Sri Lanka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ceylon)
Spring til navigation Spring til søgning
Den Demokratiske Socialistiske Republik Sri Lanka
ශ්‍රී ලංකා ප්‍රජාතාන්ත්‍රික සමාජවාදී ජනරජය (slovensk)
Srī Lankā prajātāntrika samājavādī janarajaya
இலங்கைச் சனநாயக சோசலிசக் குடியரசு (tamil)
Ilaṅkai saṉanāyaka sōsalisa kuṭiyarasu
Democratic Socialist Republic of Sri Lanka (engelsk)
Sri Lankas nationalvåben
Nationalvåben
MottoIntet
Sri Lankas beliggenhed
Hovedstad Sri Jayawardenapura-Kotte
6°54′N 79°54′Ø / 6.900°N 79.900°Ø / 6.900; 79.900
Største by Colombo
Officielle sprog Engelsk, singalesisk, tamilsk
Regeringsform Republik
Maithripala Sirisena
Ranil Wickremesinghe
Uafhængighed
Areal
- Total
65.610 km2  (nr. 120)
Vand (%)
1,3
Indbyggertal
- Anslået 2005
20.064.776 (nr. 53)
305,8/km2  (nr. 24)
Valuta Srilankansk rupee (LKR)
Tidszone +5.30
Kendings-
bogstaver (bil)
CL (Ceylon)
Luftfartøjs-
registreringskode
4R
Internetdomæne .lk
Telefonkode +94
ISO 3166-kode LK, LKA, 144
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com
Kort over Sri Lanka

Sri Lanka (singalesisk: ශ්‍රී ලංකා; tamil: இலங்கை) er en stat i sydlige del af Asien, bestående af en større ø og et antal småøer, der ligger sydøst for Indien. Sri Lanka blev indtil 1972 kaldt Ceylon. Sri Lanka var et af de lande, der blev hårdt ramt af tsunamien som følge af Jordskælvet i det indiske ocean 2004 den 26. december 2004.

Landets historie er præget af en konflikt mellem den singalesiske majoritet og den tamilske minoritet. Singhaleserne udgør 74 % af landets befolkning, mens tamilerne udgør 26%.

I 1983 forværredes konflikten og udviklede sig efterhånden til en regulær borgerkrig med hundredvis af dræbte og sårede, og 100.000 berørte civile. Mere end 40.000 tamiler fra Sri Lanka emigrerede til den indiske delstat Tamil Nadu, og et stort antal flygtninge fortsatte til Europa. Krigen sluttede den 19. maj 2009, og siden da er turister strømmet til Sri Lanka. I 2010 steg antallet af turister med 45% i forhold til året før.

Øen er verdens syvende mest befolkede ø.

Sri Lankas flag har i midten en guldløve, som holder et sværd. I flagets side mod stangen findes en grøn og en orange stribe, og det er indrammet af en gul bort. Flaget blev indført som Sri Lankas nationalflag i 1948.

Sri Lankas nationalsport er volleyball, hvor de har deres eget landshold. Den mest populære sport er imidlertid cricket.

Sri Lanka har 8 steder på UNESCO’s Verdensarvsliste - byerne: Polonnaruwa, Anuradhapura, Galle, Kandy og stederne: Sigiriya, Sinharaja, Dambulla temple og Horton Plains.

Indrejse i Sri Lanka kræver et visum. Det er dog forholdsvis nemt, at bestille et visum, da dette kan gøres online via regeringens ETA bestillingsside (se nedenfor). Et turist visum koster 30 USD og gælder i 30 dage. Børn under 12 år er gratis. Selvom du på forhånd har bestilt et ETA slipper du ikke for, at udfylde indrejse papirerne, som udleveres i flyet og disse skal fremvise sammen med dit ETA i lufthavnen.

Udover et visum, skal du også have styr på dine vacciner. Længden på dit ophold er afgørende for, hvilke vacciner du skal have. Hvis du kommer fra et gul feber område, skal du have dokumentation på, at du er vaccineret mod gul feber. Derudover anbefales det, at man altid har fået Difteri-stivkrampe, Hepatitis A og tyfus vacciner.

På Sri Lanka kører man i venstre side af vejen, hvilket skyldes tiden som engelsk koloni.

Regionalt samarbejde i Sydasien[redigér | redigér wikikode]

Sri Lanka er sammen med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (en forkortelse for South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i marts 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde inden for regionen, samt øge samhandel mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan. Det er også det eneste ikke indiske sted hvor der lever vilde påfugle.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Asiens geografiStub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 7°N 81°Ø / 7°N 81°Ø / 7; 81