Atreus: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
der forekommer at være bred enighed om markering af problemer ved brug af AWB
Udvider artikel fra en:wiki
Linje 1: Linje 1:
{{forældet|Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.}}

[[Fil:Tholos of Atreus.jpg||thumb|Indgang til [[kuppelgrav]]en ([[tholos]]) kaldt [[Atreus' skatkammer]], bygget ca. [[1250 f.Kr]] i [[Mykene]].]]
[[Fil:Tholos of Atreus.jpg||thumb|Indgang til [[kuppelgrav]]en ([[tholos]]) kaldt [[Atreus' skatkammer]], bygget ca. [[1250 f.Kr]] i [[Mykene]].]]

I den [[græsk mytologi|græske mytologi]] er kong '''Atreus''' af [[Mykene]] far til [[Agamemnon]] og [[Menelaos]]. Hans sønner betegnes ofte, især I Homer's [[Iliade]], som Atreider el. Atrider, dvs. 'sønner af Atreus'.
I den [[græsk mytologi|græske mytologi]] er kong '''Atreus''' var konge over [[Mykene]] på [[Peloponnes]] og far til [[Agamemnon]] og [[Menelaos]]. Hans sønner betegnes ofte, især I Homer's [[Iliade]], som Atreider el. Atrider, dvs. 'sønner af Atreus'.

Atreus og hans [[tvilling]]ebror [[Thyestes]] blev sendt i eksil af deres fader efter de havde myrdet deres halvbror [[Krysippos]] i deres kamp om at få tronen over [[Olympia (oldtiden)|Olympia]]. De søgte tilflugt i Mykene, hvor de overtog tronen i kong [[Eurystheus]]' fravær, der kæmpede med [[heraklider]]ne. Eurystheus havde ment at de kunne styre riget i hans fravær, men det blev en permanent løsning efter han faldt i kamp.

Ifølge kilder fra oldtiden var Atreus far til [[Pleisthenes]], men i nogle af de lyriske poeters ([[Ibykos]], [[Bakkhylides]]) værker bliver ordet ''Pleisthenider'' (søn af Pleisthenes) brugt som et alternativt navn til Atreus selv.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 18. jan. 2017, 20:07

Indgang til kuppelgraven (tholos) kaldt Atreus' skatkammer, bygget ca. 1250 f.Kr i Mykene.

I den græske mytologi er kong Atreus var konge over MykenePeloponnes og far til Agamemnon og Menelaos. Hans sønner betegnes ofte, især I Homer's Iliade, som Atreider el. Atrider, dvs. 'sønner af Atreus'.

Atreus og hans tvillingebror Thyestes blev sendt i eksil af deres fader efter de havde myrdet deres halvbror Krysippos i deres kamp om at få tronen over Olympia. De søgte tilflugt i Mykene, hvor de overtog tronen i kong Eurystheus' fravær, der kæmpede med herakliderne. Eurystheus havde ment at de kunne styre riget i hans fravær, men det blev en permanent løsning efter han faldt i kamp.

Ifølge kilder fra oldtiden var Atreus far til Pleisthenes, men i nogle af de lyriske poeters (Ibykos, Bakkhylides) værker bliver ordet Pleisthenider (søn af Pleisthenes) brugt som et alternativt navn til Atreus selv.

Eksterne henvisninger


MytologiSpire
Denne artikel om mytologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.