F.J. Hansen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
33 bytes fjernet ,  for 9 år siden
Tilføjede Kategori:Komponister fra Danmark ved hjælp af Hotcat
(Tilføjede Kategori:Komponister fra Danmark ved hjælp af Hotcat)
{{wikify}}
'''Frantz Johannes Hansen''' ([[4. september]] [[1810]] i [[København]] – [[14. marts]] [[1852]] sammesteds) var en [[Danmark|dansk]] [[forfatter]] og musikamatør. Han var elev af [[C.E.F. Weyse|Weyse]] og blev en dygtig [[pianist]], men komponerede også flere mindre musikstykker, bl.a. ''6 Galopper til [[Studenterforeningen]]'' ([[1836]]).
 
Hansen var elev af [[C.E.F. Weyse|Weyse]] og blev en dygtig [[pianist]], men komponerede også flere mindre musikstykker, bl.a. ''6 Galopper til [[Studenterforeningen]]'' ([[1836]]). Han viste produktive og poetiske gaver så tidlig, at han allerede ved sin dimission fra [[Metropolitanskolen]] [[1828]] regnedes for en af årets »4 store Poeter«. De Forventninger, der knyttedes til ham, blev dog kun i ringere Grad opfyldte. I Studenterårene udgav Hansen nogle Digte (1832) og et Par Hæfter »''Læsning for den fine Verden''«, der kendetegner ham som en litterær [[epigon]], det gav ham forøvrigt øgenavnet "Fine Hansen". Han har let ved at give sine Tanker Udtryk, men de er hverken synderlig dybe eller originale. 1834 bekvemmede Hansen sig til at tage juridisk Embedseksamen, der senere skaffede ham en beskeden Kancellistplads, først i Arkivkontoret og efter 1848 i Justitsministeriet. Hansen, der var en Friluftsnatur, som dårlig kunne forlige sig med Kontorlivets evig det samme, følte sig næppe lykkelig i den bundne Stilling. Sin Fritid benyttede han til at fortsætte sin litterære Produktion: 1839 udsendte han et bind ''Romantiske Digtninge'', hvori "Korsaren og hans Brud", det Digt, der alm. regnes for hans bedste; i 1840’erne nogle med en vis Elskværdighed fortalte ''Humoristiske Noveller'', og under Pseudonymet Torkel Trane sit største Prosaarbejde, Romanen »Let Sind og Letsind«. Hansen forsøgte sig også som dramatisk forfatter med flere vaudeviller, der kom frem på det kgl. Teater, men med afgjort Uheld. Et Enakts-Lystspil ''Den lille Hemmelighed'' opførtes nogle Gange på Dagmartealret 1894 — [[H.H. Nyegaard]] udgav efter Hansens Død en Samling ''Lyriske Digte'' (1852) med en Fortale, der giver en kort levnedsskildring af forfatteren, [[F.L. Liebenberg]] 1857 hans samlede ''Poetiske Skrifter''. Han er begravet på [[Assistens Kirkegård]].
 
Han figurerer også som digter på [http://www.kalliope.org/ffront.cgi?fhandle=hansenfj Kalliope.dk], dog uden angivelse af noget værk.
 
Han er begravet på [[Assistens Kirkegård]].
 
== Kilder ==
 
* {{runeberg.org|salmonsen|2|10|0863.html Hansen, Frantz Johannes}}
* [[H.V. Schytte]]: ''Nordisk Musikleksikon''
 
== Eksterne henvisninger ==
 
* {{runeberg.org|dbl|6|0614.html Hansen, Frantz Johannes}}
Han figurerer også som digter på* [http://www.kalliope.org/ffront.cgi?fhandle=hansenfj Kalliope.dk], dog uden angivelse af noget værk.
* [[H.V. Schytte]]: ''Nordisk Musikleksikon''
* {{gravsted.dk navn|frantzjohanneshansen}}
 
[[Kategori:Novelleforfattere fra Danmark]]
[[Kategori:Dramatikere fra Danmark]]
[[Kategori:Komponister fra Danmark]]
[[Kategori:Jurister fra Danmark]]
[[Kategori:Danskere i 1800-tallet]]
50.881

redigeringer

Navigationsmenu