Spring til indhold

Andreas Juuel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andreas Juuel
Den danske guldalder
Født17. oktober 1817 Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Død21. august 1868 (50 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev afG.F. Hetsch Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler, porcelænsmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Andreas Thomas Juuel (17. oktober 1817 i København21. august 1868Frederiksberg) var en dansk landskabs- og porcelænsmaler.

Andreas Juuel, Parti fra Geels Bakke ved Røjels Bom, 1851, Rudersdal Museer.

Juuel var søn af skomagermester Johannes Juuel og Marie Christine født Berg, blev efter sin konfirmation sat i lære ved Den Kongelige Porcelænsfabrik for at uddannes til porcelænsmaler. Samtidig gennemgik han Kunstakademiet, dog ikke længere end til gipsskolen. Fra 1836-55 udstillede han som landskabsmaler og vandt 1847 den neuhausenske præmie i dette fag (for Urolig Efteraarsdag, enkeltstaaende Bøge- og Egetræer oplyses af gennembrydende Solstraaler) samt solgte et par billeder til Den Kongelige Malerisamling; men han fik dog ikke noget betydeligt navn som maler og ernærede sig i længere tid nærmest som tegnelærer, bl.a. for landgrev Wilhelm af Hessens døtre, bl.a. den senere dronning Louise samt prinsesse Augusta af Hessen.

Derimod uddannede han sig til en dygtig porcelænsmaler og var 1833-53 brogetmaler ved Porcelænsfabrikken. Allerede 1839 havde konkurreret til den neuhausenske præmie første gang (sammen med C.L. Klein), og i 1843 vandt han første gang præmien for et på porcelæn malet portræt, præsten Hornsyld efter maleri af Wilhelm Bendz, og 1845 samme præmie for et originalt landskab, medens han i 1853 fik rejseunderstøttelse af Den Reiersenske Fond som porcelænsmaler. Efter at han i 1857 var bleven ansat som bestyrer ved Bing & Grøndahls porcelænsfabrik, hvis maleratelier han havde ledet siden 1853, helligede han denne hele sin kraft og udfoldede en sådan dygtighed i ledelsen af dens kunstneriske del, at han i 1862 fik Fortjenstmedaljen i guld.

Han havde i 1843 ægtet Else Alette Møller, men i forholdsvis ung alder afgik han ved døden 21. august 1868.

Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 8. bind, side 626, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.