Adelgunde Vogt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Adelgunde Vogt

Adelgunde Vogt by I.W. Tegner & Kittendorff.jpg

Personlig information
Født Emilie Adelgunde Herbst Rediger på Wikidata
17. juli 1811 Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Død 10. juni 1892 (80 år) Rediger på Wikidata
Gravsted Assistens Kirkegård Rediger på Wikidata
Far Michael Johan Christian Herbst Rediger på Wikidata
Søskende Christian Herbst Rediger på Wikidata
Børn Gundo Vogt,
H.C. Vogt Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Billedhugger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Emilie Adelgunde Vogt, født Herbst (skrev sig Adelgunda) (17. juli 1811 i København10. juni 1892) var en dansk billedhugger, søster til Christian Herbst og mor til Gundo og H.C. Vogt.

Tidlig kunstnerisk interesse[redigér | redigér wikikode]

Hun var datter af direktør for Den militære Klædefabrik, generalkrigskommissær Michael Johan Christian Herbst (1775-1830) og Michelle Elisabeth Christiance Charlotte Stibolt (1788-1861). Den kærlighed, hun fra sin tidligste barndom nærede for dyr, udvikledes til en kunstnerisk syssel, da hun fra sit tolvte til sit fjortende år måtte holde sengen på grund af en ved et fald fremkaldt sygdom. Under det lange sygeleje dels tegnede og udklippede hun dyr, dels modtog hun undervisning i at modellere af en billedhuggerelev ved navn Johannes Heldt. Sin første ungdom tilbragte hun i Sorø og Slagelse med forældrene og udviklede i den tid på egen hånd sine evner. Navnlig vandt hun færdighed i at udklippe i silhouette, ikke alene dyreskikkelser, men også portrætter, som sædvanligvis lignede godt.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Først da moderen, efter at være blevet enke, i 1837 flyttede til København, fik Adelgunde Herbst lejlighed til en grundigere uddannelse under H.E. Freunds vejledning indtil dennes død (1840). Frugten af hendes studier viste sig snart, og fra 1838 begyndte hun at udstille. Hendes kærlighed til dyrene holdt sig, således at hun udelukkende fremtrådte som dyrebilledhugger. I 1839 vandt hun den Neuhausenske Præmie for En ko med en diende kalv, udført i malm, og hendes konkursarbejde blev afstøbt i gips for at bruges ved Kunstakademiets tegneskole. Efter Freunds død fik hun adgang til Bertel Thorvaldsens værksted på Charlottenborg og arbejdede under hans vejledning, indtil han også, efter få års forløb, afgik ved døden (1844). I 1841 havde hun udført en hest i legemsstørrelse (En stående hest, 12 kvarter høj), som blev set "med Anerkendelse af hendes ualmindelige Anlæg" af Akademiet, der anbefalede hende til kgl. understøttelse. Nogen tid efter, den 20. februar 1843, foreslog direktøren, Thorvaldsen, at hun skulle optages til medlem af Akademiet på denne samme figur, men da statutterne ikke tillod dette, blev hun efter et forslag af præses i samme møde optaget som æresmedlem.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Efter i 1844 at have modelleret en gruppe i fuld legems­størrelse, En kronhjort med en hind og en kalv, fik hun en rejseunderstøttelse af Christian VIII og tog til Italien, hvor hun i Napoli den 1. marts 1846 blev gift med forhenværende chargé d'affaires i kongeriget Begge Sicilier, etatsråd Frederik Siegfried Vogt (25. maj 1777 i Odense – 10. marts 1855 i København), søn af toldkasserer Hendrich Vogt (1744-1803) og Elisabeth Holst (ca. 1748-1833), og vendte med ham tilbage til København i 1849.

Tilbagevenden til kunsten[redigér | redigér wikikode]

Hendes ægteskabe­lige pligter optog nu således hendes tid, og hun indtil 1860 intet udstillede. Først efter at hun havde været enke i nogle år, og hendes børn var vokset til, udstillede hun atter i en række år som fru Vogt (1860-72). Disse værker er dog ikke så originale som hendes tidligere produktion. I september 1876 flyttede hun til en gift søn og udstillede ikke efter den tid; hun døde den 10. juni 1892. Tre år efter blev hendes værker udstillet på Kvindernes Udstilling 1895.

Hun er begravet på Assistens Kirkegård.

Samlinger[redigér | redigér wikikode]

En del af hendes arbejder der, bl.a. på bestilling af Christian VIII, var erhvervede til det daværende kunstmuseum, overførtes ved dettes ophævelse til Christiansborg Slot, hvor de gik til grunde ved slotsbranden 1884. Større samlinger findes på KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg (især originalmodeller) og på Gl. Estrup, et par hjortefigurer i elfenben på Rosenborg og en hestegruppe, skåret i buksbom, på Statens Museum for Kunst. En stor figur af en hjort er opstillet i bronze foran Jægerspris Slot og en stor bronzegruppe på Vemmetofte.

Gengivelser[redigér | redigér wikikode]

Værker[redigér | redigér wikikode]

Skulpturer:

Portrætbuster:

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]