Odense

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. sep 2014, 18:55 af HAA82 (diskussion | bidrag) HAA82 (diskussion | bidrag) (Navnet Odense stammer også fra vikingetiden. Ifølge Snorres kongesagaer kommer navnet av Odinsø der guden Odin skal ha bosatt seg.)
Spring til navigation Spring til søgning
Odense
Købstadsvåben Herredsvåben
Odenses våben 1584.svg Odense Herreds våben.png
Odense - Sankt Knuds kirke 2005-07-16.jpeg
Sankt Knuds Kirke (Odense Domkirke)
Overblik
Land Danmark Danmark
Borgmester Anker Boye
Region Region Syddanmark
Kommune Odense Kommune
Grundlagt Før 988
Demografi
Odense by 180.302[1] (2020)
Kommunen 204.895[1] (2020)
 - Areal 304,34 km²
 - Befolkningstæthed 635 pr. km²
Andet
Tidszone UTC +01
Hjemmeside odense.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°24′0″N 10°23′0″Ø / 55.40000°N 10.38333°Ø / 55.40000; 10.38333Odense [oʼðənsə] er Danmarks tredjestørste og Fyns største by med 180.302 indbyggere (2020)[1]. Byen ligger ved Odense Å, ca. 3 kilometer syd for Odense Fjord. Odense er stiftsby, og var indtil 2006 amtssæde for Fyns Amt og før det tidligere Odense Amt. Selv om Odense ikke er hjemby for administrationen i Region Syddanmark, er byen den suverænt største i regionen. Desuden er Odense også hjemsted for Danmarks næststørste hospital – efter RigshospitaletOdense Universitetshospital (OUH). Den er hovedby i Odense Kommune.

Historie

Kongensgade i det centrale Odense, er en af de største gågader i byen.

Odense er en af Danmarks ældste byer, og nævnes første gang på skrift i år 988. Under Odense ligger resterne af en af de seks kendte trelleborge, Nonnebakken. Navnet Odense stammer også fra vikingetiden. Ifølge Snorres kongesagaer kommer navnet av Odinsø der guden Odin skal ha bosatt seg. Odense har siden sin grundlæggelse været en af Danmarks førende byer, og var indtil slutningen af 1800-tallet den andenstørste efter København.

Byens ældste kvarter rummer mange gamle bindingsværkshuse, bl.a. Ejler Rønnows Gård, Østerbyes Gård og Pernille Lykkes Boder, som indgår i det kulturhistoriske bymuseum, Møntergården.[2]

Odense Domkirke, Skt. Knuds Kirke, rummer fire kongegrave: Knud den Hellige efter hvem kirken er opkaldt, Erik 3. Lam – hvis nøjagtige gravsted ikke kendes – og overført fra den nedrevne Gråbrødrekirke Kong Hans og Christian 2..[3][4] Foruden de to førstnævnte døde også Frederik 4. i byen, på Odense Slot,[5] som i dag er hjemsted for kommunens by- og kulturforvaltning.

Digteren H.C. Andersen er født og opvokset i byen. Odense var i 1805, da H.C. Andersen blev født, Danmarks næststørste by med ca. 6.000 indbyggere (og 500 større husdyr), hvoraf ca. 50 % tilhørte den fattige underklasse, og ca. 10 % af byens borgere var subsistensløse. Han, og andre, kaldte alligevel byen Lille København.[6]

Under industrialiseringen midt i 1800-tallet sprængte Odense sine middelaldergrænser og bredte sig i alle retninger. Industrimagnaten C.F. Tietgen var fra Odense, ligesom fabrikanten Thomas B. Thrige. Thriges gamle fabriksbygninger i Skibhuskvarteret eksisterer stadig, og har siden februar 2007 dannet rammen om en bazar med varer fra det meste af verden, kaldet Bazar Fyn.

Erhverv

En række større landsdækkende og internationale virksomheder har deres hovedsæde i Odense, bl.a. Albani (bryggeri, ejes af Royal Unibrew), Biva Møbler, Bøg Madsen (blomstereksportør), Daells Bolighus (ejes af Harald Nyborg), EuroSko Danmark (frivillig indkøbsforening), Fransa (ejet af Brandtex Group i Brande), GASA (blomstereksportør), GF-Forsikring, Herstal Danmark A/S (isenkram, belysning) H.J. Hansen (vinhandel, metalgenvinding, mm.), Harald Nyborg, Høyer Autodele, Intersport Danmark, Jensen's Bøfhus, JO-EL Electric, Kwintet Kansas (arbejdstøj), L'EASY, Le Klint (belysning), Riegens (belysning), Micro Matic (fadølsanlæg), Nyt Syn, Nørgård Mikkelsen (reklamebureau), Odense Marcipan, Orifarm (medicinalfirma), Roulunds Rubber, Stof 2000, Alumeco, Damixa, FTZ (autodele), Automester, ALOC (finansiel IT), Thrige Electric, TV 2 Danmark, Juliana (drivhuse og postkasser), Come&Stay/Retail Internet og Wittenborg (automater).

I Odense ligger et af Danmarks største og ældste indkøbscentre, Rosengårdcentret, der har 153 butikker og 100.000 m² shoppingareal i et indendørs gågademiljø. Antallet af butikker gør Rosengårdcentret til Danmarks største målt på antal butikker, idet Field's i Ørestad har 142 butikker.[kilde mangler] Rosengårdcentret blev i 2007 af kunderne kåret som Danmarks bedste shoppingcenter.[kilde mangler] Centret blevet kåret blandt 24 af Danmarks førende shoppingcentre og det er detailorganisationen MMM-Klubben, der står bag kåringen. I 2009 vandt centret i lignende konkurrence kategorien "bedste p-pladser". Herudover blev Rosengårdcentret i 2009 nomineret til nordens bedste shoppingcenter.[kilde mangler]

Tarup Center er ligeledes et indkøbscenter i Odense.

Uddannelse

Odense er i de seneste år vokset som studieby i takt med at byens uddannelsessteder kan tilbyde flere og flere uddannelser som tidligere kun blev tilbudt i f.eks. Aarhus eller København. Hvert år trækker byen studerende til både fra Danmark og udlandet f.eks fra Asien og de tidligere østbloklande Litauen, Polen og Rusland. I dag studerer ca. 13.000 unge på campus i Odense, hvilket gør det til et af de største i Danmark; man kan som følge deraf finde mange koncerter, events, diskotekter og caféer i Odenses natteliv.[kilde mangler]

Syddansk Universitet, et af Danmarks største universiteter, er bl.a. beliggende i Odense. En gren af University College Lillebælt kan også findes i Odense.

Erhvervsakademiet Lillebælt er en tredje af Odenses udbydere af uddannelser. Erhvervsakademiet Lillebælt udgøres af uddannelsesinstitutionerne TietgenSkolen, Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, Kold College og Vejle Handelsskole. Akademiets skoler udbyder korte og mellemlange praksisnære videregående uddannelser, bl.a. diplomuddannelser og professionsbacheloruddannelser.

Befolkning

Befolkningsudviklingen i Odense fra 1976 til 2004.

Befolkningsudviklingen i Odense har gennem mange år været stagnerende, men har dog siden 2007 atter være stigende.

Langt størstedelen af befolkningen – omkring 75 procent – er bosiddende uden for postdistrikt 5000 Odense C, der omfatter centrum, samt en del af de omgivende kvarterer. Odense er af samme grund blevet kaldt "villakvarterernes by".[kilde mangler] Hele Odense Kommune har et indbyggertal på 190.245 (2011) [7].

Infrastruktur

Odenses infrastrukur er præget af beliggenheden ved Odense Kanal, som forbinder Odense Havn med Odense Fjord. Den blev bygget i årerne omkring år 1800 og giver adgang fra vandet til byens centrum. Herudover har den haft betydning for infrastrukturen ved placeringen af kraftvarmeværket Fynsværket og den tidligere losseplads på Stige Ø.

Odense var een af de første byer til at få elektricitet i 1891. [kilde mangler]

Trafik

Odenses placering midt på Fyn mellem Nyborg (Storebæltsbroen) og Middelfart (den gamle og nye Lillebæltsbro) medfører, at både biler og tog, som skal mellem Sjælland og Jylland, kører gennem Odense. Kommunen vedtog i juni 2009 en "Trafik- og mobilitetsplan", som skal forbedre trafikken inden for Ring 2 gennem fokus på gang, cykling og kollektiv trafik. Kommunen har afsat 250 mio. DKK til at implementere planen, som forventes fuldført i 2018.[8] Planen udføres ved at lukke Thomas B. Thriges Gade ved Albani Kirke, så trafikken i stedet ledes rundt om centrum af en parkeringssøgerute og af kanalforbindelsen (deriblandt Odins Bro), der står færdig i 2014. Ved Thomas B. Thriges Gade vil der blive etableret store underjordiske parkeringsanlæg, så det stadig er muligt at køre ind til byen. Derudover vil den kollektive trafik blive suppleret med en letbane, der forventes anlagt i 2016.[9]

Tog

Den nu nedrevne Vestbanegård i maurisk stil på Ø. Stationsvej. Helt til højre anes den gamle banegård.

Al togtrafik mellem Jylland og Sjælland kører gennem Odense Banegård, som også er endestation for trafikken mellem Odense og Svendborg på Svendborgbanen. Der er således hyppige togforbindelser til København (1½ t.), Hamborg (4½ t.), Esbjerg (1½ t.), Aarhus (1½ t.) og Svendborg (¾ t).

I Odense er stationerne Odense Sygehus Station, Fruens Bøge Station og Hjallese Station de tre første stationer på Svendborgbanen. Jernbanen er således også en del af den kollektive trafik inden for byen.

Veje

Den Fynske Motorvej går gennem den sydlige del af Odense, og der er meget trafik fra de seks frakørsler (nr. 48 til 53). Dette er medvirkende til, at især de sydlige indfaldsveje er præget af meget trafik fra pendlere.

I juni 2009 åbnede sidste etape af Svendborgmotorvejen, der løber fra Odense til Svendborg og indgår i primærrute 9. Motorvejen aflaster den gamle landevej, hvor der var megen trafik.

I det indre Odense har meget trafik gået gennem Thomas B. Thriges Gade. Gennem årtier har der har fra politisk side være flere planer for en løsning, hvor trafikken skulle genere bymidten mindre. En af planerne var at grave vejen ned i en tunnel, men i januar 2008 besluttede Odense Kommune at lukke gaden for biltrafik og bygge 700 P-pladser under jorden.[10] Trafikken skal i stedet føres via en ny kanalforbindelse over Odense Kanal, der skal fuldende Ring 2. Denne forbindelse forventes åbnet i 2014,[11] og det anbefales, at lukning af Thomas B. Thriges Gade først gennemføres, når kanalforbindelsen er færdig.[12]

Fynske Motorvej syd for Odense og en strækning fra Motorvejkryds Odense til Kertemindevej udgør Odenses yderste ringvej, som kaldes Ring 3. Der er ikke konkrete planer om, at fuldende denne med en vestlig og nordlig del, men i kommunens Trafik- og mobilitetsplan er det vedtaget, at der skal sikres areal til den vestlige del, så den kan bygges, når behovet opstår.[13]

Cyklisme

Odense har forsøgt at fremme cyklismen gennem flere projekter. Hovedprojektet "Odense – Danmarks Nationale Cykelby" havde bl.a. som mål at øge antallet af cykelture med 20% fra 1996/97 til 2002.[14] Dette blev forsøgt opnået gennem en række forbedringer herunder bedre parkeringsmuligheder og smutveje for cyklister. Odenses fokus på cyklismen fortsætter i Trafik- og mobilitetsplanen, hvor det er et mål, at antallet af cykelture skal vokse med 25% frem til 2012, og med 35% fremtil 2020. Det skal bl.a. ske gennem indførsel af et moderne delecykelkoncept, øge fremkommeligheden for cyklister væsentligt og bedre parkeringsmuligheder.[15]

EXPO 2010

I 2010 deltog Odense på Expo 2010 i Shanghai med en pavillon under titlen Spinning Wheels for at promovere de tiltag, der er gjort for cyklister i Odense. Det var første gang, at en dansk by deltager i en verdensudstilling og målet er også at få skaffet flere turister til byen.[16]

Lufthavn

Odense Lufthavn ligger ved den lille by Beldringe ca. 10 km. nordvest for Odense. Indtil kort tid efter åbningen af Storebæltsbroen var der rutefly til København. Lufthavnen har ikke længere nogen særlig påvirkning på Odenses infrastruktur, da der kun er et par enkelte rutefly. Siden 2006 har lufthavnen dog udbudt charterflyvninger, der de senere år har været i kraftig vækst og som fra sommeren 2011 vil nå op på 101 afgange [17].

Sport

Odense har gennem tiden sat sit præg på dansk topidræt. Byen har både faciliteterne og de gode sportsfolk. I Odense er der således både foldboldstadion, atletikstadion, cykelbane, multiarena, cricketstadion og ishockeystadion.

Fodbold

I fodbold har flere klubber præget de bedste danske rækker. De fem klubber Odense Boldklub, B1909, B 1913, OKS og Odense KFUM har hver især opnået gode resultater, og der har i flere omgang være planer om samarbejde og sammenlægninger. I 1980 var der sågar tanker om at lave et fælles hold med de bedste spillere fra de fem klubber.[18] Odense Boldklub forblev selvstændigt og er i dag i Danmarks bedste række og byens førende fodboldklub. B1909 og B1913 har lavet en alliance og spiller i 1. division (sæson 2009/2010) under navnet FC Fyn, mens OKS og Odense KFUM ikke længere er at finde i de bedste rækker.

Odense Sport & Event

Ved årsskiftet 1990/91 blev den professionelle fodbold i OB skilt ud i Odense Boldklub A/S. Dette selskab fusionerede i 2006 med Odense Congress Center, og derved blev det nye selskab Odense Sport & Event skabt.[19] Udover kongrescenteret rådet dette selskab over det nybyggede Arena Fyn og Odense Stadion, som selskabet har indgået en lejeaftale med Odense Kommune frem til 2033, hvilket giver førsteretten til brug af dette stadion.[20] Selskabet ejer hovedtribunen, som senest er blevet moderniseret i 2005, hvorved man udvidede VIP-faciliteterne.[21]

Ud over alle OB's hjemmekampe har selskabet med disse faciliteter mulighed for at afholde internationale sportsbegivenheder. Der er således afholdt f.eks. EM i trampolin, Denmark Open i badminton, World Cup i dressur og Nordea Danish Open i tennis.[22] Herudover spiller håndboldklubben GOG en del kampe i multiarenaen.

Cykelsport

Odense har store traditioner inden for cykelsport. Danmarks ældste og verdens tredje ældste cykelløb er siden 1894 blevet kørt på Fyn. Det har start og mål i Odense og har international klasse.[23] Den udendørs Odense Cykelbane blev åbnet i 1948[24] og er stadigt stedet, hvor bane-afdelingen af den lokale cykelklub Cykling Odense har hjemme. Banen har også været vært for Danmarksmesterskaberne på bane så sent som i 2004. I et offentlig-privat partnerskab skulle der i stedet for den nuværende bygges en ny overdækket cykelbane med atletikfaciliter i midten. Forventes færdig ultimo 2014. Banens navn er "CA arena".[25]

Flere af de bedste danske cykelryttere kommer fra Odense. Således har de nuværende OL-sølvvinderne Casper Jørgensen og Alex Rasmussen cyklet som børn i Odense. Den tidligere verdensmester i sprint og nuværende bestyrelsesmedlem i Den Internationale Cykle Union (UCI) er også fra Fyn. Herudover har eliteholdet Team Energi Fyn hjemsted i Odense.

Ishockey

Odense Ishockey Klub (OIK) ligger med deres elitehold Odense Bulldogs i landets bedste række. Klubben har aldrig vundet det danske mesterskab, men blev pokalmestre i 2008/2009.[26]

Speedway

Nicki Pedersen er født i Odense og har vundet flere verdensmesterskaber.[27] Også speedwaykøren Hans N. Andersen er fra Odense, og havde sin debut i Sanderum Knallertklub[28] De to har ligesom den tidligere danske verdensmester fra Fyn Jan O. Pedersen startet karrieren på speedwaybanen i Fjeldsted vest for Odense.[29]

Venskabsbyer

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Odense har 20 venskabsbyer[30] verden over:

Kendte odenseanere

Se også

Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder

 1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
 2. ^ Pernille Lykkes Boder Odense Museum
 3. ^ Odense Kathedral Visit Odense
 4. ^ King Erik Lam Danmarks Konger
 5. ^ King Frederik 4th Danmarks Konger
 6. ^ Johan de Mylius. "Tidstavlen år for år". Syddansk Universitet. Hentet 2008-03-15. 
 7. ^ Statistikbanken
 8. ^ www.odense.dk, 18. juni 2009 – Pressemeddelelse: Odense går forrest med bæredygtig transport
 9. ^ Trafik og Mobilitetsplan, Odense Kommune
 10. ^ www.tv2fyn.dk 30. januar 2008 – "Thomas B. Thriges Gade lukkes for biler"
 11. ^ www.fyens.dk, 18. juni 2008 – "Odense kan se frem til trafikkaos
 12. ^ Odense Kommune Økonomiudvalget Referat 6. februar 2008
 13. ^ Odense Kommune – Forslag til Trafik- og mobilitetsplan, s. 40
 14. ^ www.cykelby.dk – Kontrakten
 15. ^ Odense Kommune – Forslag til Trafik- og mobilitetsplan, s. 33
 16. ^ www.odense.dk – Side om Odenses deltagelse på Expo 2010
 17. ^ http://www.fyens.dk/article/1797065:Odense--101-charterfly-letter-i-Beldringe 101 charterfly letter i Beldringe
 18. ^ www.fcfyn.dk – Fællesholdet
 19. ^ www.ose.dk – Odense Sport & Event
 20. ^ avisen.dk, 22. marts 2007 – Aftale mellem kommune og OB i orden
 21. ^ www.ose.dk – Faciliteter, Fionia Park
 22. ^ www.occ.dk – Arena Fyn fylder 1 år
 23. ^ www.cyclingworld.dk – Dansk klassiker skifter navn
 24. ^ www.fynskebilleder.dk – Odense Cykelbane, banens åbningsløb
 25. ^ CA arena - Odense -GK
 26. ^ www.dr.dk, 4. januar 2009 – Bidende Bulldogs årets pokalmestre
 27. ^ www.speedwayworld.tv – Nicki Pedersen
 28. ^ www.hans-andersen.com – Pofil/Profile
 29. ^ www.danskesportsjournalister.dk – PRM: Speedway
 30. ^ Mere om Odenses venskabsbyer
 31. ^ "Brno - Partnerská města" ((tjekkisk)). © 2006-2009 City of Brno. Hentet 17. juli, 2009.  Tjek datoværdier i |access-date= (hjælp); Ekstern henvisning i |publisher= (hjælp)

Skabelon:Odense