Lübeck: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JYBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (Robot ændrer nds-nl:Lubeek
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot tilføjer mr:ल्युबेक
Linje 169: Linje 169:
[[lv:Lībeka]]
[[lv:Lībeka]]
[[mk:Либек]]
[[mk:Либек]]
[[mr:ल्युबेक]]
[[nds:Lübeck]]
[[nds:Lübeck]]
[[nds-nl:Lubeek]]
[[nds-nl:Lubeek]]

Versionen fra 30. jul. 2012, 14:11

Lübeck
Holstentor
Holstentor
Holstentor
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Lübeck
Coat of arms of Lübeck
Tyskland, beliggenhed af Lübeck markeret
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 35 bydele
Borgmester Bernd Saxe (SPD)
regeringspartier SPD
Statistiske data
Areal 214,13 km²
Højde 13 m
Indbyggere 210.892  (31/12/2008)
 - Tæthed 1 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade HL
Postnr. 23501 − 23570
Tlf.-forvalg 0451, 04502
Hjemmeside www.luebeck.de

Hansestaden Lübeck eller Lybæk er en af de tyske hansestæder beliggende ud til Østersøen cirka 60 kilometer nordøst for Hamburg. Byen er med sine 210.892 indbyggere (2008) den næststørste by i delstaten Slesvig-Holsten. Lübecks marcipan er kendt i hele verden.

Byen er placeret ved floden Trave. Den gamle del af byen er en ø omgivet af floden og kanalforbindelsen. Byen har en havneby, Travemünde, som ligger cirka 15 kilometer nordøst for den gamle del af byen. Navnet Lübeck kommer af vendisk Liubice (= elskelig). [1]

Historie

Ældre tid

Lübeck er kendt tilbage til Karl den Stores tid, og regnes som forbillede for den ældste byplan i Stockholm. [2] Byen ligger på en gammel handelsrute fra Nordsøen op ad Elben og til den nærmeste flod, Trave, som løber ud i Østersøen. Der blev allerede i 1398 anlagt en kanal på strækningen Stecknitzkanalen.

Byen blev først grundlagt af grev Adolf af Schauenburg i 1143, og fra før af fandtes der en fæstning fra omkring år 1100 på stedet, rejst af den vendiske fyrste Cruto. Fra Helmolds Chronica Slavorum, sandsynligvis nedskrevet omkring år 1170, vides, at Henrik Løve fravristede grev Adolf herredømmet over den lybske halvø, efter at Lübeck var nedbrændt i 1157/58. Derefter grundlagde Henrik byen på nyt, sandsynligvis i 1159. [3] I 1160 blev Lübeck bispesæde.

I 1188 tabte Henrik Løve byen, og Lübeck kom under de tysk-romerske kejsere. Derefter var Lübeck under Danmark fra 1203 til 1225, men kom i 1226 på nyt under kejseren. Det førte til en styrkning af det lybske byråd, som på egen hånd havde sluttet handelsaftale med Hamburg, afgjort spørgsmål om told, og stod for overdragelse af grunde i byen. Dermed kunne byrådet kontrollere, hvem der fik råderet over bygrunde, og medfølgende rettigheder og pligter. Lübeck regnes som det fremste eksempel på en selvstændig bystat i middelalderens Nordeuropa. [4]

Lübeck havde hurtigt udviklet sig til at blive en af Nordeuropas mest velstående handelsbyer. Af vigtighed var en handelsstrategisk god position i Østersøen og i forhold til den tyske indenlandshandel, samt tilgangen til salt fra Salzgitter.

Efter at Visby var blevet erobret og ødelagt af Valdemar Atterdag i 1361, blev Lübeck den betydeligste af hansastæderne, og forblev gennem det 14. og 15. århundrede den førende by i Hanseforbundet, samt Tysklands næststørste by (efter Köln). I 1370 måtte Atterdag indgå en fredsaftale med Hanseforbundet ("freden i Stralsund").

Christian 3. besejrede under Grevens Fejde i 153436 byen, og dens indflydelse faldt herefter, fordi ummelandsfarerne gjorde hansestædernes monopol uønsket, hvilket sikrede Danmark-Norge støtte fra stormagterne i de følgende krige. Under Trediveårskrigen klarede Lübeck at forblive neutral og ret uskadet. I 1669 blev den sidste Hansedag afholdt, og Lübeck, Hamburg og Bremen indsat som forvaltere af Hansaens juridiske eftermæle og restformue.

I 1815 blev byen medlem af Det tyske Forbund, og i 1871 af Det tyske kejserrige. Ved Nord-Ostsee-Kanalens færdiggørelse i 1895 mistede byen en stor del af Østersøhandelen til Hamburg og Bremen.

Nyere tid

Helligåndshospitalet fra 1260.
Hus i Lübeck.

Lübeck var en selvstændig bystat fra 1226 til 1937. Under Det Tredje Rige afskaffedes byens selvstændighed ved lov, idet den blev indlemmet i den preussiske provins Schleswig-Holstein, nu delstaten af samme navn i Forbundsrepublikken Tyskland - måske fordi, Lübecks myndigheder afslog at lade Hitler holde tale i byen under valgkampen i 1932. Han tog i stedet til Bad Schwartau, og omtalte senere Lübeck som "den lille by i nærheden af Bad Schwartau". [5] Natten mellem den 28. og 29. marts 1942 − natten før palmesøndag − blev Lübeck ramt af det første større britiske flådebombardement af en tysk by under 2. Verdenskrig. Der opstod betydelige skader i den gamle bydel, bl.a. brændte domkirken, samt Mariekirken med den berømte frise kaldet Dødedansen eller "Døden fra Lübeck". Det dannebrogsflag, lübeckerne i 1427 havde taget som krigsbytte fra Erik af Pommern, blev ligeledes ødelagt. [6]

Enestående arkivmateriale var blevet evakueret til en saltmine i Sachsen-Anhalt, og havnede efter fredsslutningen dels i Potsdam og dels i Moskva. Længe anså man die Oberstadtbücher (kaldt sådan, fordi de stod i rådhusets øverste etage) fra 1284 og fremefter [7] som tabt, men i slutningen af 1980'erne blev arkiverne tilbageført til Lübeck.

Petrikirken.

Bygninger

Den gamle del af Lübeck rummer en lang række middelalderbygninger, og byen er dermed kommet på UNESCO's verdensarvliste. Blandt de væsentligste bygninger er de fem kirker, hvoraf de ældste er fra det 13. og 14. århundrede. De mest berømte er Mariekirken, Lübeck Domkirke, og Jakobikirken. Lübecks gader er også kendt for sine smukke façader. Efter krigen lod Niederegger sin gamle bygning genopføre i 1949, hvor Café Niederegger har ligget siden 1880. I dag er der marcipanmuseum på førstesalen.

Det var i ældre tid kun muligt at få adgang til byen igennem fire store byporte. Den mest kendte af disse byporte var Holstentor, som blev bygget i 1478.

Gruben-gyderne

Gadeskilt i gaden Grosse Petersgrube.

I Lübeck går ordet -grube igen i mange gadenavne. Det betyder "grøft til dræning af vand eller affald". I løbet af 1300-tallet voksede behovet for bedre plads til arbejdsfolk, og man fandt frem til en løsning, hvor man byggede småhuse til dem i baggårdene, og til gengæld byggede en tunnel eller smøge gennem hovedhuset, så beboerne kunne komme ind fra gaden. Nogle af disse gyder er så trange, at man nærmest må gå på knæ. Reglen var, at åbningen i hvert fald måtte være så stor, at man kom gennem med en ligkiste. Arbejderboligerne minder om dukkehuse, helt ned til femten kvadratmeter af størrelse, og der var ingen kloak. I 1970'erne begyndte man at restaurere dem med støtte fra stiftelser og UNESCO, og i dag er folk glade for at bo i dem. [8]

Kendte personer fra byen

Brødrene Heinrich og Thomas Mann omkring år 1900.

Lübecks julemarked

Allerede for 350 år siden blev juletraditionerne i Lübeck nævnt som noget ganske særligt. I dag har Nordtysklands mest berømte julemarked bredt sig ud over det meste af byen med kreative dekorationer og eventyrhaven.

Transport

Veje til

Jernbane til

Se også

Henvisninger

  1. ^ http://www.surnamedb.com/Surname/Lubeck
  2. ^ Geir Atle Ersland: Kven eigde byen? (s. 22), forlaget Dreyer, Oslo 2011, ISBN 978-82-8265-031-1
  3. ^ Geir Atle Ersland: Kven eigde byen? (s. 44)
  4. ^ Geir Atle Ersland: Kven eigde byen? (s. 92-3)
  5. ^ http://www.hitlerpages.com/pagina55.html
  6. ^ http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/Tyske_byer/L%C3%BCbeck?highlight=l%C3%BCbeck
  7. ^ http://books.google.co.uk/books?id=V_0xfZsdsn0C&pg=PA89&lpg=PA89&dq=die+oberstadtb%C3%BCcher+l%C3%BCbeck&source=bl&ots=NZlUL--jse&sig=D3cU6IGPY95AsNKcNHaMa0cdzHs&hl=en&sa=X&ei=sTyET4L4Eofe4QSVt6HOBw&ved=0CD4Q6AEwAw#v=onepage&q=die%20oberstadtb%C3%BCcher%20l%C3%BCbeck&f=false
  8. ^ Synøve Bringslid: "Mellomalder og marsipan", Bergensposten 1/2012

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA