Serampore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Frederiksnagore)
Serampore
Srirampore
Sreerampur
Overblik
Land Indien Indien
Delstat Vestbengalen
Distrikt Hooghly
Postnr. 712201 Rediger på Wikidata
Telefonkode 033 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 181.842 (2011)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 11,6 km²
 - Befolknings­tæthed 15.676 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+5:30 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 17 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside seramporemunicipality.org
Oversigtskort
Serampore skibsværft

Serampore er en by i delstaten Vestbengalen i det nordøstlige Indien. Den ligger ved flodarmen Hooghly i Ganges-flodens delta. Byen har 181.842(2011)[1] indbyggere. Den ligger i distriktet Hooghly og indgår i Kolkatas storbyområde.

Serampore var tidligere under navnet Frederiksnagore en dansk koloni. Kolonien blev indviet i 1755, men forinden var forløbet en hektisk periode med enkelte danske faktorier i området i perioden 16251642. Bengalen med den store flodarm Hooghly var attraktiv for alle europæiske kolonimagter, som alle havde anlagt handelsstationer eller loger langs floden.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Første danske loge i Dannemarksnagore[redigér | rediger kildetekst]

Ostindisk Kompagni fik i 1698 formel tilladelse til at anlægge en loge på et lejet areal ud mod Hooghly Floden umiddelbart syd for den franske loge i Chandernagore. Efter anlæggelse af en mur omkring området blev logen taget i anvendelse i 1700 under navnet Dannemarksnagore. Men som det også havde været tilfældet med tidligere anlagte loger resulterede lokale stridigheder i at loger jævnligt blev nedlagt efter røveriske overfald, kombineret med efterfølgende nyetableringer suppleret af hævngerrige overfald på lokale flodtransporter. Dette var også tilfældet med Dannemarksnagore, hvorfra danskerne måtte flygte i 1714 efter at have efterladt en formel dansk krigserklæring mod Bengalen.

Etablering i Serampore[redigér | rediger kildetekst]

Med støtte fra den franske guvernør i Chandernagore lykkedes det imidlertid senere den danske udsending I.C. Soetmann fra kolonihovedkvarteret i Trankebar at få en formel handelstilladelse fra den dominerende lokale hersker Nawab Alivardi Khan af Bengalen (nawab = fyrste), så Asiatisk Kompagni (efterfølgeren for Ostindisk Kompani) kunne handle i hele Bengalen samt de tilstødende regioner i Orissa og Bihar mod en fast toldafgift på 2,5% (samt penge og en masse gaver til nawab'en).

Samtidig fik Asiatisk Kompani tilladelse til at oprette en loge ved landsbyen Serampore, nogle km syd for den tidligere loge i Danemarksnagore og omkring 25 km nord for det britiske kolonihovedkvarter i Kolkata (dengang Calcutta). Først blev et område ud mod Hooghly-floden i landsbyen Sripur erhvervet og herefter blev større arealer lejet omkring de tilstødende landsbyområder Serampur, Akne og Pearapur. Efter disse erhvervelser omfattede den danske koloni ca. 100 km² med en befolkning på omkring 11.000 og op til det dobbelte i glansperioden.

Ved indvielsen af kolonien eller logen fik den navnet Frederiksnagore (efter Frederik 5.), men i dagligt sprogbrug blev betegnelsen Serampore fortsat almindeligt anvendt.

Gennem en årrække voksede aktiviterne i Serampore, og området tiltrak lokale og europæiske entreprenører, missionærer og initiativrige administratorer. Det lille universitet Serampore College blev grundlagt af tre baptistiske missionærer i 1819, og ved kongelig resolution i 1829 blev byen ophøjet til den tredje universitetsby i Det Danske Monarki (efter København og Kiel). Serampore College er det ældste universitet i Indien og det første moderne universitet i Asien.

Stigende vanskeligheder[redigér | rediger kildetekst]

Port i Serampore, 1851.

Vanskelighederne for kolonien i Serampore voksede støt, og såvel briterne som de lokale bengalske fyrster lagde i stadig voksende omfang begrænsninger på danskernes handelsmuligheder, eller hindrede simpelthen samtlige tilførsler til Serampore. Omfanget af handelsaktiviteterne blev mindre og mindre og i 1845 blev kolonien solgt til Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland.

Danske efterladenskaber i Serampore[redigér | rediger kildetekst]

  • Sct Olau Kirken
  • Den danske kirkegård
  • Serampore College
  • Den gamle danske guvernørbolig

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]