Peter Christian Uldahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Christian Uldahl

Portræt af pianobygger P.C.Uldahl.jpg

Personlig information
Født 1. marts 1778 Rediger på Wikidata
Assens, Danmark Rediger på Wikidata
Død 1. marts 1820 (42 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Holmens Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Musikinstrumentbygger Rediger på Wikidata
Fagområde Klaver Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Christian Uldahl (1. marts 1778 i Assens1. marts 1820 i København) var en dansk pianofortefabrikant.

Han var søn af tjenestepige Birthe Jørgensdatter og var født i Assens, hvor han blev sat i snedkerlære. Som snedkersvend kom han 1801 til København, som han dog straks forlod for ikke at blive presset til militærtjeneste. Han tog med et skib til Sankt Petersborg, hvor han fik interesse for instrumentmageriet. Han uddannede sig videre heri i Prag og Wien og kom 1809 tilbage til København, hvor han med understøttelse af Fonden ad usus publicos året efter etablerede sig og blev den første større pianofortefabrikant her. Han byggede navnlig opstående instrumenter (pyramider og giraffer), der blev meget påskønnede. Også andre modeller kunne han frembringe, og 1812 viste han således fem forskellige på en udstilling arrangeret af Selskabet for indenlandsk Konstflid. 1815 arbejdede han med 22 svende. Men som hans ry hurtigt var vokset op, sank det igen hurtigt; hans instrumenter udvikledes ikke sammen med klaverspillernes stadig stigende fordringer. Da han 1. marts 1820 afgik ved døden, havde han kun to svende. Men han havde i sin levetid produceret ca. 600 instrumenter.

Uldahl blev gift 28. november 1811 i Holmens Kirke med Anna Dorothea Hammond, datter af kancelliråd og postmester Bastian Hammond (1732-1809) og Anna Dorothea Reiersen (1745-1826). Hustruen døde som sindssvag.

Han er begravet på Holmens Kirkegård.

Musikhistorisk Museum har et portrætmaleri af Uldahl.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Peter Christian Uldahl kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.