Oman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
سلطنة عُمان
Saltanat Uman
Omans flag Omans nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Intet
Nationalmelodi: Nashid as-Salaam as-Sultani
Omans placering
Hovedstad Muscat
23°37′N, 58°32′E
Største by Muscat
Officielle sprog Arabisk
Regeringsform Sultanat
Qaboos bin Said Al Said
Uafhængighed
 • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Storbritannien

1971
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
212.460 km² (nr. 83)
Ubetydeligt
Indbyggertal
 • 2005 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
3.001.583 (nr. 131)

-

14,1/km² (nr. 167)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2005 anslået
25,0 mia. USD (nr. 74)
13.100 USD (nr. 47)
Valuta Omansk rial (OMR)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC+4)
(UTC+4)
Nationalt topdomæne .om
Telefonkode +968
Kendingsbogstaver (bil) OM
Luftfartøjsregistreringskode A4O

Oman er et selvstændigt sultandømme som ligger i mellemøsten. Dets leder er sultan Qaboos som er efterfølger efter sin far, Sultan Taimur. Oman er et tidligere stort handelsland men er senere blevet koloniseret af Portugal og Storbritannien. Hovedstaden er Muscat som ligger i sletteområdet al-Batinah langs kysten. Det ene område ud af fire. De andre som landet er delt op i er Musandam-halvøen, sletteområdet Dhofar og ørkenen i den indre del af landet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Historien i det osmanniske rige starter helt tilbage i år 3000. Fvt. hvor navnet Oman nævnes på flere tidsskrifter. Det beskrives her hvordan Oman var et stort handelsmarked for Østen hvor nogle omanske handelsmænd styrede det indiske Ocean. Her blev der især handlet med røgelse som på det tidspunkt var noget af det dyrebareste og som stadig er en del af omansk kultur og traditioner. Disse handelsmænd forbandt det osmanniske rige og golfen med Indien og Indonesien. Handelsvejene gjorde Oman til en magtfaktor omkring det arabiske område og derfor var Oman, som land, også attraktiv i forhold til kolonisering. Mange forskellige grupper som Mongolerne, perserne og kalifferne forsøgte at overtage landet i årene 1000-1400 men Omanerne holdte dem tilbage og ingen fik lov til at overtage landet fra det oprindelige folk som havde indvandret fra Afrika.

Kolonisering[redigér | redigér wikikode]

Først da de store økonomier fra Europa så en mulighed i Oman blev landet koloniseret da Portugal overtog landet i år 1507. Portugal kom hurtigt over fæstningerne ved kysterne og fik overtaget de vigtigste og største byer i Oman. De næste 150 år var Oman en koloni styret af Portugal. Det ødelagde fuldstændig det ellers gode samarbejde med Kina, Indien og Indonesien og handelen gik i stå. Oman, som folk, kunne intet gøre indtil imanen (lederen) Nasir Ibn Murchid tog initiativ til at bekæmpe besættelsen. Det var folk med på og derfor blev det også en succes. I 1648 havde det oprindelige folk drevet Portugiserne ud af først Muscat (Hovedstaden) og dernæst Zanzibar også var Oman igen et selvstændigt rige. Men det selvstændige Oman forblev kun således i 200 år indtil et nyt storrige fra Europa, Storbritannien, overtog styringen i Oman. I 1871 blev Oman et britisk protektorat ( En stat som er selvstændig men et andet land har styringen). Grunden til at briterne kunne bruge netop Oman i deres rige var det’s gode placering i forhold til Indien som også var overtaget af Storbritannien. I 1951 underskrev Oman en venskabsaftale med briterne og  Oman fik styringen tilbage.

Nyere historie[redigér | redigér wikikode]

Under Briternes styring var der sket en magtkamp mellem to styringer. Landet blev i 1920 delt i 2 stater hvor den ene var sultanet Muskat, der havde hjemme ved kysten, og immantet Oman, der havde mere hjemme inde i landet. De to stater havde hver sin leder og da briterne var ude af landet i 1951 gik der få år før der kom stridigheder mellem dem. I 1955 angreb sultanerne de indre områder af Oman hvor de krævede at den omanske leder skulle gå af. Så nemt var det ikke og den omanske leder klagede til FN hvor konflikten blev løst. Begge stater blev igen samlet i et sultinansk land, kaldt Oman, styret af sultan Taimur.

Sultan Taimurs søn, Sultan Qaboos Bin Said, styrer i dag landet og han har forvandlet landet til et uddannelsesland der fungere. Da han tog over fra sin far var der 3 grundskoler. I dag er antallet 670. Det kunne han bla. gøre pga. de nye oliekilder der var blevet opdaget i 1960’erne.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Omans økonomi har tidligere været meget afhængig af indtægterne fra eksporten af olie som for alvor blev opdaget i landet i 1960’erne. Men mængden af olie og tilgængeligheden af den i landet er ikke så stort at de kan opbygge en stor olieindustri. Dette har betydet at produktionen af olien er faldet siden 2001 så sultanen (Lederen) har gjort flere tiltag for at gøre landet mindre afhængig af olien og istedet satse mere på  industri, landbrug og fiskeri. Specielt landbrug fylder en stor del af landets arbejder beskæftigelse da ca. 50 % af landets beboere arbejder i dette erhverv men landbruget står alligevel kun for 2,8 % af landets BNP ( ). Nogen industri har Oman dog også men det er ved at blive bygget op i disse år. Inden for minedrift er der en chance da de lige har opdaget kobber og krom i bjerget Jebel Arkhard som de er ved at gøre til en indtægtskilde. Derudover laves der også glasflasker og batterier til biler i Oman som eksporteres ud af landet. For Oman er et lille land med kun 3,3 millioner indbyggere der ikke kan bruge det hele. Det svarer til 7,8 indbyggere pr. kvadratkilometer som hentyder til at Oman er en af verdens tyndest befolkede lande. Derfor har landet også en stor import af gæstearbejdere som arbejder i landet. Hele 25 % af landets indbyggere er arbejdere som er kommet sammen med de tiltrukkede udenlandske firmaer. De udenlandske firmaer fik nemlig for få år siden tilbage flere tilskud fra den omanske regering ved at ens firma flyttede deres produktion til Oman. Det gjorde de dengang fordi deres arbejderklasse var stort set ingenting. Til gengæld står de nu i endnu dårligere position fordi deres høst, af de mange penge brugt på uddannelse af unge, nu er klar til arbejde. Hele 30.000 arbejdsklare Omanere kan ikke komme i job hvert eneste år fordi de udenlandske arbjdere tager arbejdet. Et stort problem som tager på deres økonomi og de unge fordi Oman ikke har råd til at understøtte de unge som står uden job.

Befolkningen[redigér | redigér wikikode]

De 3,3 millioner indbyggere i Oman er etniske og religiøst et blandet samfund. Det stammer bla. fra landetss tidligere storhedstid som søfartsnation og koloniseringen fra Portugal og Storbritannien. Derudover er der også en stor del fra Yemen som har hjemme i Dhofar området. Disse oprindelige indbyggere er hovedsageligt i middelklassen mens gæstearbejderne lever under værre forhold.

Det officielle sprog, som de fleste oprindelige omanere taler, er arabisk men da store dele af landets befolkning kommer udefra er det svært at kommunikere mellem hinanden.

Ét sted store dele af landet kan kommunikere er indenfor religion. 75 % af befolkningen er såkaldte Ibadi Muslimer. Disse er egentlig imod sultan dømmet og går ind for Iman- dømmet  men har accepteret sultanen da de i stedet har fået selvstyre over nogle rettigheder. Resten af landet’s befolkning er shiitisk minoriteter eller sunni-muslimer, som hovedsageligt har hjemme i Dhofar - området.

Udover vanskelighederne med at kommunikere er der generelt også problemer med selve befolkningen. For 10 år siden var 42,6 % af landets befolkning under 15 hvilket førte til tiltrækkelsen af udlændinge. Det koster nu staten rigtig mange penge da landet hvert år har 30.000 uddannede unge som bare vil i job. Men kan ikke.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Kulturen i Oman spiller en central del i det at være Omaner. De har en religion som de var med til at grundlægge, en speciel røgelse som var det dyrebareste og et arabisk sprog de er meget glade for. Landet generelt afspejles af den tidligere søhistorie hvor inspirationerne kommer fra mange lande rundt om i verden. Specielt de arabiske lande kan man genkende når man går igennem nogle de osmanske byer. Når man alligevel går en tur gennem byen vil man også lægge mærke til de lange mørke tørklæder kvinderne går med. De er inspireret af Afrika og specielt Indiens kvinder og det er meget generelt for Omansk kultur. Også mændene er inspireret. De ryger det såkaldte “rygelse” hvor de ryger deres skæg på festdage samtidig med at de iklæder sig gulvlange “Dishdashas”.

Det er nogle af de ting der betyder noget for omanerne.

Arkitekturen er også noget gammelt kultur. Specielt i hovedstaden Muscat er der gamle monumenter. Byen er omkranset af en  bymur fra 1500 tallet og på “suganet” (gammelt marked) kan man næsten købe lidt fra hele den omanske kultur. Her købes både Krydderier, kulørte tørklæder, smykker, duftessenser, røgede varer og røgelse, eller en khanjarm (en krumdolk), som er mændenes statussymbol. Alt sammen fra den omanske kultur som sønation.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Det er meget varmt og tørt i Oman det meste af året. Ved Al-Batinah som er navnet på området ved kysten når temperaturen om sommeren op på 45 grader, mens i ørkenen i den indre del af landet kan temperaturen nå helt op på 50 grader i skyggen. Vinteren er mere mildt med temperaturer mellem 15-23 grader.

Regnen er også gode venner med Oman. Hele 700 mm regn/år falder der ved bjergene i den nordlige del af landet mens der “Kun” falder mellem 20-100 mm regn/år ved kysten og i den indre del af landet.

Naturen[redigér | redigér wikikode]

Oman har et meget varieret dyreliv, som blandt andet består af 22 forskellige racer af hvaler og delfiner. Oman har også en rigtig flot natur, med bugter, lange kystlinjer ved kysten og tørre ørkensletter i midten og tilsidst en masse høje bjerge i nord og syd.

Dykning er også meget populært i Oman, hvor man blandt andet kan opleve store vrag, flotte koraller og endda flere af havets største dyr som Leopardhajer, Hvalhajer, Mantarokker og Pukkelhvaler.

Geografiske fakta[redigér | redigér wikikode]

 • Areal: 309.500 km2
 • Placering: Mellemøsten. Omgrænset af Det Arabiske Hav, Omanbugten, Den Persiske Golf og placeret mellem Yemen og De Forenede Arabiske Emirater (UAE)
 • Landegrænser: Saudi Arabien (676 km), De Forenede Arabiske Emirater (410 km) og Yemen (288 km)
 • Kystlinje: 2.092 km
 • Klima: Tør ørken. Varmt og fugtigt langs kysterne; varmt og tørt i indlandet. I maj - september er den kraftig monsun i den sydvestlige del af landet
 • Landskab: Central ørkenslette med bjerge i nord og syd
 • Laveste punkt: 0 m (Det Arabiske Hav)
 • Højeste punkt: 2.980 m (Jabal Shams)
 • Naturressourcer: Petroleum, kobber, asbest, marmor, bryozokalk, krom, gips, naturgas og fisk

Demografiske fakta[redigér | redigér wikikode]

 • Antal indbyggere: 3.154.134 (2013)
 • Etniske grupper: Arabere, balucher, indere, pakistanere, sri lankanere og bangladeshere
 • Sprog: Arabisk er det officielle sprog. Herudover tales også engelsk, baluchi, urdu og indiske dialekter
 • Religioner: 75% Ibadimuslimer, 25% andre (inkl. sunnimuslimer, shiamuslimer og hinduer)
 • Forventet levetid: 76 år
 • Fertilitetsrate: 2,86 børn pr. kvinde
 • Overvægtige (voksne): 20,9%
 • Største by: Muscat

Omans økonomi[redigér | redigér wikikode]

 • Valuta: Omansk rial (OMR)
 • BNP (Købekraftsparitet): 89,06 mia. USD
 • BNP/indbygger: 28.800 USD
 • BNP vækst: 5%
 • Inflationsrate: 2,9%

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mellemøstens geografi Stub
Denne artikel om Mellemøstens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 20°14′00″N 55°58′00″Ø / 20.233333°N 55.966667°Ø / 20.233333; 55.966667