Sønder Vissing-stenen 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Runestenen Sdr. Vissing 1)
Gå til: navigation, søg
Sønder Vissing-stenen 1
Sdr vissing 1 600px.jpg
Sønder Vissing-stenen 1
Fundet 1836
Fundsted Sønder Vissing Kirke
Rejst 950-1000
Sekundær anvendelse Bygningssten i kirkegårdsdige.
Højde 245 centimeter
Bredde 108 centimeter
Dybde 15-30 centimeter
Placering Sønder Vissing Kirke
Stenart granit/gnejs
DK-nr. MJy 98
DR-nummer DR 55
Danske Runeindskrifter Sønder Vissing-stenen 1 i Danske Runeindskrifter

Sønder Vissing-stenen 1 er en dansk runesten fra den anden halvdel af 900-tallet. Den står i Sønder Vissing Kirke mellem Horsens og Silkeborg. Runestenen blev opdaget i kirkegårdsdiget hvor den tjente som sidesten til lågen. Indskriften vendte udad. Rammelinjerne er flere steder afsluttet af spiralornamentik. Nu står den i kirken i Sønder Vissing.

Stenen sandsynliggør, at Harald Blåtand i slutningen af 900-årene giftede sig med en vendisk prinsesse. Hendes navn var Tove, og hun var datter af knees (kong) Mistivoj, som herskede over abodriterne i det område, der senere blev stift under bispesædet Oldenborg. Mistivoj og Harald Blåtand var nære allierede imod de vendere, som boede længere mod øst samt mod den tysk-romerske kejser.

Indskrift[redigér | redigér wikikode]

Translitteration tufa : lRt : kaurua : kubl : mistiuis : tutiR : uft : muþur : sina : kuna : harats : hins : kuþa : kurms : sunaR
Transskription Tōfa lēt gørva kumbl, Mistivis dōttiR, øft mōður sīna, kona Hara[l]ds hins gōða, Gōrms sonaR.
Oversættelse Tove, Mistivis datter, Harald den Godes, Gorms søns kone, lod gøre kuml efter sin mor.

Runestenen er skrevet i den langstavede udgave af det yngre runealfabet og er ordnet i parallellordning i to indrammede skriftbånd. R-runen er brugt for både palatalt R og for langt e. Dette kendes fra en enkelt anden dansk dansk runesten, nemlig Hobro-stenen 2, som dog ikke har nogen forbindelse med Sønder Vissing 1. I et lille område af Västergötland findes en mængde runesten med disse træk, og i de uppsvenske egne anvendes R-runen ofte for i-lyden. Højst usædvanligt nævner indskriften ikke navnet på den afdøde, og hvor der normalt ville følge en tilføjelse (apposition) om den afdødes dyder, følger her – ligesom på den store Jelling-sten – en apposition om stenrejseren.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°1′23.1″N 9°38′31.7″E / 56.023083°N 9.642139°Ø / 56.023083; 9.642139