Achilleus: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
11 bytes tilføjet ,  for 5 år siden
m
(der forekommer at være bred enighed om markering af problemer ved brug af AWB)
'''Achilleus''' er i [[græsk mytologi]] søn af [[Peleus]] og [[Thetis]]. Peleus var en græsk [[Hero|sagnhelt]] og søn af [[Zeus]] og næsten på højde med sin søn.
 
Thetis er datter af havguden [[Nereus]] og selv en havgudinde. Hun er meget smuk og kaldes i [[Iliaden]] "den sølverfodede". Zeus havde et svagt punkt for hende, hun snoede ham om sin lillefinger og fik ægteskabet med Peleus i stand. Thetis dyppede Achilleus i [[Styx]]' vand, og han blev usårlig – undtagen der hvor Thetis holdt ham: ankel og hæl. Hælen blev hans ømme punkt og ledte til hans død. Heraf kommer navnet [[akillessene]]n og udtrykket [[akilleshæl]] om et menneskes svage punkt.
 
Achilleus optræder i ''[[Iliaden]],'' hvor han kæmper sammen med [[achaier]]ne mod [[trojanerne]] ([[Ilion]]: grækere mod trojanere). Han skændes med kong [[Agamemnon]] og skænderiet resulterer i at Agamemnon fratager Achilleus hans krigsbytte, en smuk ung pige ved navn [[Briseis]], der kaldes "den stramtombæltede" eller "den ferskenkindede". Herefter nægter Achilleus at deltage i kampen. Det fører til talrige tab, da han ikke kan undværes. Først da hans elskede våbensbror [[Patroklos]] bliver dræbt af den trojanske prins [[Hektor]], genindtager han sin plads i rækkerne for at få hævn. Han dræber Hektor, og Iliaden slutter med Hektors begravelse.
 
Mens [[Troja]] står i flammer, dræber Hektors bror, [[Prins Paris|Paris]], Achilleus ved at ramme ham med en [[Pil (våben)|pil]] i hælen, hans eneste sårbare punkt. Han dør og når aldrig hjem, men hans søn [[Neoptolemos]] overtager hans plads, og viser sig at være lige så stor en helt som sin fader. Paris bliver senere skudt af [[Filoktetes]]. Efter det var blevet bestemt, at [[Odysseus]] skulle arve Achilleus' brynje i stedet for [[Aias]], går Aias amok på en flok [[får]].
2

redigeringer

Navigationsmenu