Holbæk: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
ZéroBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot tilføjer sr:Холбек
m ORLY? Er introen skrevet af Holbæk Turistbureau?
Linje 42: Linje 42:
'''Holbæk''' er en fjordby beliggende på [[Nordvestsjælland]], ca. 60 kilometer fra [[København]]. Med sine 27.055 indbyggere ([[2011]]) <ref>[http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2011/NR171.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - Byopgørelsen 1. januar 2011]</ref> er den Nordvestsjællands største by. Byen er hovedby i [[Holbæk Kommune]] og tilhører [[Region Sjælland]]. Holbæk er vokset op omkring det tidligere [[Holbæk Slot]], der blev grundlagt i [[1236]] af [[Valdemar Sejr]] og byen fik købstadsrettigheder i 1287. Om navnet er der to teorier. Enten er det en omskrivning af "Den hule bæk" refererende til den bæk, der i middelalderen løb gennem byen, eller også er det "Den hellige bæk". Faktisk findes udløbet af en lille bæk vest for havnen med navnet ''Hulbæk''.
'''Holbæk''' er en fjordby beliggende på [[Nordvestsjælland]], ca. 60 kilometer fra [[København]]. Med sine 27.055 indbyggere ([[2011]]) <ref>[http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2011/NR171.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - Byopgørelsen 1. januar 2011]</ref> er den Nordvestsjællands største by. Byen er hovedby i [[Holbæk Kommune]] og tilhører [[Region Sjælland]]. Holbæk er vokset op omkring det tidligere [[Holbæk Slot]], der blev grundlagt i [[1236]] af [[Valdemar Sejr]] og byen fik købstadsrettigheder i 1287. Om navnet er der to teorier. Enten er det en omskrivning af "Den hule bæk" refererende til den bæk, der i middelalderen løb gennem byen, eller også er det "Den hellige bæk". Faktisk findes udløbet af en lille bæk vest for havnen med navnet ''Hulbæk''.


I dag er Holbæk en moderne sjællandsk [[købstad]] og en betydelig handelsby. Et særligt karaktertræk ved Holbæk er byens smukke beliggenhed ved vandet og dens mange hyggelige caféer, samt et velbevaret middelalderligt gadenet i indre by. Disse ting er med til at give Holbæk sin særlige charme. Der er gode forbindelser til [[København]] og [[Roskilde]] via [[Holbækmotorvejen|motorvej]] og [[Nordvestbanen|jernbane]], hvorfor en stor del af byens erhvervsaktive er beskæftiget udenfor kommunen. Byens opland findes primært i [[Odsherred]], hvortil der også føres en jernbane, ''[[Odsherredsbanen]]'', med endestationer i Holbæk og [[Nykøbing Sjælland]]. Indtil starten af 1960'erne var Holbæks udstrækning syd for jernbanen stærkt begrænset, men ekspansion af både boliger og erhverv har strakt byen over de sydlige marker. Siden 1980'erne har Holbæk været en af de hurtigst voksende større byer i Danmark.
I dag er Holbæk en moderne sjællandsk [[købstad]] og en betydelig handelsby. Et særligt karaktertræk ved Holbæk er byens smukke beliggenhed ved vandet og dens mange hyggelige caféer, samt et velbevaret middelalderligt gadenet i indre by. Disse ting er med til at give Holbæk sin særlige charme.{{fact}} Der er gode forbindelser til [[København]] og [[Roskilde]] via [[Holbækmotorvejen|motorvej]] og [[Nordvestbanen|jernbane]], hvorfor en stor del af byens erhvervsaktive er beskæftiget udenfor kommunen. Byens opland findes primært i [[Odsherred]], hvortil der også føres en jernbane, ''[[Odsherredsbanen]]'', med endestationer i Holbæk og [[Nykøbing Sjælland]]. Indtil starten af 1960'erne var Holbæks udstrækning syd for jernbanen stærkt begrænset, men ekspansion af både boliger og erhverv har strakt byen over de sydlige marker. Siden 1980'erne har Holbæk været en af de hurtigst voksende større byer i Danmark.


== Kultur og seværdigheder ==
== Kultur og seværdigheder ==

Versionen fra 10. nov. 2011, 14:14

For alternative betydninger, se Holbæk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Holbæk)
Denne artikel handler om selve byen Holbæk. Ordet Holbæk bruges ofte også som en kort betegnelse for Holbæk Kommune.
Holbæk
Købstadsvåben Herredsvåben

Luftfoto af Holbæk centrum
Overblik
Land Danmark Danmark
Motto "Nordvestsjællands kraftcenter"
Borgmester Søren Kjærsgaard
Region Region Sjælland
Kommune Holbæk Kommune
Grundlagt 1236
Postnr. 4300 Holbæk
Demografi
Holbæk by 27.055 (2011)
Kommunen 69.548 (2011)
 - Areal 578,70 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.holbaek.dk
Oversigtskort
Holbæk ligger i Sjælland
Holbæk
Holbæk
Holbæks beliggenhed

Holbæk er en fjordby beliggende på Nordvestsjælland, ca. 60 kilometer fra København. Med sine 27.055 indbyggere (2011) [1] er den Nordvestsjællands største by. Byen er hovedby i Holbæk Kommune og tilhører Region Sjælland. Holbæk er vokset op omkring det tidligere Holbæk Slot, der blev grundlagt i 1236 af Valdemar Sejr og byen fik købstadsrettigheder i 1287. Om navnet er der to teorier. Enten er det en omskrivning af "Den hule bæk" refererende til den bæk, der i middelalderen løb gennem byen, eller også er det "Den hellige bæk". Faktisk findes udløbet af en lille bæk vest for havnen med navnet Hulbæk.

I dag er Holbæk en moderne sjællandsk købstad og en betydelig handelsby. Et særligt karaktertræk ved Holbæk er byens smukke beliggenhed ved vandet og dens mange hyggelige caféer, samt et velbevaret middelalderligt gadenet i indre by. Disse ting er med til at give Holbæk sin særlige charme.[kilde mangler] Der er gode forbindelser til København og Roskilde via motorvej og jernbane, hvorfor en stor del af byens erhvervsaktive er beskæftiget udenfor kommunen. Byens opland findes primært i Odsherred, hvortil der også føres en jernbane, Odsherredsbanen, med endestationer i Holbæk og Nykøbing Sjælland. Indtil starten af 1960'erne var Holbæks udstrækning syd for jernbanen stærkt begrænset, men ekspansion af både boliger og erhverv har strakt byen over de sydlige marker. Siden 1980'erne har Holbæk været en af de hurtigst voksende større byer i Danmark.

Kultur og seværdigheder

Holbæk og den omkringliggende region er forsynet med en stribe kulturelle og historiske seværdigheder, hvoraf mange har en stærk lokal tilknytning. Derudover findes en række arbejdende værksteder, kulturelle centre, teatre, spillesteder, gallerier, forlystelser, biografer, restauranter og caféer.

Seværdigheder i Holbæk by

Blandt de kulturelle seværdigheder kan især fremhæves:

  • Holbæk Museum i Klosterstræde med en stribe gamle lokale bygningsarkitektoniske perler.
  • Skt. Nikolai Kirke er byens største kirke og ligger ved siden af museet.
  • Tveje Merløse Kirke er en meget smuk, historisk stenkirke fra 1100-tallet.
  • Holbæk Gamle Havn omkring det tidligere Holbæk Skibsværft har iværksat en række projekter efter at skibsværftet som Sjællands sidste indstillede sine aktiviteter med udgangen af 2007.
  • Andelslandsbyen Nyvang på Oldvejen sydøst for Holbæk er et levende museum fra 1880-1950 fyldt med aktiviteter og udstillinger.
  • Danmarks Vej- og Bromuseum formidler viden om veje og broers kulturhistoriske betydning og udbreder kendskabet til dansk vej og brobygning.
  • Holbæk Kunstforening Æglageret er et galleri med skiftende udstillinger, indrettet i et tidligere æglager.
  • Danmarks Ægmuseum er indrettet i kælderen under Holbæk Kunstforenings udstillingslokaler i Æglageret.
Gamle huse ved Holbæk Museum
Skt. Nikolai Kirke - Holbæk
Holbæks havnefront
Torvet på Ahlgade
Holbæk Teater
Nygade
Krydset Labæk-Smedelundsgade
Holbæk Marina
Musikhus Elværket
Den tidligere restaurant Thai On - i dag Jensen's Bøfhus
Holbæk Mega Center
Fil:Holbæk i 1960erne.jpg
Luftfoto af Holbæk fra starten af 1960erne

Musik og teater

Seværdigheder i omegnen

Skoler og uddannelse

Byen huser i dag adskillige kommunale og private uddannelsesinstitutioner, Stenhus Gymnasium og HF, handelsskole, teknisk skole, lærerseminarium, pædagogseminarium, kunsthøjskole og landets eneste glarmesterskole.

Grundskoler i Holbæk

I Holbæk findes fem kommunale skoler:

Derudover er der fire private grundskoler:

Ungdomsuddannelser og Videregående Uddannelser

I Holbæk findes en række uddannelsestilbud efter grundskolen:

Højskoler

Byens nyere udvikling

Byens udvikling er i de seneste år gået fra industri til erhverv, hvorfor blandt andet den tidligere industrihavn på den daværende borgmester Jørn Sørensens ordre er blevet nedrevet til fordel for stort etagebyggeri med lejligheder i millionklassen. Sidste skud på stammen i første etape af havnebyggeriet bliver et højhus på 17 etager, som med en højde på 54,9 meter bliver den højeste boligejendom i Region Sjælland. Derudover har man benyttet den tidligere kasernegrund og andre grønne områder til bebyggelse, således at der i dag kun er ganske få grønne områder tilbage i byen. Dette skal sandsynligvis ses som en længeresigtet strategi for at tiltrække flere indbyggere med fast højtlønnet arbejde i København, hvilket blandt andet også medførte at Jørn Sørensen i 2004 takkede nej til et østdansk fængsel og de adskillige hundrede arbejdspladser, der fulgte med.

I kontrast til denne strategi står tre af byens store områder med socialt boligbyggeri: Ladegårdsparken, Engvang og Bjergmarken, hvor der er sket en stor koncentration af flygtninge og indvandrere. Der er de sidste mange år ikke taget initiativ til at løse op for de problemer på trods af de mange nye boligbyggerier.

Erhvervslivet

Byen har tidligere baseret sin indtjening på industrivirksomheder som Holbæk Skibsværft og Holbæk Jernstøberi, mens man i dag er mindre afhængig af industrien, og mere af virksomheder der kan servicere byens pendlerbefolkning. Således lukkede det lokale slagteri Steff Houlberg i 2001, mens Superfos indtil 2007 var eneste væsentlige industrivirksomhed i området. Efter lukningen af Superfos' afdeling ved Vipperød er det nu besluttet at indrette et erhvervscenter i bygningerne.

Holbæks største virksomhed er i dag finanskoncernen Sparekassen Sjælland, der driver bank, forsikring og ejendomsmægler og har filialer over det meste af Sjælland. Koncernens hovedsæde ligger på Holbæk havn. Byen har også plastindustri, mediehus/avistrykkeri, samt medicinalindustri i form af virksomheden Pharmacosmos. Den amerikanske koncern Prent Thermoforming har for nylig opført sit europæiske hovedsæde i byens sydlige del med bl.a. design, produktion, produktudvikling og salg af plastemballage til medicinal- og elektronikindustrien. Holbæk Sygehus er et af de fire store akutsygehuse i Region Sjælland. På Jernbanevej i byens centrum har SKAT indrettet et skattecenter i det tidligere kommunale administrationscenter, hvor også Borgerservice og Jobcenter Holbæk holder til.

Størstedelen af Holbæks specialforretninger ligger i strøggaderne i byens centrum side om side med de mange hyggelige caféer og restauranter. Byen rummer også enkelte mindre butikscentre/arkader. I den sydvestlige udkant af byen ligger Holbæk Mega Center med et stort udbud af butikker til særligt pladskrævende varegrupper. Dette handelsområde trækker mange kunder fra et stort opland og bliver løbende udvidet. I forbindelse med Holbæk Mega Center er Bilbyen også under etablering.

Trafik og Transport

Holbæk ligger for enden af Holbækmotorvejen (afkørsel 18, 19 og 20) og har to stationer på Nordvestbanen, henholdsvis Holbæk og Vipperød. I perioden 2002 til 2006 er der sket et fald i antallet af pendlere fra Holbæk station, primært som følge af uregelmæssigheder i togdriften. Stationen solgte i 2002 således cirka 11.000 pendlerkort, mens man i 2006 kun solgte 9.800.

Motorvejen blev i 2006 udvidet, således at den i dag strækker sig syd om byen og ender i den vestlige forstad Tuse (afkørsel 20: Holbæk V), hvor den tidligere sluttede ved Holbæk Mega Center. Planen er at motorvejen skal udvides hele vejen til Vig, hvilket vil ske i tre etaper frem til 2011. Ved Roskilde skal Holbækmotorvejen udvides til tre spor, for at afhjælpe de nuværende problemer med kødannelser. Ligeledes er det med regeringens nye trafikplan for Danmark blevet besluttet at etablere dobbeltspor på jernbanestrækningen mellem Vipperød og Lejre, hvilket vil betyde en mere stabil togdrift og flere afgange mellem Holbæk og København.

Flyveplads

Se Holbæk Flyveplads.

Sportslivet

Byens største sportsklub med ca. 1100 medlemmer er Holbæk Golfklub, der har fostret 4 internationale mestre, fulgt af fodboldklubben HB&I med ca. 800 medlemmer og et hold i 2. division, og af basketballklubben HBBK, der tidligere har ligget i Basketligaen, men nu frivilligt er rykket ned i 2. division. Derudover findes håndbold på eliteniveau, samt en lang række af mindre foreninger - tennis, badminton, svømmeklub, roklubben, rideklubben, andre fodboldklubber mm. Fodboldklubben HB&I var i midten af 70'erne i toppen af dansk fodbold med sølvmedaljer i 1975 og pokalfinalepladser i 1975 og 1976. HB&I fik pr. 1. juli 2008 en professionel overbygning, Nordvest FC, som i efteråret 2008 besejrede superligaholdene SønderjyskE og AC Horsens i Ekstra Bladets pokalturnering.

Holbæk Red Devils er en ny klub for Amerikansk Fodbold i Holbæk.

Holbæk Elitesport A/S

For uddybende artikel, se Holbæk Elitesport

I foråret 2006 forsøgte forretningmanden Per Klarskov at starte Holbæk Elitesport A/S som et samlet selskab for Fodbold, Basket og Håndbold. Mens fodbold- og basketklubben sammen med borgmester Jørn Sørensen forholdt sig kritisk til det nye projekt, blandt andet på baggrund af Per Klarskovs fyring fra fodboldklubben FC København, var håndboldklubben positivt indstillet. Derefter dannedes selskabet Holbæk Elitesport A/S, og en række kvindelige serbiske spillere blev engageret, og bysbarnet, tidligere landstræner, Torben Winther, blev ansat som træner for det nye hold.

Projektet blev dog bremset af manglende økonomisk ballast, og holdets sponsorer begrænsede sig til den lokale papirhandel og en række småbutikker. Per Klarskov påstod at have et trecifret millionbeløb til gode, men såvel trænere som spillere fik ikke udbetalt løn, og selskabet betalte ikke regningerne fra Hotel Strandparken, hvor de serbiske spillere var indkvarteret.

DGI City 2009

For uddybende artikel, se DGI City 2009

Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger afholdt Landsstævne i Holbæk d. 2.-5. juli 2009. De fleste idrætsanlæg er blevet opført i byens sydøstlige del på området Fælleden, bl.a. et meget stort stadion. Der er desuden blevet anlagt en ny vej til stævnecentrum (stadion) med det passende navn Arenavej.

Ydermere er der planer om at opføre et 20.000 m² stort DGI-hus på Blegstrædehagen ved Holbæk Gl. Havn efter samme koncept som DGI-byen i København. Holbæk Byråd udskrev d. 13. maj 2008 en arkitektkonkurrence for DGI-huset og Skibsværftsgrundens udforming. Vinder af konkurrencen blev arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects med et meget flot og funktionelt projekt, der efter planen skulle stå opført i 2011-2012. På grund af finanskrisen og kommunens trængte økonomi er projektet dog udskudt indtil videre.

DGI-huset kommer bl.a. til at indeholde:

  • 3000 m² vandkulturhus med forskellige bassiner (undervisning, motionssvømning, udspring, leg/ophold, varmtvandsbassin og kurbad)
  • 3-stjernet hotel med 122 værelser
  • Biografcenter med fire sale (to med plads til 200 personer og to med plads til 100)
  • 2500 m² idrætsfaciliteter - en springhal og en multihal
  • Fitnesscenter
  • Restaurant og café
  • Sundhedscenter
  • Idrætsbørnehave
  • Møde- og undervisningsfaciliteter

Venskabsbyer

Billeder fra Holbæk

Kendte Holbækkere

Blandt Holbæks mere kendte bysbørn findes blandt andre:

Eksterne henvisninger

Kilder