Forskel mellem versioner af "Carl Berling"

Spring til navigation Spring til søgning
47 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
Robot: Tilføjer kategorien Personer i Dansk Biografisk Leksikon; kosmetiske ændringer
m (Robot: Tilføjer kategorien Personer i Dansk Biografisk Leksikon; kosmetiske ændringer)
 
== Patrioten ==
Ved kong Frederik 7.s hof spillede Berling en betydningsfuld rolle. Ikke alene pga. den tillid, kongen nærede til ham, og hans vigtige stilling som chef for civillisten. Men den skyldtes også den yndest, han nød hos sin veninde, kongens morganatiske hustru [[Grevinde Danner|lensgrevinde Danner]]. Berling følte varmt for sit danske fædreland og indtog i politisk henseende et frisindet standpunkt. Det styrkedes ham efter hans indtræden i hofkredsen. Den levede på minderne fra [[Frederik 6.]]s og [[Christian 8.]]’s hof og betragtede ham som en parvenu. Som modvægt mod denne stemning søgte Berling at vinde yndest hos den store befolkning, der ikke spurgte om hofkvalifikationer.
Berling havde en heldig dansk indflydelse, men anderledes med helstaten. Berlings nærvær ved hoffet i forening med grevinde Danner svækkede den sammenholdende kraft mellem monarkiets forskellige dele, som skulle udgå fra kronen.
Det slesvig-holstenske ridderskab følte sig nemlig frastødt af hoffet i København. I [[1859]] indtrådte en krise, der middelbart fik Berlings fald til følge. Da lensgrevinde Danner viste en stedse mere udpræget tendens til at indtage en fremskudt stilling og lade sig hylde officielt som kongens gemalinde, forlangte [[Ministeriet Hall I|ministeriet Hall-Krieger]], for i det mindste at svække det morganatiske elements betydning ved hoffet og dets skadelige virksomhed for monarkiet, at Berling skulle afskediges.
Ministeriet troede, at Berling personlig var mindre vel set af kong [[Karl 15. af Sverige]] og Norge, på hvis venskabsfølelse for Frederik 7. det lagde den største vægt især under striden med Tyskland. Grevinde Danner bevirkede, at kongen afslog fordringen.
Kabinettet Hall-Krieger trådte tilbage 2. december 1859, og [[ministeriet Rotwitt]]-Blixen-Finecke, der støttede sig på [[Venstre]], overtog magten. Berling, mod hvem opinionen i det nationalliberale parti havde rejst sig med megen styrke, tog den 30. december 1859 initiativet til at forlade alle sine hofstillinger.
 
== Rejselyst ==
Berling blev alvorligt syg året efter og tog rask fat på ledelsen af ''Berlingske Tidendes'' administration. I fritiden læste danske forfattere og opnåede et omfattende kendskab til sit litteratur. Berling havde passion for at rejse, og han havde råd til det. Han besøgte næsten alle europæiske lande. I året 1871 begav han sig til [[Italien]], hvor han i [[Neapel]] traf sammen med grevinde Danner, og rejste med hende og hendes følge til [[Egypten]]. Det var hans hensigt at besøge [[Jerusalem]], men han ramtes 30. marts i Ismailia af et slagtilfælde, der gjorde ende på hans liv.
 
Berling stod personlig i det bedste forhold til medlemmerne af ''Berlingske Tidendes'' redaktion og til trykkeriets personale, og han glemte i sine hofstillinger ingen sinde , at han var bogtrykker. Hofkredsens aristokratiske elementer mindede ham nu også jævnligt om det. Berlings økonomiske talent kom lensgrevinde Danner til gode; hun fulgte hans råd og efterlod sig en stor formue til institutioner som "Kong Frederik VII’s Stiftelse" og "Jægerspris Stiftelse". - 18. oktober 1854 ægtede han Polly Haderup (født 14. februar 1825), der overlever ham.
[[Kategori:Storkors af Dannebrog]]
[[Kategori:Typografer fra Danmark]]
[[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]]
 
[[de:Carl Berling]]
242.701

redigeringer

Navigationsmenu