Forskel mellem versioner af "DDR"

Spring til navigation Spring til søgning
21 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m (Gendannelse til seneste version ved Yannsoz, fjerner ændringer fra 80.71.142.75 (diskussion | bidrag))
Tag: Tilbagerulning
I 1985 blev [[Gorbatjov]] ny leder af Sovjetunionen, og hans "[[perestrojka]]" og "[[glasnost]]"-politik fik hurtigt følger også for DDR, der under Honeckers markante ledelse var et af de mest kommunistiske lande i østblokken.
 
=== Da DDR's sammenbrudfaldt sammen ===
DDR var en underlagt et marxistisk forstået [[arbejderklassens herredømme]] og til valget den 18. marts 1990 styret af politbureauet. Men DDR var ikke længere et [[proletariatets diktatur]], som det var efter opstanden i 1953 og til efter murens opførelse{{kilde mangler|dato=januar 2015}}. I 1975 indgik DDR sammen med de øvrige Warszawapagt lande og NATO [[Helsingfors-erklæringen]]. Herefter begyndte antallet af ansøgninger om permanent udrejsetilladelse at stige. En ansøgning var ensbetydende med årelang chikane. Der var flere, som fik lov til at rejse ud af landet, men antallet af ansøgninger hobede sig op. I 80'erne blev dissidenter ikke længere afhentet om natten og skudt. Det var nu vigtigt for dissidenterne at blive i landet og reformere socialismen.
I slutningen af firserne steg antallet af oppositionsgrupper inden for DDR, og de blev efterhånden umulige at holde nede. Det drejede sig bl.a. om miljøgrupper, der ville gøre noget ved den enorme forurening, den sovjetiske [[satellitstat]] udledte, ofte i overfyldte beboelseskvarterer til stor skade for beboerne. Også freds- og menneskerettighedsgrupper voksede i antal og betydning. Selv om religion var svært foreneligt med den kommunistiske lære, havde DDR siden 1978 alligevel givet kirkerne visse friheder, og det blev i kirkerne, at oppositionsgrupper samledes og planlagde demonstrationer mod regimet.
Den 9. november blev det, ved et [[pressemøde]], af en tydeligt presset østtysk politiker Günter Schabowski bekendtgjort, at alle grænseovergange var åbne. En sand folkestorm brød løs mod grænseovergangene i [[Berlin]], og grænsesoldater så sig nødsaget til at give efter for folkepresset og åbne grænserne. DDR's åbne grænser var nu en kendsgerning.
 
=== Genforeningen mellem DDR og BRD ===
{{Uddybende|Tysklands genforening}}
[[File:KAS-Antisozialismus-Bild-11144-1.jpg|thumb|Valgplakat for [[Allianz für Deutschland]] med krav om genforening med [[Vesttyskland|Forbundsrepublikken]].]]
Anonym bruger

Navigationsmenu