Hardeknud (Knud 1.)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Knud 1. Hardeknud
Konge af Danerne
Regerede 916/17 – Før 936
Forgænger Sigtryg
Regent Knud 1. Hardeknud
Efterfølger Gorm den Gamle
Ægtefælle Ukendt
Børn Gorm den Gamle
Hus Jellingdynastiet
Far Svend ?
Mor Ukendt
Født ? (måske Hardsyssel)
"Nortmannia" (Normandiet el. Norge)
Død Før 936
Jelling

Hardeknud (Knud 1. ) eller Hardegon var konge i dele af Danmark fra omkring 917 til et ukendt årstal. Han regerede før sønnen Gorm den Gamle som betragtes som Danmarks første officielle konge. Hans dødsår kendes ikke, men han var efter al sandsynlighed død i 936, da Gorm den Gamle var konge.

Forhistorien[redigér | redigér wikikode]

I 890'erne var Danmark besat af svenskerne[kilde mangler] og kong Helge var forvist af Olaf som grundlagde Olavslægten i Danmark. I henhold til Adam af Bremen som fik fortalt den danske historie af kong Svend 2. Estridsen tog Olav og to eller flere af hans sønner Danmark «ved våben og vold». Da Olav døde skal to af hans sønner have styret som samkonger, og derefter, omkring 915, blev Sigtrygg Gnupasson konge. Sigtrygg var en søn af Olavs søn Gnupa (Gaute?) og en dansk adelskvinde ved navn Åsfrid. Sigtrygg Gnupasson er en historisk figur da han er mindet på to runesten som blev rejst af hans mor efter hans død.

Hardeknud[redigér | redigér wikikode]

Ved Sigtryggs død kommer Hardeknud på banen. Hardeknud var formentlig født en gang i 880'erne og var søn af en ellers ukendt Svein (Svend) som er beskrevet som sønnesøn[kilde mangler] (eller adopteret sønnesøn) af en delvis mytisk høvding ved navn Sigurd Orm-i-Øje, en af sønnerne til sagnkongen Ragnar Lodbrog. Dette kan ikke verificeres og tilhører derfor legenderne. Adam af Bremen fortæller, at Hardeknud kom fra »Northmannia«, altså »nordboernes land«, som kan betyde både Norge og Normandiet. Sidstnævnte var nylig blevet bosat af danske vikinger. Det er måske lige så sandsynligt, at Hardeknud voksede op indenfor Danelagen i East Anglia i England.

Hardeknud må have været en voksen mand med et vist rygte da han kom til Danmark omkring 916, og i henhold Adam og hans kilde (Svend Estridsen) fik Hardeknud øjeblikkeligt afsat den unge konge Sigtrygg. Dette skete i ærkebiskop Hogers sidste tid, siger Adam, og vi ved, Hoger døde i 917. Hardeknud styrede som konge uden at blive udfordret omkring 30 år.[kilde mangler]

I 948 udpegede ærkebiskoppen af Bremen tre biskopper for Danmark. Hardeknud er som regel skildret som en konge som enten var ligegyldig eller fjendtlig overfor kristendommen[kilde mangler], og selv om det sidste kan være kirkens fortolkning, tyder det på, at en ny og mere tolerant konge var ved magten i 947 eller 948.

Det er meget lidt man ved om Hardeknud, men Snorre Sturlasson nævner ham som far til Gorm. I henhold til de sparsomme kilder skal han have været en strid og hård konge. Adam af Bremen nævner Hardeknud i to linjer. Det ældste manuskript af Adams værk har derimod kun en linje og et fejlskær med pennen. Det yngre manusskript har korrigeret fejlskæret til navnet Hardeknud med en linje mere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noget fortalte den berømte danske konge, da jeg spurgte ham om det. "Efter Olaph," sagde han, "sveernes fyrste, som regerede i Danmark sammen med sine sønner, blev Sigerich sat i hans sted. Og da han havde regeret i kort tid, kom Hardegon Sueins søn, fra Nortmannia og berøvede ham riget."

"Den berømte danske konge" er Svend Estridsen. Men det skal nok bare betragtes som en måde at fortælle på, når Adam af Bremen gengiver samtale med kongen.

Hardegon og Suein kendes ikke fra andre tekster, og der er enighed om, at Hardegon må være en fejl, men man er ikke enige om, hvad der er det rigtige. En mulig rettelse er, at "Hardegon" skal rettes til "Hardeknud"

  • (Adam af Bremen I,55)
Hos danerne var på den tid Hardecnudth +<...>+ Vorm herskede.

Man er ikke enige om, hvilket ord der mangler i teksten. Tiden er efter ungarernes invasion i 906.

Man kan forsvare, at teksten kan læses sådan, at Vorm (Gorm) var konge efter Hardecnudth, som kom fra Nortmannia. Mere vides ikke om Hardeknud.

Men man ved, at en dansk konge ved navn Gorm (Guthrum II) var konge fra 902 til 918 i East Anglia og godt kan have været søn af Hardicnut (Guthfrith/Canute/Guthred), som var konge af East Anglia fra ca. 881 til 895 (eller 896). Begge konger er omtalt i Den Oldengelske Krønike, som Adam af Bremen et andet sted angiver som kilde.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Adam af Bremens krønike. Dansk udgave ved Allan A. Lund. Illustreret af Jørgen Kraglund. 300 sider. Forlaget Wormianum 2000. ISBN 87-89531-01-9


Foregående: Kongerækken Efterfølgende:
Sigtryg eller Gnupa Gorm den Gamle