Wikipedia-diskussion:Stilmanual

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er diskussionssiden til diskussion om forbedringer af siden Wikipedia:Stilmanual

For ældre diskussioner se arkiv 1, arkiv 2 og arkiv 3.

Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 25. Aug 2019 05:31

Navne skrevet udelukkende med store bogstaver[redigér wikikode]

Hej. Jeg aner ikke om dette emne har været oppe før (der er 16 arkiverede diskussionssider), men kan ikke finde det i stilmanualen.

På min tidligere (journalistiske) arbejdsplads var det god tone, at virksomheder ikke selv kunne bestemme, om deres navne skulle gengives udelukkende med store bogstaver. Reglen var, at kun første bogstav skulle være med stort, med mindre navnet var en forkortelse, som DFDS. På denne baggrund har jeg lejlighedsvis rettet navne i Wikipedia, og fortalt brugerne, at vi ikke RÅBER her. Imidlertid er en af mine rettelser - BRANDTS til Brandts - blevet ført tilbage, og jeg mangler groft sagt et håndtag til at dunke den pågældende bruger i hovedet med - hvis ellers ræsonnementet holder vand. Kan nogen huske om emnet har været diskuteret, eller pege på et skriftssted, hvor brugen af versaler er forklaret? Venlig hilsen --Rsteen (diskussion) 30. aug 2019, 11:29 (CEST)

Jeg er enig med dig i, at vi bør holde os til almindelige retstavning i overskrifter. Så kan vi skrive i artikelteksten, at det normalt skrive med store, små bogstaver eller hvad firmaer nu finder på. Så i eksemplet med Brandts ville jeg mene at man i artikelteksten kunne skrive: Brandts, normalt stiliseret som BRANDTS er..." Så vidt jeg kan læse ud af afsnittet om Generelle konventioner, så understøtter dette din opfattelse. Mvh. Toxophilus (diskussion) 30. aug 2019, 11:44 (CEST)
Mig bekendt gør vi som Toxo skriver her over: "Firmanavn (normalt stiliseret som FIRMANAVN)". mvh Tøndemageren (diskussion) 30. aug 2019, 11:48 (CEST)
Enig i ovenstående. --Pugilist (diskussion) 30. aug 2019, 12:02 (CEST)
Jeg er helt enig i ovenstående argumenter og kan folk ikke forstå høflige henstillinger herom må de henvises til punkt 8 i det afsnit Toxophilus henviser til. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 30. aug 2019, 12:42 (CEST)
Jeg husker ikke hvor, men jeg mener at huske en diskussion, hvor vi konkluderede at hele ord i store bogstaver kun kan tolereres hvor der er tale om forkortelser. Eksemplet med Brandts (og der har været mange andre) ser jeg udelukkende som et forsøg på at indsætte reklame, hvor det ikke er velkomment, jeg plejer at kalde det reklameversaler når jeg fjerner dem. Kan til nød tolerere Toxos parrentes, men kun én gang i en artikel. Har flere gange været ude for et versalnavn har været i stort set hver sætning i en artikel, og det er for mig at se åbenlys reklame. Nico (diskussion) 30. aug 2019, 13:03 (CEST)
(tilf.) Når der er konkluderet, bør det nok præciseres i Stilmanualen. - Nico (diskussion) 30. aug 2019, 13:08 (CEST)
Lige for en ordens skyld: på Wikipedia:Navngivning står der allerede under generelle konventioner: "Brug kun store bogstaver ved forkortelser. En række virksomheder foretrækker at skrive deres navn med store bogstaver, men som hovedregel må dette betragtes som et markedsføringstrick." --Dannebrog Spy (diskussion) 30. aug 2019, 13:15 (CEST)
Dér var det jo. Takker ærbødigst og retter den omtalte artikel. Venlig hilsen Rsteen (diskussion) 30. aug 2019, 13:26 (CEST)