Köln

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Köln
Hohenzollernbrücke Köln.jpg
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Köln
Köln (Tyskland)
Köln
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Nordrhein-Westfalen
Admin. region Köln
Kreis Kreisfri by
Borgmester Jürgen Roters (SPD)
Statistiske data
Areal 405,15 km²
Højde 37 m
Indbyggere 1.010.269  (30/06/2011)
 - Tæthed 2.494 Indb./km²
Grundlagt 50 AD
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade K
Postnr. 50441-51149
Tlf.-forvalg 0221
Hjemmeside www.stadt-koeln.de

Koordinater: 50° 57′ N, 06° 58′ Ø

Köln (Dansk: Køln, på fransk og engelsk Cologne), Tysklands fjerdestørste by, ligger på begge sider af floden Rhinen i staten Nordrhein-Westfalen. Byen har ca. en million indbyggere og Stor-Köln, Regierungsbezirk Köln, cirka 4,4 millioner.

I middelalderen var Köln på grund af de formodede relikvier af De hellige tre Konger (jf. de tre kroner i byvåbenet) et vigtigt valfartssted, hvortil der også kom mange pilgrimme fra Danmark. Köln er Rhinlandets økonomiske og kulturelle hovedstad og er kendt for den gotiske katedral, Kölnerdomen.

Köln har gennem de seneste årtier gennemgået et strukturskift fra industri- til mediemetropol. Köln af i dag er en handels- og universitetsby med en dominerende position indenfor den tyske medieindustri. Den internationale lufthavn Køln/Bonn Lufthavn er en af Tysklands største med 10,35 millioner passagerer i 2008. Hovedbanegården Köln Hauptbahnhof har dagligt 250.000 passagerer.

Siden 1960'erne har Köln gjort sig internationalt kendt som en betydningsfuld kulturby med en særdeles aktiv kunst- og galleriscene. I byen findes over 30 museer samt over 100 kunstgallerier. Byens internationale messe er bl.a. vært for den internationale kunstmesse Art Cologne, den mere moderne kunstmesse art.fair, den internationale møbelmesse IMM og fotomessen Photokina.

20 procent af befolkningen har indvandrerbaggrund, de største befolkningsgrupper er oprindelig fra Tyrkiet og Italien. 41 procent af befolkningen er katolsk. En af Europas større homoscener findes i Köln, og byen betegnes af mange som liberal i sine holdninger. Köln er også kendt for fejringen af det katolske karneval. Byens lokale øl hedder Kölsch, hvilket også er navnet på den lokale dialekt, en bydialekt med mange franske lån.

Geografi og klima[redigér | redigér wikikode]

Köln ligger på begge sider af floden Rhinen og har et areal på 405,15 km² (den vestre Rhinside 230,25 km², den østre 174,87 km²). Byen ligger mellem de to højplateauer Eifel i vest og Bergisches Land i øst og er dermed beskyttet mod vestenvinden, hvilket gør klimaet mildt. Den årlige gennemsnitstemperatur ligger på 11,9 °C, hvilket gør Köln til Tysklands varmeste by.

Seværdigheder og historie[redigér | redigér wikikode]

Panoramabillede af den gamle by i skumringen

Kölnerdomen[redigér | redigér wikikode]

Kölner Dom med Museum Ludwig, museum for moderne kunst
Alter Markt
Altstadt panorama
Groß S:t Martin
Rådhuset i renæssancestil, bygget i 1569
Eigelsteintorburg den nordlige byport

Byens mest markante bygningsværk, den 157 meter høje Kölner Dom, er Tysklands mest besøgte turistattraktion

Historie[redigér | redigér wikikode]

Köln blev grundlagt som en romerlejr og blev på det tidspunkt kaldt colonia Claudia Ara Agrippinensis, hvor colonia er ophavet til dagens bynavn, Köln, og betød, at byen ved sin grundlæggelse fik status af romersk by, dvs at indbyggerne fra starten af havde fulde romerske borgerrettigheder. Det var et stort og sjældent privilegium, som man ellers måtte tjene tyve år i romerske hjælpetropper for at opnå, men kan skyldes begyndende vanskeligheder med at fremskaffe rekrutter til de romerske legioner, hvor romersk borgerskab var et krav. Claudia viser til, at det var kejser Claudius, der oprettede byens statutter i år 50. Ara, der betyder "alter", forekom sjældent i et bynavn, og viste til alteret oprettet til ære for den afdøde kejser Augustus og Rom. Köln var dermed provinsens centrum for at udvise loyalitet mod Romerriget. Et tilsvarende alter, ara Romae et Augusti, fandtes også i Lyon, hvor tre galliske provinser satte hinanden stævne for at hylde kejsermagten og ellers diskutere fælles sager. Agrippinensis betød, at Claudius opkaldte byen efter sin kone og niece, Agrippina den Yngre (Neros mor), der var født i området under et af de felttog, hendes far Germanicus blev opkaldt efter. Allerede i antikken var Köln en storby på 98 hektar med mindst 25.000 indbyggere. Over tre km af den antikke bymur kan stadigvæk ses. [1] Man kan stige ned i antikkens underjordiske kloakanlæg, og besøge muséet med de mange genstande fra romertiden. [2]

Under 2. verdenskrig blev 70% af den indre by ødelagt. På trods af ødelæggelsen er Kölns rige historie fra romertid over middelalder tydelig at se i dagens bybillede; i den indre by findes 12 romanske kirker, hvilket er flere end i nogen anden europæisk by.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Rådhuset fra 1569 er bygget i renæssance-stil og ligger i byens gamle jødiske kvarter. I skyggen af domkirken ligger Römisch-Germanisches Museum, hvis samling vidner om Kölns rolle som vigtig handelsby i Det romerske rige.

Kunst og kultur[redigér | redigér wikikode]

Köln er kulturmetropol med mange anerkendte kunstmuseer, over 100 kunstgallerier og en mangefacetteret musikscene. Museum Ludwig er et af de vigtigste museer i Köln. Museet har en stor kunstsamling som hovedsagligt består af Pop art, abstrakt kunst og surrealisme. Museet har en af Europas største Picassosamlinger.

Museer[redigér | redigér wikikode]

 • Museum LUDWIG – moderne kunst, popart
 • Wallraf-Richartz-Museum – kunstmuseum, middelalderkunst – 19. århundrede
 • Römisch-Germanisches Museum|Römisch-Germanische Museum – byhistorisk museum med fokus på romertiden
 • MAK, Museum für Angewandte Kunst – kunstindustri-museum
 • Kölnischer Kunstverein – kunsthal
 • Erzbischöfliches Diözesanmuseum – nybyggeri af arkitekten Peter Zumthor
 • Käthe KollwitzMuseum – kunstmuseum
 • Kölnisches Stadtmuseum – bymuseum
 • Agfa-Photo-Historama – Fotografimuseum
 • Museum für Ostasiatische Kunst – kunst og kunsthåndværk fra Østasien
 • Rautenstrauch-Joest-Museum – kulturhistorisk museum
 • Deutsches Sport & Olympia Museum
 • Domschatzkammer Köln
 • Duftmuseum
 • Imhoff-Stollwerck-Museum – chokolademuseum
 • Karnevalsmuseum
 • Museum Schnütgen – religiøs kunst
 • EL-DE Haus – NS-dokumentationscentrum

Musikscene[redigér | redigér wikikode]

Minimal elektronisk musik produceret i Köln – 'Sound of Cologne'- er en genre indenfor Electronica-scenen. Byens musikindustri og elektroscene arrangerer den elektroniske musikfestival c/o pop. Mange elektroniske musikspillesteder ligger i bohème-bydelen Belgisches Viertel.

Köln er Tysklands "bar-tætteste" by og er karnevalenes højborg. Gay-Pride-festivalen i juli er Tysklands største.

Operaen (1954-1957)

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Kölns universitet, Universität zu Köln, blev grundlagt 1388 og har 45 000 studerende. Universitet er et af Europas ældste. Den nyeste uddannelsesinstitution er Tysklands første mediehøjskole Kunsthochschule für audiovisuelle Medien / Academy for Media Arts.

At 10 procent af Kölns befolkning er studerende sætter sit præg på byen. Især i området omkring universitetet, også kaldt latinerkvarteret Kwartier Lateng, der har sit centrum langs med Zülpicher Strasse.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

De vigtigste brancher er: medier, forskning, IT, forsikrings- og bankvæsen samt turisme. Ca 2,5 millioner turister overnattede i 2005 i Köln.

Köln har i de seneste årtier gennemgået et strukturændring fra industri til at være Tysklands mest udprægede medieby. Det største firma indefor fremstillingsindustrien er Fordfabrikkerne (Ford-Werke). Fords europæiske hovedkontor, samt luftfartselskabet Lufthansa, ligger i Köln.

Audiovisuelle medier[redigér | redigér wikikode]

Medie- og kommunikationsbranchen udgør 10% af Kölns erhvervsliv med over 50.000 ansatte. Flere statslige og kommercielle tv-kanaler har hovedkontor i Köln, blandt andre RTL, WDR, VOX og nyhedskanalen N24. En stor del af Tysklands medie-, TV- og filmproduktionsselskaber har kontorer i Köln.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Byens arena hedder RheinEnergieStadion med plads til 51 000 tilskuere. Köln var en af værtsbyerne for VM i fodbold 2006.

Personligheder[redigér | redigér wikikode]

Andet[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

 1. Peter Ørsted: Romerne – dagligliv i det romerske imperium (s. 27-8), forlaget Gyldendal, København 1991, ISBN 87-01-72010-4
 2. Römisch-Germanisches Museum Köln – Sammlung

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: