ben Webster: Saturday night at The Montmartre
  • Ben Webster: Stormy Weather
  • Ben Webster: Sunday morning at The Montmartre

Eksterne link og kildehenvisninger

55°40′53.54″N 12°34′53.98″Ø / 55.6815389°N 12.5816611°Ø / 55.6815389; 12.5816611