Wikipedia:Dagens artikel/maj 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 29. september 2022; klokken er 22:17 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .

Dagens artikel for maj 2005[rediger kildetekst]

Et arkiv over dagens artikler der blev vist på forsiden


1. maj
Karl Marx

Karl Marx var en tysk økonom og socialist (5. maj 1818- 14. marts 1883). Han anses som "socialismens fader" og ophav til begrebet: Marxisme, og optræder i mange 20. århundredes russiske og Warszawapagtlandes kommunistiske idolbilleder sammen med Friedrich Engels og Vladimir Lenin som "kommunismens 3 fædre".

Karl Marx var inspireret af Hegel og hans dialektik, men han mente at hans idealistiske historieopfatning var at betragte historien på hovedet. Mens Hegel mente at det var ånden der fremprovokerede de materielle ændringer i samfundet, var Marx af den helt modsatte opfattelse: Det er de materielle forudsætninger der ændrer "menneskeånden" og derfor også de tanker der florerer i hver epoke.

Marx levede i landflygtighed en stor del af sit liv i London. Forvist fra Paris i 1845 grundet revolutionære aktiviteter, samt forvist fra Belgien i 1847 af samme grund.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


2. maj
Gisle Johansen med tenorsaxofon

En saxofon er et transponerende instrument af typen træblæser, selvom den normalt er lavet af messing. Den blev opfundet i 1840'erne af instrumentbyggeren Adolphe Sax.

De almindeligste typer er sopran-, alt-, tenor- og barytonsaxofoner. Sopransaxofoner er stemt i B eller C. Tenorsaxofoner er stemt i B, mens altsaxofoner og barytonsaxofoner er stemt i Eb. Sopransaxofonen ligner meget en klarinet i faconen, mens de andre typer er bøjede i S-form.

Saxofonens lyd dannes i mundstykket. Det fastspændte blad af bambus sættes i svingninger af den indblæste luft. Mundstykket alene giver en lyd næsten uden overtoner. Det er muligt at danne toner, der spænder over en oktav med mundstykket alene. Mundstykkets udformning har dog stor indflydelse på, hvordan saxofonens lyd bliver. Hvis åbningen mellem bladet og mundstykket er meget smal, er det nemt at frembrige lyd, men klangen er ret tam. Et mere åbent mundstykke giver som regel en bedre klang, men det stiller højere krav til blæseteknikken.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


3. maj
Parvise bronzeringe

Bronzealder er en kulturperiode mellem stenalder eller nogen steder kobberalder og så jernalderen.

Bronzealderen har sit navn fordi bronze var det mest avancerede materiale til redskaber, våben og smykker. Bronze er en legering af ca. 90 % kobber og 10 % tin. Man brugte forsat nogle stenredskaber frem til romersk jernalder.

Fra omkring år 1800 f.Kr. var der en selvstændig nordisk bronzealderkultur. Kober og tin til Bronzen blev for en dels vedkommende udvekslet med rav og skind, som først blev indkøbt med flint i Nordnorge. Fra Danmark sejlede man i åbne kanoer op langs Norges kyst med flint, og skindene blev så sejlet op ad Elben, hvor de og ravet blev solgt for kobber, og kobber og skind blev siden solgt i England for tin.

De tidligste kendte bronzegenstande er fra Mellemøsten (Egypten og Mesopotamien) ca. 3500 f.Kr. Herfra breder det sig til Grækenland 3200 f.Kr., Østeuropa 2500 f.Kr., Vesteuropa 2200 f.Kr. I Kina kendes bronze fra 2000 f.Kr. I Fjernøsten bruges en anden teknik til støbning end i Mellemøsten og Europa.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


4. maj
Sarajevos katolske kirke

Sarajevo er Bosnien-Hercegovinas hovedstad og største by. Ved en folketælling i 1991 var der 361.735 indbyggere, men i 2003 var indbyggertallet faldet til 297.672. I hele "Storsarajevo" er der omkring 450.000 indbyggere.

Sarajevo er en multikulturel by, hvor der kan opleves moskeer, katolske og græsk-ortodokse kirker, synagoger osv. Sarajevos moderne bydele ligner mange andre europæiske byer, mens Stari Grad ("Den Gamle By") er præget af den osmanniske periode (1450-1878).

I krigen om rest-Jugoslavien i begyndelsen af 1990'erne blev byen centrum i den voldsomme borgerkrig mellem de serbiske (græsk-ortodokse), de kroatiske (katolske) og de bosniakiske (muslimske) befolkningsgrupper i Bosnien-Hercegovina.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


5. maj
Den unge Kierkegaard.

Søren Aabye Kierkegaard (5. maj 1813 - 11. november 1855), dansk teolog, filosof og psykolog. Kierkegaard regnes ofte som den største danske filosof og som fader til den religiøse eksistentialisme.

Det er karakteristisk, at værkerne fra forfatterskabets første fase er udgivet under pseudonymer, men i Efterskriften vedkender Kierkegaard sig samtlige sine værker. Ved hjælp af pseudonymerne har han ladet de teologiske, filosofiske og psykologiske temaer spille dialektisk mod hinanden på en måde, som har gjort ham til en af eksistentialismens fædre. Samtidig med dette arbejde udgav han en række religiøse "taler", som blev samlet i 1845 under titlen Atten opbyggelige Taler. De blev udgivet under hans eget navn, bl.a. for at vise, at han først og fremmest opfattede sig selv som religiøs og kristelig forfatter.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


6. maj
Modelfly

Et modelfly er et fly bygget i lille skala. Hvis der er et virkeligt forbillede taler man om en skalamodel. Modelfly kan være bygget alene med henblik på udstilling, eller med henblik på flyvning. Der findes fire hovedkategorier: fjernstyring, fritflyvning, linestyring og indendørs. Modelflyvning som konkurrencesport er organiseret internationalt gennem FAI (Fédération Aéronautique Internationale) og i Danmark gennem KDA (Kongelig Dansk Aeroklub) gennem tre modelflyveunioner.

Ofte er fjernstyrede modelfly kun semi-skala (flyets proportioner er ikke helt som det rigtige fly), da små vinger opfører sig anderledes i luften end deres store forbilleder. Af samme grund findes der mange modeller, som er bygget fra bunden til fjernstyring uden at have et forbillede.

Byggematerialer til modelfly skal være meget lette og kan f.eks. omfatte skummaterialer (f.eks. flamingo, EPP, Depron), balsatræ, tynd krydsfiner, kulfiber, glasfiber, pianotråd og beklædning i form af papir og folier. Fremdrift af modelfly kræver energi. Den kan komme fra elektricitet, methanol, benzin eller jet fuel.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


7. maj
Pjotr Iljitj Tjajkovskij

Pjotr (Peter) Iljitj Tjajkofskij (født 7. maj 1840, død 6. november 1893) var en russisk, nationalromantisk komponist. Tjajkovskij komponerede både orkestermusik, operaer, balletmusik og kammermusik af høj kvalitet. Hans mest kendte værker er de tre sidste symfonier (4, 5 og 6), balletterne Svanesøen, Nøddeknækkeren og Tornerose, 1. klaverkoncert og violinkoncerten, samt de mindre orkesterværker Slavisk March, 1812-ouverturen, Francesca da Rimini, Italiensk Capriccio og Shakespeare-ouverturerne Romeo og Julie, Hamlet og Stormen. Stilistisk spænder hans musik fra de usædvanligt følelsesladede og dramatiske symfonier til den lette og indsmigrende balletmusik.

Tjajkofskij var fra barndommen usædvanligt intelligent og kunne f.eks. som 6-årig flydende russisk, fransk og tysk. Efter råd fra faderen valgte han jurastudiet, men da konservatoriet i Skt. Petersborg åbnede, kvittede han jobbet i justitsministeriet og begyndte at studere komposition hos den europæiskinspirerede Anton Rubinstein. Tjajkofskij udviklede sin helt egen stil - langt fra den russisk-nationalistiske gruppe de mægtige fem, men alligevel klart inspireret af den russiske folkemusik.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


8. maj
Dahlia: Playa blanca

Mors dag afholdes i Danmark den anden søndag i maj. Dagen blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe (1819-1910). Oprindeligt var tanken at dagen også skulle være en dag for fred. Anna Jarvis (1864-1948) fik udbredt kendskabet til dagen, i første omgang for at ære sin egen mor (Moderen Anna Marie Reeves Jarvis arbejdede bl.a. for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden), men efterhånden også for generelt at ære alle mødres arbejde. Hun fik indført at dagen skulle afholdes den første søndag i maj og skikken bredte sig hurtigt. Dagen er blevet holdt i hævd som en officiel helligdag i USA siden 1914.

Mors dag kom til Danmark i 1929 med rigsdagsbetjent Christian Svenningsen (1896 - 1979). Han havde kæmpet som soldat i USA's hær under 1. verdenskrig og hørte da om den nye tradition fra soldaterkameraterne. Han bragte ideen til Danmark og krydrede traditionen med sin egen ide til arrangementer indenfor foreningen De Allieredes Danske Vaabenfæller til pengeindsamling til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere gik pengene til Mødrehjælpen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


9. maj
Det bretonske flag, “Gwen ha Du” (Sort og hvid)

Bretagne er på én gang en fransk region og den bretonske nations hjemland. Bretagne dækker den store trekantede halvø, der skyder sig frem fra den franske atlanterhavskyst mellem Den engelske kanal og Biskayen. Indbyggerne kaldes bretoner, og de kalder området for Breizh, (forkortet BZH, hvad man ofte ser som nationalitetsbetegnelse på køretøjer i Bretagne). Den lokale, fransksprogede dialekt kaldes gallo, og på det sprog hedder landet Bertaèyn.

Den nuværende region Bretagne er mindre end det historiske hertugdømme, der var et mere eller mindre uafhængigt len indtil 1532, men derefter i personalunion med Frankrig indtil 1790, hvor det også formelt blev indlemmet i den franske stat. Tabet af landområde ses af, at mens de bretonske hertuger havde Naoned (= Nantes) som hovedstad, har regionen i dag Roazhon (= Rennes) som administrativt centrum. Det tabte område er i dag underlagt regionen Pays-de-la-Loire.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


10. maj
Bourbon Street i New Orleans” (Sort og hvid)

New Orleans er den største by i delstaten Louisiana. Byen kaldes også Crescent City (halvmånebyen) på grund af den form den har med sin placering langs Mississippifloden. Byens kælenavn er "Big Easy". Selve byen har omkring 490.000 ( år 2000) indbyggere, mens Greater New Orleans Area (inkluderer omkringliggende forstæder) har ca. 1,2 millioner indbyggere. Ca. 28% af befolkningen er hvide, mens ca. 67% er afro-amerikanere. Resten er primært asiater.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


11. maj
Peter den Store

Peter den Store (30. maj 1672 - 8. februar 1725), tsar af Rusland, blev født i Moskva som sønnesøn af Michail Romanov, zar fra 1613. Han blev kronet til zar af Rusland den 27. april 1682, kun 10 år gammel. På grund af politiske omstændigheder kom han til at regere sammen med sin halvbroder Ivan og under ledelse af Peters halvsøster Sofia.

I 1689 blev Sofia tvunget fra magten, og da Ivan døde i 1696 blev Peter enehersker. Han var meget opsat på at gøre Rusland til en europæisk stormagt og inviterede de bedste ingeniører, skibsbyggere, arkitekter og håndværkere til at komme til Rusland. Ligeledes sendte han hundreder af unge russere til Europa for at lære. Selv aflagde han flere besøg i Europa og besøgte for eksempel København i 1716. Han arbejdede i flere år i Holland for at lære skibsbygningshåndværket.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


12. maj
Diagram for et forstærkertrin af typen "fælles emitter"

Fælles emitter, også kaldet jordet emitter, er navnet på et forstærkertin baseret på en bipolar transistor. Navnet skyldes, at transistorens emitter (i teorien) har forbindelse til både forstærkertrinnets indgang og udgang — i praksis er der dog ikke direkte forbindelse for jævnstrømme, men kun for vekselstrømme, dvs. for signaler.

Fælles emitter-trinnet er inverterende (dvs. leverer et udgangssignal der er i modfase i forhold til indgangssignalet), og kan have en i teorien ubegrænset stor indgangsimpedans ved middelstor forstærkning (5-10 ganges spændingsforstærkning), eller middelstor indgangsimpedans (nogle få kiloohm) ved stor forstærkning (over 100 ganges spændingsforstærkning). Udgangsimpedansen er altid middelstor; i praksis fra 500 ohm til 10 kiloohm.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


13. maj
Almindelige stære

Stæren (Sturnus vulgaris) er en korthalet fugl, som er ca. 22 cm lang. I yngletiden er stærens fjerdragt sort med små lyse pletter på rygsiden. Fjerene er tydeligt metalskinnende. Om efteråret bliver stæren mere spættet af lyse pletter på fjerspidserne. De unge stære er mere ensfarvede og brune, og samles i løbet af sommeren i større flokke.

Stæren har en kraftig krop, og et langt gult næb. Hannen har nogle særligt lange fjer på struben, de er specielt tydelige, når han synger. I juni-september skifter stæren den metalskinnende yngledragt ud med en vinterdragt, den er ikke nær så metalglinsende og har mange hvide fjerspidser. Samtidig skifter næbbet farve fra gult til sort. De unge stære er ret ensfarvet gråbrune.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


14. maj
H.P. Pedersen-Dans statue af Holger Danske i kasematterne under Kronborg

Holger Danske er en dansk sagnhelt. Beretningerne om hans oprindelse findes i de tidlige europæiske kvad og heltedigte kendt som chansons de geste. Han optræder første gang i Rolandskvadet fra midten af det 11. århundrede som en af Karl den Stores riddere under navnet Oger le Danois

Fra starten af 13. århundrede findes kvadet La Chevalerie d'Ogier de Danemarche hvor Holger Danske er titelpersonen (nu kaldet Ogier). I kvadet er han søn af den danske konge Gudfred og bliver udleveret til den franske kong Karl den Store som gidsel for freden. Da Gudfred bryder freden, skal Ogier dræbes, men han bliver skånet. Senere i det 13. århundrede findes kvadet Les Enfances Ogier hvor Ogier portrætteres som en ærværdig ridder ved Karl den Stores hof, der i slutningen af kvadet fører den frankiske hær til sejr over saracenerne.

Berømt er billedhuggeren H.P. Pedersen-Dans betonstatue opstillet i kasematterneKronborg. Sagnet siger, at når Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


15. maj
Sidste side til Berlingske 1749

En avis er en publikation trykt på billigt, tyndt papir, som gør den nem at arbejde med i alle faser af dens korte livscyklus; fremstilling, distribution, læsning, bortskaffelse. Typisk udkommer en avis dagligt (heraf betegnelsen dagblad), hvor den ene dags avis så tænkes at afløse den foregående dags.

Den første danske avis var Den Danske Mercurius. Den var skrevet på vers, og udkom månedligt fra 1660 til 1677, hvor dens udgiver Anders Bording døde. Den næste danske avis var Berlingske Tidende, der startede i 1749. Dengang kom avisen to gange om ugen, og fra 1841 udkom den dagligt.

Historisk set har alle udgivelsestidspunkter været i spil; morgen, formiddag, frokost, eftermiddag og aften. Ændringer i udgivelsestidspunkt er noget man omgås med stor forsigtighed i avisbranchen, men de seneste årtiers trend er gået mod, at skulle der ændres noget, så skulle det gå mod morgenudgivelser.

Der findes ugeaviser, men Weekendavisen står efterhånden tilbage som den eneste landsdækkende ugeavis med seriøst redaktionelt stof i større målestok. Til gengæld eksisterer der en underskov af lokale ugeaviser, som mange gange er kædet sammen med reklamer tilbudsaviser og lokal rubrikannoncering.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


16. maj
"Uendelig" symboleres med et "liggende otte-tal" inden for matematikken.

Uendeligt må ikke forveksles med tilnærmet uendeligt. At noget er uendeligt betyder, at det aldrig ender. At det er helt uden afslutning. Det er meget svært for mennesker at forstå at noget kan være uendeligt, for hvem har oplevet noget som var uendeligt?

De fleste forskere er enige om at rummet og tiden er uendelige. Det er dog svært at vide om tiden virkelig er uendelig. Der er nogle forskere der mener at rummet ikke er uendeligt, men blot er kugleformet. Det betyder, at hvis man foretager en rejse gennem universet i en lige linje, så vil man på et givent tidspunkt nå tilbage til udgangspunktet.

Talrækken er ikke praktisk uendelig, men teoretisk uendelig. Der er en praktisk grænse for, hvor mange cifre der kan være i et enkelt tal. Man kan vanskeligt skrive tal, som fylder mere end 100.000 bøger. Et af de største tal der har et navn er en googol. En googol er et ettal efterfulgt af 100 nuller. Dette tal har givet navn til den største søgebase på internettet Google, der dog langt fra har nok internetsider indekseret endnu til at følge med det største tal googol.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


17. maj
Parti fra "Brabrandstien". Netop her krydser den østjyske længdebane Århus Å

Århus er Danmarks næststørste by med 222.559 indbyggere (293.510 i kommunen) (2004). Århus ligger i Jylland. Byen blev i middelalderen, i Valdemar II's Jordebog, kaldt Arus, i islandske kilder Aros (efter oldnordisk ar-os = "åens munding"). Senere forekommer navnet i sammentrængt form som Aars, og først i 1406 findes formen Århus, som ind i 1700-tallet bliver den almindelige. Byen er første gang nævnt i 948, hvor Adam af Bremen nævner, at "Reginbrand, biskop af kirken i Århus (Harusam)" deltager i et kirkemøde i byen Ingelham i Tyskland.

Århus var i vikingetiden omgivet af en halvkredsformet forsvarsvold, der i det væsentlige fulgte de gader, hvis navne stammer derfra -- Graven, Volden, Borgporten -- og derefter gik tilbage mod havet langs med åen. Det passer med, at byen har ligget mellem åmundingen og vadestedet over åen. I anden halvdel af 900-tallet blev volden forstærket og i 1200-tallet voldsomt udbygget. Efter den sidste udbygning var volden 20 meter bred og seks-otte meter høj.

Århus fik købstadsrettigheder i 1441.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


18. maj
Radar

Radar er en forkortelse for RAdio Detection And Ranging.

Den traditionelle opfattelse af en radar er den roterende radioantenne, selvom der også findes mange andre radartyper. Radarantennen er meget retningsbestemt, dvs. den sender sit signal ud i en smal stråle (beam) og modtager kun signaler fra samme retning.

Grundprincippet i en radar er at et radarsignal (kort impuls med en høj frekvens, typisk 1-40 GHz) udsendes fra antennen i een retning. Hvis radarstrålen rammer en genstand (eks. et fly), reflekteres en lille del af strålen og opfanges af modtageren gennem antennen. Signalet forstærkes og ender som et 'blip' på skærmen. Retningen til target (flyet) kendes ud fra antennens retning, og afstanden findes ud fra den tid, det tog fra pulsen udsendtes til ekkoet kom tilbage.

De første radarer udvikledes lige før og under 2. verdenskrig, først som en stationær radar, der kun kigger i een retning. Senere, da man teknisk kunne komme så højt op i frekvens at antennen blev tilpas lille, kunne man skabe den roterende antenne.

En radar behøver ikke kun at kigge i vandret plan. I en højdefinder svinger parabolen i een kompasretning, men med vandret og lodret som yderpunkter. Således findes flyvehøjden på target.


ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


19. maj

Star Wars er en serie af science fiction-film, skabt af George Lucas. I samme univers er der udgivet en del bøger og computerspil.

Star Wars-universet er ganske omfattende. Udover den information der er givet gennem film og noveller, har fans og det såkaldte Expanded Universe i samarbejde udvidet universet med nye historier, planeter, teknologier, fly, personer, racer, o.l. Yderligere er der også tilføjet information til eksisterende elementer. Den eneste regel er gælder omkring Expanded Universe er, at det ikke må være i konflikt med hvad der er i filmene eller de officielle noveller.

Desuden har Star Wars Episode III: Revenge of the Sith verdenspremiere i dag - d. 19. maj.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


20. maj
Sommerfiglearten Engrandøje

Engrandøjen er en af de almindeligste dagsommerfugle i Danmark. Engrandøjen findes på fugtige græsklædte områder og flyver fra slutningen af juli til midt i august.

De fleste eksemplarer er mørke på oversiden med temmelig utydelige øjepletter. Hunner har normalt tydeligst, flest og størst øjepletter på oversiden, mens hannerne har en tydelig sort plet af duftskæl på oversiden af forvingen. Variationen i farve og pletter er dog så stor at det er svært at finde to ens eksemplarer. En speciel form lanceolata har forstørrede ovale øjepletter med dråbeformet pupil. Den er almindelig i Europa, men sjælden i Danmark.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


21. maj
Stænger af kanelbark

Kanel (Cinnamomum zeylanicum) er et 10 til 15 meter højt stedsegrønt træ, og en krydderi, der kommer fra træets inderste bark. Træet gror primært i Sri Lanka, og har lange, ovale blade, der er 7 til 18 cm lange. Blomsterne har en grønlig farve, og en meget utiltalende lugt. Kanelfrugten er et lillat bær på circa 1cm i diameter, der indeholder et enkelt frø.

Kanel bliver primært anvendt i madlavning som krydderi, både til desserter og hovedretter, dog mest til søde sager i den vestlige madtradition. Kanel bliver brugt i risengrød, nogle former for chokolade og liquerer, og ofte i retter med æbler. Medicinsk bliver det anvendt som andre flygtige olier, og har haft et ry som en god kur mod forkølelser. Den stærke smag og lugt kommer fra stoffet, cinnamic aldehyde.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


22. maj
Slaget på Reden, 2. april 1801

Historieportalen er oprettet på Wikipedia med indgange til mange artikler indenfor denne dags emne. I dag, 22. maj 2005, er nemlig Historiens Dag.

Historiefaget er en del af det humanistiske vidensområde, og som sådan er det et fag, der beskæftiger sig med begreber som forståelse og fortolkning (se hermeneutik). Videnskabelig sandhed inden for disse fag kan ikke måles og vejes, men historiske hypoteser kan eventuelt afkræftes ved, at det lykkes at finde ny viden (se Karl Popper).

Det videnskabelige stofområde, historie, drejer sig altså om udforskning af begivenheder, udviklingsforløb, motivationer og årsagssammenhænge, som er en del af fortiden. For at kunne nå frem til viden om disse fortidige forhold må man benytte sig af alt tilgængeligt: fortidens bygninger, redskaber, meddelelser og kulturelle frembringelser af enhver art, som endnu er bevaret. Disse spor kaldes "kilder".

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


23. maj

Den lille havfrue er en skulptur på Langelinie, der byder rejsende velkommen i Københavns Havn. Den skal illustrere H.C. Andersens eventyr af samme navn. Den lille havfrue var en gave til København, skænket af brygger Carl Jacobsen og udført af billedhuggeren Edvard Eriksen. Som model til skulpturen brugte Edvard Eriksen sin unge kone, Eline Eriksen. Statuen blev opstillet permanent på Langelinie den 23. august 1913.

Statuen har flere gange været udsat for hærværk, senest 11. september 2003, da ukendte gerningsmænd væltede hende ned fra sin sten, muligvis ved hjælp af sprængstof.

Første gang havfruen mistede sit hoved var i 1964. For anden gang i historien mistede havfruen hovedet i 1998. I løbet af natten havde ukendte gerningsmænd savet statuens hoved af med en nedstryger. De kontaktede pr. telefon freelance fotografen Michael Forsmark Poulsen tidligt på morgenen, og han informerede politiet efter at have taget billeder af statuen.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


24. maj
Forskningscenter Risø

Forsøgsanlæg Risø blev oprettet i 1955 som en offentlig forskningsinstitution, der skulle forske i den fredelige udnyttelse af atomenergi.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber forestod udvalgsarbejdet, der gik forud for finanslovsbevillingen, og blandt de ledende kræfter var professor Niels Bohr, professor J.C. Jacobsen, professor Torkild Bjerge samt civilingeniør Haldor Topsøe.

Anlægget ledtes af Atomenergikommissionen med Niels Bohr som formand samt 23 medlemmer fra højere læreanstalter, industri, el-værker og fagbevægelse. Halvøen Risø i Roskilde Fjord er centrum for den store forskningsinstitution, hvor der blev bygget på livet løs indtil indvielsen den 6. juni 1958. Institutionen skiftede senere navn til Forskningscenter Risø i forbindelse med, at a-kraften blev taget ud af den danske energiplan.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


25. maj
Gallowaykvæg

Gallowaykvæget (Bos taurus galloway) er fra sydvestskotland. Det er den ældste britiske kvægrace og verdens ældste hornløse kødkvægrace. Man mener gallowaykvæget kan stamme helt tilbage fra skyternes hornløse kvæg (år 485-425 f.kr.). De fleste optegnelser om gallowaykvæg brændte i 1851, derefter oprettedes stambogen, og avlsarbejdet med de nuværende galloway-typer begyndte.

Racen er naturligt uden horn. Mulepartiet er bredt, og pelsen er traditionelt sortbrun. Gallowaykvæg har under- og yderpels med lange dækhår og krøllet ulden underpels, der isolerer mod både kulde og varme. Dækhårene virker vandafvisende. Tyre af den skotske variant vejer omkring 700-800 kg, mens koen vejer omkring 400-450 kg.

Gallowaykvæget er i stand til at fordøje store mængder af næringsfattige vækster f.eks. lyng og kan dermed overleve på meget ringe græsningsarealer - f.eks. heder. De kan gå ude hele året og er meget hårdføre. I Danmark benyttes gallowaykvæg bl.a. til naturpleje.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


26. maj
Almindelig Syren har blade og blomster, som er lette at genkende.

Almindelig Syrén er en stor, løvfældende busk eller et lille træ. Vækstformen er opret med grove grene og forholdsvis få sidegrene. Barken er først glat og grågrøn. Senere bliver den grå og furet. De nye skud er helt rette med modsatte, ægformede knopper. Ofte mangler endeknoppen, sådan at skuddet ender med to knopper. Bladene er ovale til hjerteformede og helrandede, lidt læderagtige og helt glatte. Oversiden er friskt grøn, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen sker i slutningen af maj eller i juni, og blomsterne er samlet i store endestillede klaser. De er lyslilla eller (sjældnere) hvide, og de har en stærk duft. Frugterne er brune, aflange kapsler. Frøene modner ikke ordentligt hos os.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


27. maj
Enhjørning

Enhjørningen er et af de mere kendte fabeldyr. Den fremstilles normalt som en hvid hest, men med et hvidt (og ofte snoet) horn i panden. Tidligere havde enjørninger ofte gedeskæg, løvehale og klove (i stedet for hove). Enhjørningen regnes for et ædelt og venligtsindet dyr, men den er tillige sky og lader sig sjældent finde eller tæmme.

I Bibelen nævnes ofte et dyr kaldet re‘em, hvilket undertiden er blevet oversat som "enhjørning", men det vides ikke med sikkerhed, hvilken slags dyr dette ord henviser til. I antikken regnede man enhjørninger for del af naturens almindelige fauna, men man mente, at de primært levede i Indien, hvilket flere antikke forfattere beskriver, bl.a. Aristoteles og Plinius.

I middelalderen regnede man ligeledes enhjørninger for faktisk eksisterende væsener, og de blev da også beskrevet i flere bestiarier. Man tilskrev deres horn evne til at helbrede og uskadeliggøre gifte af enhver slags, ligesom det også fortaltes, at disse sky væsener kun ville lade sig tæmme af en jomfru, hvorfor man da også kunne udsætte kvinder, hvis jomfruelighed var omstridt, for en enhjørningeprøve.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


28. maj
Bugatti set i Roskilde 2003

Bugatti er en af de mest beundrede mærker af veteranbil, og en af de mest eksklusive italienske og dog også franske bilproducenter nogensinde. Firmaet er nærmest legendarisk for at producere nogle af de bedste sportsvogne der kunne købes for penge. Det oprindelige Bugatti firma gik fallit under 2. verdenskrig, men er blevet genstartet to gange, sidst af Volkswagen-koncernen.

firmaet Ettore Bugatti blev grundlagt i Molsheim, i Alsace-regionen af Frankrig af Ettore Arco Isidoro Bugatti. Firmaet var kendt for sin avancerede tekniske design i de premium sportsvogne de byggede, såvel som for sin succes i den tidlige Grand Prix. Det var en Bugatti-bil der vandt den første Grand Prix nogensinde, i Monaco. Bugattis succes havde sit højdepunkt, da Jean-Pierre Wimille vandt løbet 24 timer Le Mans to gange, i 1937 og 1939 (med Robert Benoist og Pierre Veyron). Type 35'eren fra 1924 er dog nok den mest succesfulde racerbil nogensinde, med over 2.000 første-pladser.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


29. maj
Brasiliens flag

Republikken Brasiliens flag er grønt med en stor gul rombe i midten. I romben er der en blå cirkel med hvide stjerner i fem forskellige størrelser samt et hvidt bånd, der løber gennem romben. I båndet står republikkens motto, Ordem e Progresso ("Orden og fremgang").

Hver af de 27 stjerner i den blå cirkel repræsenterer en delstat samt det føderale distrikt. Den sidste stjerne repræsenterer også de brasilianske besiddelser. Antallet af stjerner forøges, når der oprettes nye stater (på samme måde som i USA's flag), hvorfor antallet er steget fra 21 til 27 stjerner ved republikkens grundlæggelse.

Det moderne flag blev officielt taget i brug den 19. november 1889. Udkastet blev lavet af Raimundo Teixeira Mendes med deltagelse af Miguel Lemos og Manuel Pereira Reis. Designet blev udført af Décio Vilares. Det nuværende flag er kun ændret ganske lidt i forhold til udgaven fra 19. november 1889.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


30. maj
Osiris

Osiris (egyptisk Aser eller Wsir) er en af de mest kendte guder fra det gamle Egypten. Han er bror til Seth, Nepthys og Isis, hans hustru, med hvem han er far til Horus.

Han kan spores så langt tilbage som 2400 f.v.t. hvor hans navn bl.a. forekommer i pyramideteksterne. Han fremstiles oftest som en grøn gud i mumiesvøb, med den hvide krone (atef-kronen) på hovedet. På hagen bar han det symbolske gudeskæg, som kunne være en efterligning af et gedebukkeskæg. Hans trone har form af en hieroglyf der betyder sandhed, eller verdensorden.

Han er en sammensat gud som, ligesom andre frugtbarheds- og vegetationsguder, står for død og genopstandelse. Han blev sat i forbindelse med kornets vækst og regeneration, og der er muligvis i forbindelse med kornkulten blevet bagt en form for kagemand, symboliserende Osiris. Som underverdenens hersker var han med til at dømme de døde ved hjertevejningen.

Ifølge Osiris-myten som den er nedskrevet af Plutark, blev han dræbt og sønderlemmet af sin bror Seth.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


31. maj
Copyleft-symbol

Copyleft er en betegnelse for en række fri software- og open source-licenser for brug af ophavsretsbeskyttede værker som er karakteriseret ved et krav om at værker som er afledt af et andet værk med en sådan licens, udgives under samme licens hvis de frigives.

Kort fortalt går det ud på, at et værk frit kan kopieres, ændres og distribueres - men retten til det nye værk skal forblive uændret .. Hvis De f.eks. distribuerer kopier af et sådant program, enten gratis eller mod gebyr, er De forpligtet til at give modtagere alle de rettigheder, som De selv har. De skal sikre, at også modtagerne får eller kan få fat på kildeteksten. Desuden er De forpligtet til, at vise modtagerne disse betingelser, så de også er bekendt med deres rettigheder..

Historisk kan man finde copyleft helt tilbage til et lille Basic-program i slutningen af 1970'erne skrevet af Dr. Wang. I programmet står: All Wrongs reserved og CopyLeft - som modsvar til det traditionelle: All Rights reserved og Copyright. Det første legale copyleft tilskrives Richard Stallman i forbindelse med hans GPL: GNU General Public License. Omkring 1985 fik han en ny sætning indarbejdet: Copyleft—all rights reversed, som stammer fra en kreativ fælle Don Hopkins.

ArkivFlere dagens artikler...


se - diskussion - historik


Dagens artikel-arkiv for 2005
Januar - Februar - Marts - April - Maj - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - December

I dag er det torsdag, 29. september 2022; klokken er 22:17 (UTC)

Hvis dagens artikel på forsiden ikke viser dagens artikel for dagen i dag, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte dagens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side .