Forskel mellem versioner af "Bakkehusmuseet"

Spring til navigation Spring til søgning
124 bytes tilføjet ,  for 4 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Tilføjede Kategori:Museer etableret i 1925 ved hjælp af Hotcat)
|network =
}}
'''Bakkehusmuseet''' er et litterært og kulturhistorisk museum, som ligger på Rahbeks Allé på [[Frederiksberg]]. Det litterære, kulturhistoriske BakkehusmuseumMuseet er indrettet i den lejlighed, hvor ægteparret [[Kamma Rahbek|Kamma]] og [[Knud Lyne Rahbek]] boede fra 1802 til de døde i henholdsvis 1829 og 1830. Museet giver et levende indtryk af det privathjem, som mange af [[Den danske guldalder|guldaldertidens]] store forfattere, kunstnere og videnskabsmænd færdedes i, og som kombinerede strømninger fra Oplysningstiden og Romantikken. Hjemmets stemning er bevaret i det nuværende museum.
 
Museet blev åbnet i [[1925]] og rummer ikke alene Kamma og Knud Lyne Rahbeks rekonstruerede lejlighed, men også udstillinger af andre forfattere som [[Adam Oehlenschläger]] og [[Johannes Ewald]].
Museet er indrettet i Frederiksbergs ældste bygning, '''''Bakkehuset''''', som stammer fra [[1620'erne]]. Det var en firlænget gård, som igennem tiden fik mange funktioner: landevejskro, [[åndssvageanstalt]] (åndssvageanstalten Gamle Bakkehus, hvis beboerne i 1890 blev flyttet til den nyindkøbte [[Ebberødgård]]),<ref>E.V. Rolsted, ''Aandsvageanstalten paa Gamle Bakkehus 1855-1905 – Et tilbageblik'', Nielsen & Lydiche, 1905.</ref> [[børneasyl]] og [[funktionær]]bolig. Husets navn refererer til beliggenheden på [[Valby Bakke]].
 
Museet er indrettet i Frederiksbergs ældste bygning, '''''BakkehusetBakkehusets''''', somældste dele stammer fra [[1620'erne]]sidste halvdel af 1600-tallet, og bygningerne betragtes i dag som Frederiksbergs ældste. DetBakkehuset var oprindeligt en firlænget gård, som igennem tiden fikhar mangehaft forskellige funktioner: privat bolig, landevejskro, [[åndssvageanstalt]] (åndssvageanstalten Gamle Bakkehus, hvis beboerne i 1890 blev flyttet til den nyindkøbte [[Ebberødgård]]),<ref>E.V. Rolsted, ''Aandsvageanstalten paa Gamle Bakkehus 1855-1905 – Et tilbageblik'', Nielsen & Lydiche, 1905.</ref> [[børneasyl]] og [[funktionær]]bolig. Husets navn refererer til beliggenheden på [[Valby Bakke]].
Museet kaldtes tidligere de ''Rahbekske Mindestuer'' efter [[Knud Lyne Rahbek]], der boede som fast gæst på kroen i perioden [[1787]] indtil [[1802]], hvorefter han købte stedet og havde det til sin død i [[1830]]. I Bakkehuset holdt hans hustru, [[Kamma Rahbek]], [[salon]] i [[den danske guldalder]]. Siden har bl.a. [[Johan Ludvig Heiberg|Johan Ludvig]] og [[Johanne Luise Heiberg]], [[Troels Lund]] og [[N.F.S. Grundtvig]] boet derude om sommeren.
 
Museet kaldtes tidligere de ''Rahbekske Mindestuer'' efter [[oplysningsmanden og forfatteren Knud Lyne Rahbek]], derHan boede først som fast gæstlejer i kroenBakkehuset i perioden fra [[1787]] indtiltil [[1802]], hvorefter han købte stedet og havde det til sin død i [[1830]]. I Bakkehuset holdt hans hustru, [[Kamma Rahbek]], [[salon]] ifor [[dentidens danske guldalder]]. Siden har bl.a. [[Johan Ludvig Heiberg|Johan Ludvig]]digtere og [[Johanne Luise Heiberg]], [[Troels Lund]] og [[N.F.Sforfattere. Grundtvig]] boet derude om sommeren.
I det 19. århundrede blev den vestlige og nordlige af husets oprindelige fire fløje revet ned på grund af dets forfaldne tilstand, men de bygninger, der var centrum for Knud Lyne Rahbeks og Kamma Rahbeks salon, står endnu.
 
Efter Rahbeks død i 1830 blev huset solgt, men her kom siden til at bo andre forfattere, heriblandt [[Johan Ludvig Heiberg|Johan Ludvig]] og [[Johanne Luise Heiberg]], [[Troels Lund|Troels Troels-Lund]] og [[N.F.S. Grundtvig]].
Museet blev åbnet i [[1925]] og er indrettet som en række mindestuer for de kendte personer, der i tidens løb har boet i huset; især Kamma og Knud Lyne Rahbek.
 
I detsidste 19.del århundredeaf 1800-tallet blev både den vestlige og den nordlige af husets oprindelige fire fløje revet ned på grund af dets forfaldne tilstandforfald, men de bygningerto fløje, dersom oprindeligt var centrum for Knud Lyne Rahbeks og Kamma Rahbeks salon, står endnu tilbage.
 
== Bakkehusets gæstebolig ==
Anonym bruger

Navigationsmenu